ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От каква алопеция страда съпругата на Уил Смит?

Съпругата на известния американски актьор Уил Смит, Джейда Пинкет Смит, от няколко години страда от автоимунно заболяване, алопеция

алопеция

За първи път тя говори за заболяването, което има – алопеция ареата, на 21 май 2018 г. в ефира на американското шоу Red Table Talk. В същото време Джейда отбеляза, че е била принудена да носи тюрбани, които са ѝ помагали да скрие проблема от обществото.

Един ден си вземах душ и изведнъж забелязах, че цели кичури коса останаха в ръцете ми“, каза тя. Защо съпругата на Уил Смит е развила такъв проблем, лекарите не можаха да установят. Те обаче смятат, че причината се крие в стреса, на който са подложени не само обикновените хора, но и звездите в Холивуд.

Няколко години по-късно актрисата разкри в Инстаграм, че има косопадът ѝ се е задълбочил. „Сега мога само да се смея на това. Дълго време се борих с оплешивяването, а сега погледнете това петно. То взе, че просто така се появи! Изглежда, че този път ще ми е трудно да го скрия, затова реших да го споделя с вас, за да не ми задават никакви въпроси. Между другото, реших да украся това място с кристали, ще си направя малка корона тук“, казва актрисата във видеото, което публикува.

Видове алопеция

Алопецията е някоко вида, според оплешивяването, което предизвиква:

Андрогенно – то се характеризира с изтъняване и загуба на коса, последвано от образуване на огнища. В този случай най-често се споменава генетична предразположеност. Фоликулите се влияят от мъжките полови хормони, които намаляват размера си с времето, след което косата опада. Мъжете в тази ситуация губят коса от челото назад и в областта на темето, жените – на челото и темето.

Дифузно – косата пада равномерно. И няма възрастова зависимост, децата също могат да страдат от този вариант.

Фокално – оплешивяването се появява точково. Освен това човек може да загуби косата неочаквано, на фона на привидно добро общо здраве. Също така тук се забелязва и опадане на косми в областта на веждите и миглите.

Каква може да е причината за проблема?

Развитието на плешивостта може да бъде повлияно от:

▪ неизправност в работата на щитовидната жлеза;
▪ проблеми с хормоните;
▪ наличие на диабет.

Струва си също така да разгледате по-отблизо членовете на вашето семейство и да проверите за наследствени фактори, както за самата алопеция, така и за изброените по-горе заболявания, отбелязват дерматолозите.

Рискови групи

Разбира се, че повечето хора са загрижени за това кой е изложен на риск от развитие на подобен проблем. В крайна сметка, предупреденият е въоръжен и може да вземе навременни мерки, за да спаси косата си. Най-често наследственият фактор е причина за оплешивяването.

Наследява се не самата алопеция, а предразположението към нея, но унаследяването може да не е пряко, тоест не се появява във всяко поколение. Болестите на щитовидната жлеза, хормоналният дисбаланс, диабетът най-често влияят на състоянието на косата. И ако семейството има предразположение към такива заболявания, тогава могат да се наблюдават проблеми още от юношеска възраст.

Как се лекува алопеция?

По-често при това заболяване се наблюдава ремисия, отколкото пълно възстановяване.

Ако забелязвате проблеми с косата, не бива да ги игнорирате. В края на краищата ситуацията ще се развива и очевидно не към по-добро. Затова е необходимо да се обърнем към специалист.

Проблемите с косопада се решават от дерматовенеролог-трихолог. При първоначалното посещение се извършва преглед с помощта на специално устройство – дерматоскоп, който позволява да се определи естеството на промените и да се разработи режим на лечение.

Допълнително могат да бъдат назначени кръвни и други общи клинични изследвания. Дерматологът ще вземе и пълна медицинска анамнеза на пациента, за да определи какво точно би могло да провокира проблема.

След това идва въпросът за терапията, която често е сложна. Започва се със средство, което подобрява растежа на косата и се използва само външно. Но трябва да е ясно, че единствено лекар може да назначи дали това ще е шампоан, ампули, серум или и трите. Не може просто така да отидете в аптеката и да закупите нещо, за което някой ви е казал, че спира косопада.

Ефектът от използването на специално назначеното лечение настъпва не по-рано от шест месеца редовна употреба, така че няма нужда да се надявате на бърз ефект. Освен това са включени и други терапии. Вътрешно се използват мултивитаминни комплекси, протеогликани. От физиотерапевтичните процедури, които се могат да се правят у дома, се препоръчва масаж на скалпа с ръчен импулсен масажор. В клиниките се използват комплексни препарати от витамини и микроелементи под формата на микроинжекции (мезотерапия на скалпа).

И, разбира се, мнозина са загрижени за проблемите на превенцията, които ще помогнат да се избегне проблема.

Превенцията на косопада е преди всичко поддържане на здравословен начин на живот и навременен медицински преглед за идентифициране на съпътстващите заболявания. Такива елементарни мерки ще ви позволят да запазите красотата и здравето на косата си по-дълго време.

Източник: www.denverpost.com

Пауър Ню Хеър Лосион
Пауър Ню Хеър лосион против косопад – спира косопада и стимулира растежа на нова коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *