ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се хранят болните с повишена захар в кръвта?

Когато хората мислят за ди­абет, първото, което им идва на ум, е храната и специално забра­ната на сладкишите. Съвремен­ните препоръки за хранене не са толкова строги, те са по-скоро комплексни:

  • Приемайте разнообразни храни и поне 5 пъти на ден плодове или зеленчуци.
  • Намалете мазнините и про­теините до разумни количества.
  • Балансирайте приема на въ­глехидрати съобразно инсулина и физическата си активност.

Първата и втората препоръ­ка са приложими за всички хора, не­зависимо дали са болни от диабет или не. Третата препоръка опре­деля контрола на кръвната захар, свързан с храненето. Половината от дневния инсулин се използва, за да балансира въглехидратите, които приемаме с храната.

Храната съдържа въглехи­драти, мазнини и протеини; които са източник на енергия, и много други съставки като витамини, минерали, които имат значение за протичането на жизнените процеси в тялото.

Въглехидратите в храната са тези, които имат най-голямо влияние върху нивото на кръвна­та захар. Хората с диабет имат нарушена въглехидратна обмяна. Приемът на въглехидратни храни предизвиква при тях рязко пови­шаване нивото на кръвната захар. Но при подходящия им избор може да се намали бързото повишаване на кръвната захар. Ето защо диетолозите препоръчват прием на т.нар. бавни въглехидрати – те се съдържат в пълнозърнестия хляб, бобовите храни, плодове­те, прясното мляко, спагетите, картофите. Тези храни бавно и умерено повишават кръвната захар и са подходящи за болните от диабет. Препоръчително е техният прием да бъде до 55% от дневната дажба.

Храни, които съдържат т. нар. бързи въглехидрати – захар, бонбони, мед, могат да се прием­ат само в случаи на хипогликемия или при допълнително физическо натоварване.

  • Зеленчуците съдържат пре­димно целулоза, витамини, минера­ли, вода и на практика не повиша­ват нивото на кръвната захар. Те могат да се приемат в неограниче­ни количества през целия ден.

ВНИМАНИЕ!

Приемът на голямо количество маз­нини охраната крие риск от затлъстя­ване, сърдечни заболявания и повишено кръвно-захарно ниво впоследствие. Не забравяйте, че общото количество на мазнини в храната трябва да е по-малко от 30% от поетите калории за ден.

Протеините също нямат съ­ществено значение за контрола на кръвната захар. Половината от протеините, които приема­ме с храната, се превръщат във въглехидрати след няколко часа. Протеините са само 10-20 % от общия прием на калории, така че те оказват по-малко от 10% влияние върху нивото на кръвната захар.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да се хранят болните с повишена захар в кръвта?

  1. Pingback: Как да се хранете, за да не получите диабет – 10 златни правила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *