Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

15 причини да приемате таурин

Таурин е аминокиселина, която се произвежда от човешкия организъм, като основната му задача е да активира процесите на извеждане на токсини

таурин

При нормални условия нашето тяло произвежда таурин, но при силен стрес и повишено психологическо натоварване се получава силно отнемане на това полезно вещество. Тауринът е една от най-популярните аминокиселини и често се добавя към енергийните напитки. Освен това се среща и в някои храни. Понякога се включва и в диетата под формата на хранителна добавка, която може да има положителен ефект върху човешкото тяло.

Тауринът често се определя като „чудотворен“. Това се дължи на факта, че включването на тази аминокиселина в диетата помага за повишаване на физическата работоспособност, както и за намаляване на риска от развитие на определени заболявания. Освен това дневният прием на таурин, в съответствие с препоръчаното количество не предизвиква странични ефекти.

Съвременната наука разглежда таурина като основно вещество за хората, водещи активен начин на живот и за спортистите. Без него е невъзможно да си представим правилното изграждане на клетки в мускулните тъкани, а всъщност и в цялото тяло.

Тази аминокиселина стимулира много жизненоважни процеси, а също така осигурява и защита на органите.

Най-високо съдържание на таурин се регистрира в продукти като риба, яйца, мляко, калмари, раци, месо.

Характеристики на таурина

Тауринът е известен още като аминосулфонова киселина. Това вещество се генерира естествено в човешкото тяло. Най-високото му съдържание се наблюдава в мозъка, мускулните влакна и сърцето (поради това е от особена полза за тях). Въпреки принадлежността си към аминокиселините, тауринът не се използва от човешкото тяло за създаване на протеинови съединения. В резултат на това често се класифицира като условно есенциална аминокиселина.

Човешкото тяло е в състояние самостоятелно да възпроизведе този микроелемент, но може да се приема и с храна. Последният начин за набавяне на таурин е особено полезен за хора с диабет и сърдечни заболявания.

Поради сходството на името на аминокиселината с латинската дума „taurus“, която се превежда като бик, съществува мит, че добавките с високо съдържание на това вещество се правят от семенната течност или урината на бик. В действителност обаче в таурина няма нищо „животинско“, освен може би енергията, която дава на човешкия организъм.

Основни източници на таурин

Аминокиселината, наречена таурин, може да се намери в животински продукти като месо, риба и мляко. Може да бъде набавена и чрез консумация на растителна храна. Но си струва да се отбележи, че съдържанието ѝ храната, без значение дали е месо или зеленчуци, не задоволява напълно нуждите на организма.

Често тауринът се използва като една от съставките, които се използват при производството на енергийни напитки. Съдържанието му там варира от 600 до 1000 милиграма на 237 милилитра. Консумацията на тази аминокиселина в такава форма обаче е крайно нежелателна, тъй като в същото време получавате значително количество други вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на вашето здраве. Голямото количество захар е най-малкият минус на такива напитки, така че по-добре изобщо не си помисляйте да ги пиете.

Поради факта, че формата на таурин, използвана в енергийните напитки и хранителните добавки, се генерира синтетично, включването на такива продукти в диетата е напълно приемливо за вегетарианците.

Ефект на таурина върху човешкото тяло

Тъй като тази аминокиселина се намира в много човешки органи, включването й в диетата може да има положително въздействие върху здравето и функционирането на всички системи в тялото.

Сред основните полезни свойства на таурина учените включват:

▪ нормализиране на хидратацията и поддържане на електролитния баланс в клетките;
▪ генериране на жлъчка, която участва в процеса на храносмилане, регулиране на нивото на минерали в кръвта, като калций;
▪ нормализиране работата на централната нервна система и очите;
▪ осигуряване на антиоксидантна защита;
▪ укрепване на имунитета.

Поради факта, че тауринът е една от условно незаменимите аминокиселини, човешкото тяло е в състояние самостоятелно да генерира необходимите количества, за да задоволи естествените нужди на тялото. Въпреки това, в повечето случаи може да се наложи прием на добавки с високо съдържание на това вещество. Лекарите препоръчват да се приема таурин според указанията за хора с бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания и да се прилага интравенозно на недоносени бебета, които не могат да бъдат кърмени, и на които им се налага престой в кувьоз. Хранителни добавки с таурин трябва да взимат и хора, които живеят или работят в силно замърсена среда.

Ако има дефицит на таурин по време на бременност, могат да се появят такива неприятни симптоми като нарушена мозъчна функция и повишени нива на инсулинова резистентност.

Защо тауринът е полезен?

Ако говорим за положителния ефект на таурина върху човешкото тяло, трябва да подчертаем следните значими ползи, които са доказани научно:

1. Той е много силен антиоксидант.
2. Предотвратява развитието на рак.
3. Намалява кръвната глюкоза.
4. Участва във формирането на ретината на органите на зрението, помага за възстановяването й при наранявания.
5. Нормализира кръвното налягане.
6. Осигурява стабилна профилактика на атеросклерозата.
7. Регулира нивото на натрий, калций и калий по време на работата на сърцето.
8. Участва в метаболизма, подпомага транспортирането на хранителни вещества, регулира производството на адреналин, сперма и жлъчка.
9. Влияе благоприятно на нервната система, зарежда с положителна енергия.
10. Профилактика на възбудимост, тревожност и епилепсия.
11. Защита на мозъка от дехидратация.
12. Противодейства на образуването на излишен лош холестерол в кръвта.
13. Подпомага храненето на организма с витамини С и Е.
14. Нормализира работата на жлъчната система.
15. Стимулира притока на кръв и метаболитните процеси в сърцето.

Тауринът може да се използва при лечение на диабет

Изследователите от Университета в Сиатъл съобщават, че тауринът е в състояние да нормализира нивата на кръвната захар и може да се използва като част от лечението на диабет. При прием на тази аминокиселина на празен стомах нивото на кръвната захар при плъхове намалява. Този показател е много важен, тъй като нивата на захар преди първото хранене са един от ключовите фактори при диагностицирането на диабет тип 2.

Експерименти с животни, проведени от учени, показват, че ежедневното добавяне на таурин към диетата намалява инсулиновата резистентност и подобрява състоянието на хората, страдащи от диабет тип 2. Те отбелязаха, че това заболяване често е придружено от намалено ниво на аминокиселината таурин.

Предотвратява развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система

Използването на хранителни добавки с таурин може значително да намали риска от развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система. Учените съобщават, че високото ниво на таурин в кръвта стабилно намалява вероятността от смърт от сърдечни заболявания, а също така нормализира кръвното налягане и нивата на общия холестерол.

Корекцията на кръвното налягане се постига заради подобряване еластичността на кръвоносните съдове. Този фактор също така намалява броя на нервните импулси, които влизат в мозъка с цел повишаване на налягането.

Като част от едно проучване, продължило 14 дни, тауринът подобрил еластичността на кръвоносните съдове много близо до нормата, което улеснява сърцето да снабдява органите с кръв.

Докато изследваха характеристиките на аминокиселината учените също така откриха, че дневният прием на 3 грама таурин помага за снижаване нивото на телесните мазнини. Това от своя страна спомогнало за сваляне на килограми от участниците в експеримента. Заради това риска от развитието на сърдечни заболявания също става по-незначителен.

Учените са установили също така, че включването на храни или хранителни добавки с високо съдържание на тази аминокиселина в диетата гарантира елиминиране на възпалителните процеси в артериите. Този фактор има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Подобрява физическата производителност

Често тауринът се използва от спортистите като хранителна добавка за постигане на по-добри резултати в спорта. Като част от експерименти, проведени върху животни, беше установено, че приема на тази аминокиселина повишава издръжливостта на мускулните влакна и увеличава тяхната сила. Подобен ефект се наблюдава и при употребата на подходящи добавки от спортисти. В последния случай обаче тауринът също така предпазва клетките от оксидативен стрес и подобрява процеса на изгаряне на мазнини.

Експерименти, в които участваха професионални спортисти, показват, че включването на аминокиселината в диетата позволява да се преодолее по-голямо разстояние и да се извършват повече повторения преди появата на мускулна умора. В същото време, след приключване на тренировката, спортистите усещаха по-малко мускулна болка, което показва по-ниско ниво ниво на оксидативен стрес.

Според учените добавките с таурин могат да бъдат полезни за отслабване и трябва да се приемат от хора с изразено затлъстяване. Тази характеристика се дължи на факта, че аминокиселината увеличава консумацията на мазнини в тялото. Така например, ако карате велосипед, 1,6 грама от аминокиселината повишава нивото на изгаряне на мазнини с 16 процента.

Таурин за спортисти и като терапия след боледуване

Тауринът е широко разпространен в индустрията за спортно хранене, тъй като служи като съставен компонент на коктейли и аминокиселинни комплекси, които помагат на тялото бързо да се възстанови от тренировките, както и да се зареди с енергия.

Използва се и като лекарство, ако се установи дефицит на аминокиселината в организма. В този случай се предписва терапия и се провежда курс от инжекции.

Като лекарство или хранителна добавка, тауринът има следните полезни свойства:

▪ въвеждането на таурин през конюнктивата позволява да защитите очите от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение;
▪ предотвратява катаракта (като част от профилактиката на това заболяване) и активира метаболитните процеси за повишаване на имунитета;
▪ системната терапия с таурин позволява да се нормализира работата на сърцето, да се възстанови чернодробната функция, да се овладеят скоковете на кръвното налягане и да се повиши тонуса;
▪ приемането на таурин под формата на хранителна добавка възстановява мозъчните клетки и стимулира процесите на обонятелната памет и заради това се изписва на хора, които са загубили обоняние след прекаран ковид;
▪ таурин се назначава при терапия след мозъчни и черепни наранявания за активиране регенерацията на тъканите;
▪ аминокиселината таурин позволява да се нормализират метаболитните процеси, предпазва от развитие на атеросклероза и също така предотвратява разпадането на мускулната тъкан при интензивно физическо натоварване.

Таурин в козметологията

Аминокиселината таурин привлече вниманието на дерматолозите като компонент от козметиката против стареене. Помага за цялостната грижа за кожата, подмладява и възстановява еластичността. Използва се като част от коктейли, инжекции, маски и кремове за лице и тяло.

Други ползи за здравето на таурина

Тази аминокиселина има огромен брой полезни свойства. Може да повлияе положително на функционирането на органите на зрението и слуха. Например, едно проучване установи, че приема на добавки с таурин е в състояние да премахне шума в ушите. Това от своя страна значително намалява риска от загуба на слуха.

Тауринът се намира във високи количества в очите. Следователно, намаления обема на това вещество може да причини различни нарушения на органа на зрението. В този случай увеличаване количеството на аминокиселината е възможно да има обратен ефект.

Поради факта, че тауринът влияе на силата на мускулните контракции, включването му в диетата може да премахне конвулсиите, както и да намали риска от епилептични припадъци.

Учените съобщават, че тази аминокиселина може да повлияе на GABA рецепторите на мозъка, които са отговорни за състоянието на спокойствие и нормализиране работата на нервната система.

Тауринът, в допълнение към всичко изброено по-горе, действа като антиоксидант и заради това ще предпази чернодробните клетки от въздействието на свободните радикали. За да се постигне този ефект, обемът на консумация на аминокиселината трябва да бъде 6 грама на ден, разделени на три равни дози.

Потенциални странични ефекти

Според наличните данни от различни изследвания, приема на таурин в препоръчаното от лекарите количество не предизвиква странични ефекти. Въпреки това, консумацията на енергийни напитки с високо съдържание на кофеин и таурин често води до животозастрашаващи състояния при професионални спортисти. Това доведе до ограничения в някои европейски страни за употребата на гореспоменатата аминокиселина в храната, въпреки факта, че смъртта на спортистите може да бъде провокирана от високи нива на кофеин или други вещества, съдържащи се в напитките.

❗Лекарите силно препоръчват да не приемате таурин без предварителна консултация. Това е особено важно за хора с бъбречна недостатъчност.

Препоръки за употреба

Според препоръките на специалистите дневният прием на аминокиселината трябва да бъде от 500 до 2000 милиграма на ден. Въпреки това превишаването на този обем не е критично. Освен това дневният прием на 400 милиграма таблетки таурин за една година не предизвиква никакви странични ефекти.

Въпреки че лекарите могат да предписват дози над 3000 милиграма за медицински цели, консумацията на до 2000 милиграма от аминокиселината ще осигури желаните ползи, без да застрашава здравето. В този случай се препоръчва използването на добавки под формата на таблетки или прах.

Въпреки че тауринът може да се набави чрез консумация на подходяща храна, лекарите препоръчват използването на хранителни добавки. Това се дължи на факта, че в повечето случаи аминокиселините, получени от натурални продукти, не са достатъчни, за да задоволят нуждите на организма.

Таурин – преглед на хранителни добавки на известни марки

Тауринът е аминокиселина, която е изключително полезна за човешкото тяло. Осигурява нормалното функциониране на важни органи, системи, както и доказано подобрява психоемоционалното състояние.

По-голямата част от това вещество се намира в сърдечния мускул, мозъка и гръбначния мозък, черния дроб, бъбреците, ретината и мускулните влакна. Затова дефицитът на таурин може да повлияе неблагоприятно на тяхната работа.

Според изследователите тауринът е неесенциална аминокиселина, която се генерира от човешкия организъм от цистеин и метионин. Въпреки това, поради определени нарушения или липса на балансирана диета, някои хора може да имат недостиг на таурин.

Това води до такива нарушения като:

▪ влошаване работата и здравето на мозъка;
▪ дестабилизиране на метаболитните процеси;
▪ влошаване на настроението;
▪ повишен риск от развитие на депресия;
▪ чувство на повишена умора.

За да се реши този проблем, лекарите препоръчват използването на добавки с таурин.

Днес на пазара има впечатляващ брой хранителни добавки с високо съдържание на тази аминокиселина. Това прави процеса на закупуване и използване един вид предизвикателство. За да го опростим, нека да разберем коя от добавките е най-ефективна.

Now Foods

Още от основаването си, Now Foods, световноизвестна американска компания, се грижи за създаването на достъпни и в същото време ефективни продукти, които задоволяват нуждите на тялото. В тази връзка Now Foods предлага тауринови добавки в три варианта:

– Таурин 500 mg – продукт с оптимално количество вещество в една капсула, което ви позволява да поддържате функционирането на сърцето, мозъка, мускулите и очите;
– Таурин 1000 mg е добавка, предназначена за премахване дефицита на аминокиселината и нормализира работата на сърцето, органите на зрението, както и на имунната и нервната система;
– Taurine Pure Powder е продукт на прах, който съдържа 1000 mg таурин на порция и осигурява балансиран прием на тази аминокиселина. Тази форма е предпочитана предимно от спортисти.

Според предоставените данни, всички описани по-горе добавки не съдържат вещества, които могат да предизвикат алергична реакция.

Thorne Research

Не по-малко популярната американска марка Thorne Research предлага добавка с таурин с обем на аминокиселината 500 милиграма под формата на капсули за задоволяване на ежедневните нужди на организма. Удобната формула ви позволява да използвате този продукт по всяко време и навсякъде.

Лекарите отбелязват, че добавката от тази марка принадлежи към хипоалергенни продукти и отговаря на всички високи международни стандарти. Последният факт се потвърждава допълнително от наличието на GMP сертификат, който показва съответствие със световните стандарти за производство на хранителни добавки и използването на висококачествени суровини.

Jarrow Formulas

Jarrow Formulas, базирана в САЩ марка, леко изпревари конкуренцията, като потвърди, че нейната добавка с таурин е вегетариански продукт.

Съставът на капсулите съдържа 1000 милиграма аминокиселина, което гарантира насищането на организма с това съединение и подобряване работата на жизнените системи на тялото.

Scitec Nutrition

За професионални спортисти и хора, които искат да постигнат високи резултати в спорта, Scitec Nutrition създаде специална добавка Таурин със съдържание на аминокиселината в една капсула – 3000 милиграма. Такава концентрация на веществото ви позволява да ускорите метаболитните процеси, да осигурите насищане на клетките с хранителни вещества и да повишите нивото на антиоксидантна защита на тялото.

Според данните от изследванията, освен основния компонент в състава на добавката няма други „пълнители“. Освен това употребата на хранителната добавка не предизвиква странични ефекти и алергични реакции.

Заключение

Тауринът често се нарича „молекула чудо“. Това се дължи на факта, че нито една аминокиселина не притежава толкова много полезни свойства. Ако искате да подобрите благосъстоянието си, да постигнете високи резултати в спорта, да отслабнете или да се отървете от нарушения на сърдечно-съдовата система, тогава тауринът е най-добрият избор за вас.

Като се има предвид факта, че повечето от добавките в този списък имат подобни параметри, е доста трудно да се разбере коя е най-добрата. Затова в такива случаи лекари и фармацевти съветват да се доверим на съотношението цена-качество.

енергийна сила
Приемайте Енергийна сила за по-бързо възстановяване и по-голяма издръжливост

 

Източници: greatist.com, www.healthline.com, www.webmd.com, www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *