Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запек: причини и лечение в домашни условия

Запек е състояние на тялото, при което трудно се изпразват червата. Среща се при около 30-50% от възрастните хора

запек

Повтарящият се запек е проблем, който не бива да се пренебрегва и да се чака да се разреши от само себе си.

Какво е запек?

▪ Честота на изпражненията – по-малко от три пъти седмично;

▪ Твърди, плътни, сухи изпражнения;

▪ Дефекация – продължителна, с напрягане;

▪ Маса на изпражненията – по-малко от 40 гр на ден;

▪ Спазматичен запек – поради спазъм на чревните мускули, заради стрес или заболяване;

▪ Атоничен запек – поради намален тонус на червата при заседнал начин на живот, недохранване.

Запекът е нарушение на движението на червата. Диагностицира се, ако човек ходи до тоалетна три или по-малко пъти седмично, а също и ако го прави ежедневно, но в същото време трябва да се напъва силно.

Причини за запек при възрастни хора (запекът при децата има някои особености, заради които се разглежда отделно)

Причините за запек включват редица медицински състояния и социални фактори (начин на живот, стрес и др.). Временен запек при възрастни често се появява при нарушение на диетата, при пътуване, при прием на определени лекарства и по време на заболяване.

Причините за запек биват органични и функционални.

Органични причини за запек

Те включват различни заболявания на стомаха и червата, които нарушават нормалното изпразване:

▪ вродени анатомични аномалии на червата;

▪ периодът след операция на червата или стомаха;

▪ възпалително заболяване на червата;

▪ чревна непроходимост;

▪ неоплазми (тумори на червата или околните органи).

Функционални причини за запек

Функционалните причини не са свързани със заболявания на стомашно-чревния тракт.

▪ Емоционални нарушения (стрес, депресия, проблеми със съня, страхове, конфликти и др.).

▪ Нарушаване на перисталтиката, т.е. свиване на чревните мускули.

Причините са употребата на малко количество течност, недохранване, липса на растителни фибри в храната. Растителните фибри, съдържащи се в зеленчуците, плодовете и зърнените храни, увеличават обема на изпражненията и помагат на червата да работят правилно. Друга причина за нарушена перисталтика е липсата на физическа активност, която намалява тонуса на чревните мускули и така се забавя тяхното свиване.

▪ Приемът на някои лекарства може да повлияе неблагоприятно на чревната подвижност и да наруши изпразването ѝ.

Тези групи лекарства включват антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак), спазмолитици, противогъбични лекарства и др.

Продължителната употреба на лаксативи също може да има отрицателен ефект, което допринася за развитието на дисбактериоза и намаляване на чревния тонус.

Това състояние може да доведе до неприятни последици и значително да намали качеството на живот. Продължителният запек е придружен от болка и подуване на корема, липса на апетит, образуване на газове, гадене.

Дълговременната липса на движения на червата увеличава риска от:

▪ дисбактериоза;

▪ отравяне на тялото с вредни вещества (интоксикация);

▪ появата на болезнени хемороиди;

▪ нарушения в работата на вътрешните органи;

▪ развитие на ентероколит;

▪ развитие на полипи и други онкологични заболявания на червата.

Симптоми на запек при възрастни

В повечето европейски страни за поставяне на диагноза се използва Бристол скала на изпражененията. Диагнозата се поставя, ако един или повече симптоми от посочения списък се наблюдават редовно в продължение на една година.

▪ Всеки трети или четвърти акт на движение на червата се извършва с явно усилие.

▪ Твърди изпражнения при всяко трето или четвърто изхождане.

▪ Дневният обем на изпражненията не надвишава 35 гр.

▪ Необходимост от използване на помощни средства за изпразване на червата.

▪ Фрагментирани, сухи изпражнения.

▪ Честотата на спонтанните изпражнения е по-малко от 3 пъти седмично.

Лечение на запек при възрастни

При лечението на запек важна роля играе правилното и балансирано хранене, както и назначаването на лаксативи.

Лаксативи

Лаксативите се делят на:

▪ такива, които подобряват перисталтиката (екстракт от сена, Бизакодил и др.);

▪ увеличаване на количеството вода в червата (различни соли, лактулоза и др.);

▪ комбиниране както на тези, така и на други свойства;

▪ клизми и микроклизми, които изпразват дебелото черво.

Въпреки това, повечето лаксативи при продължителна употреба допринасят за развитието на странични ефекти, като дисбактериоза, усещане за пълнота в червата, дехидратация, пристрастяване.

Лекарства без рецепта при запек

Предлагаме ви Топ 5 на най-популярните лекарства при запек. Те включват таблетки, свещички, сиропи и микроклизми.

1. Бизалакс таблетки и Бизакодил супозитории съдържат активното вещество бисакодил. Те стимулират перисталтиката на дебелото черво чрез пряко действие върху нервните окончания на чревната лигавица. Имат бързо действие, съпроводено с леки до средни болки.

2. Микроклизмите се употребяват при лечение на запек, в случаи на висцерална свръхчувствителност (синдром на раздразнените черва), хемороиди и фисури. За разлика от оралните средства, както и от супозиториите, те имат по-меко действие.

Мелилакс – микроклизмите на марката Абока съдържат активната съставка Promelaxin. Това е комплекс от нектарен и манов мед, подбрани и обработени в съответствие с тяхното съдържание на меланоидини, монозахариди и полизахариди, обогатени с полизахаридна фракция от слез и алое. Заради това изхождането не е съпроводено с болка, балансирано е и изпразването на червата се случва без да са раздразнени, като в същото време медният комплекс предпазва и ректалната лигавица.

Абока предлагат и таблетките Солиево Био – патентована разработка на марката, която се предлага в два варианта – за подобряване на чревната функция и при запек.

3. Магнезиев сулфат, познат още и като английска сол, се предлага под формата на соли за очистване на червата, с бързо действие и в повечето случаи се употребява преди ехографко или рентгеново изследване на коремните органи.

БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и за намаляване на излишните килограми

4. Лактулоза-MIP e сироп, който съдържа лакгулоза (дизахарид). Лактулозата не се разгражда от ензимите в тънкото черво и достига неразградена в дебелото черво. Чревните бактерии я преработват до нискомолекулярни органични киселини, които подкиселяват средата и увеличават обема на чревното съдържание.

Лактулоза-MIP е от онези средства за запек, които увеличават количеството на водата в червата и правят изпражненията меки. Използва се и при лечение на упорит запек (констипация), който не се повлиява от диета. Освен това Лактулоза-MIP се прилага за профилактика и лечение на чернодробна енцефалопатия при чернодробна недостатъчност (портална системна енцефалопатия.

5. ДулкоСофт – сироп. Без цвят и вкус, този сироп ще помогне на онези, които трудно приемат таблетки. Активната съставка в сиропа е макрогол 4000 (PEG 4000). Благодарение на нея се забавя абсорбцията на вода в червата, омекотяват се изпражненията и се увеличава техния обем. Действието на сиропа се проявява след 24 или 72 часа – постепенно и без болка.

Лечение и профилактика на запека у дома

Ако страдате от този деликатен проблем и няма как да стигнете до лекар, можете да използвате и естествени средства за разхлабване, различни от лаксативите, които се продават в аптеките или се предлагат онлайн. Важното е те да са безопасни и ефективни.

Запекът е твърде болезнено и досадно явление, но за щастие има много домашни средства, които могат да решат проблема.

Вода

Когато човек се дехидратира, тялото му започва да черпи вода от всички телесни тъкани, включително и от дебелото черво.

За да разрешите проблема, пийте повече вода – 6-8 чаши на ден.

Кафе

Кофеинът е в състояние да стимулира изпразването на червата – предизвиква свиване на чревните мускули. Кафето обаче дехидратира и тялото, така че заедно с него трябва да пиете много вода, за да не влошите състоянието.

Чай

Топлата течност успокоява храносмилателната система. Черният и зеленият чай също така съдържат кофеин, който стимулира работата на червата. Но има и други добавки, които допълнително помагат при запек:

▪ джинджифил – тази подправка ускорява храносмилането;

▪ мента – успокоява стомаха в случай на разстройство и спомага за придвижването на изпражненията през червата;

▪ лайка – отпуска мускулите, включително и червата;

▪ корен от женско биле – има противовъзпалителни свойства, което ще помогне за облекчаване работата на храносмилателната система след хранене;

▪ корен от глухарче – облекчава лекия запек, като стимулира работата на черния дроб.

Лимонов сок

Лимоновият сок помага за премахване на токсините от тялото.

Като естествена храносмилателна помощ, лимоновият сок може да се добави към водата или чая, за да се подобри стимулирането на червата. Най-добре е да се използва прясно изцеден лимонов сок.

Кокосова вода

Кокосовата вода детоксикира и овлажнява. Подобрява бъбречната функция и стимулира храносмилателната система. Кокосовата вода също така съдържа магнезий, който помага на мускулите в чревната стена да изместват изпражненията извън тялото.

Мляко и масло гхи

Въпреки че яденето на твърде много млечни продукти понякога може да доведе до запек, някои хора се възползват от топло мляко, за да стимулират червата си, особено с добавено масло гхи.

Добавете 1 до 2 чаени лъжички масло гхи към топло мляко вечер, за да стимулирате нежно и естествено движението на червата на следващата сутрин.

Пробиотици

Пробиотиците помагат за възстановяване на здравословните бактерии в храносмилателната система.

Естествените пробиотици се съдържат в киселото зеле и киселото мляко – не забравяйте да включите тези храни в диетата си. Или приемайте пробиотици като добавка.

Фибри

Фибрите насърчават храносмилателното здраве, както и загубата на тегло. Фибрите са разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри придават обем на изпражненията. Неразтворимите допринасят за скоростта на движение на фекалните маси през дебелото черво. Трябва да консумирате 25-30 г диетични фибри на ден.

Богати на фибри храни:

▪ зеленчуци;
▪ плодове;
▪ бобови растения;
▪ овесена каша;
▪ ленено семе;
▪ трици.

Те често съдържат както разтворими, така и неразтворими форми на фибри.

Ако по някаква причина тези храни не ви действат или не ги харесвате, можете да използвате добавки с фибри без рецепта – те се предлагат под формата на капсули или прах, могат да се добавят към вода или сок (но не и газирано!) и се приемат за подобряване на храносмилането.

И не забравяйте да пиете вода – това ще намали страничните ефекти на фибрите, като подуване на корема.

Сини сливи, смокини и стафиди

Сините сливи са считани за стандартен домашен лек при запек от векове. Освен фибри, съдържат и сорбитол, който има слабително действие.

Стафидите и смокините имат същия ефект.

Пчелен мед

Медът е богат на ензими, които подобряват храносмилането. Освен това действа като леко слабително.

Яжте мед в чист вид или го добавете към чай, вода или топло мляко.

Омега 3

Омега-3 са полиненаситени мастни киселини. Те естествено стимулират движението на червата. Намират се в храни като червена риба, авокадо, рибено масло, масло от конопено семе, ленено масло.

Ако не харесвате тези храни, купете добавки с омега-3 от аптеката.

Копър

Копърът е подправка, която има леко слабително действие. Семената от копър повишават активността на стомашните ензими, помагат на изпражненията да преминават ефективно през дебелото черво.

Печените семена от копър могат да се добавят към топла вода и да се пие вечер.

Рициново масло

Естествено слабително, рициново масло, получено от семената на растението рицин, може да се приема през устата, за да се стимулира движението на червата. Това масло не само смазва червата, но и ги кара да се свиват.

Приемайте 1-2 чаени лъжички рициново масло на празен стомах. След около 8 часа движенията на червата трябва да се подобрят.

Сена

Сената е билка, от която се използват листата, цветовете и плодчетата. Препоръчва се при запек от хиляди години като естествено слабително средство. Сената помага за свиване стените на храносмилателния тракт. Може да бъде много ефективна и да прояви действието си само няколко часа след консумация.

Вари се като чай, но се намира в аптеките и под формата на хапче или добавка на прах.

Алое вера

Алое вера често се използва локално за лечение на порязвания и изгаряния, но може да се приема и вътрешно, за да се успокои храносмилателния тракт.

Пийте обикновен сок от алое вера или го добавете към смутита или други напитки, за да облекчите запека.

Сода за хляб

Друг продукт, който ще помогне за прочистването на дебелото черво е содата за хляб. Тя осъществява реакция със стомашните киселини, за да се стимулира движението на червата.

Разтворете 1 чаена лъжичка сода за хляб в 1/4 чаша топла вода и изпийте.

Упражнения

Редовните упражнения ще помогнат за поддържане на здравословното движение на червата.

Започнете да бягате – може да активирате червата и дебелото черво, което води до раздвижване на изпражненията. Танцувайте без значение дали народни или модерни танци, или пък такива който сами си измисляте – важното е да има ритъм. Ходете бързо по 10-15 минути 2 пъти на ден – ефектът ще бъде същият.

Ако запекът причинява дискомфорт, подуване на корема или крампи, които затрудняват упражняването, заемете се с йога. Особено полезни ще бъдат ротационните движения на тялото – в този случай червата се компресират, изпражненията се омекотяват и излизат по-лесно.

Масаж на корема

Масажирането на корема също е полезно при запек.

Както сте легнали по гръб, притискайте корема по посока на часовниковата стрелка за около 10 минути, за да помогнете на изпражненията да преминат през дебелото черво. Този масаж трябва да се прави 2 пъти на ден.

Клизми

Те ще ви помогнат, ако трябва бързо да се отървете от натрупаните изпражнения, както и да се предотврати образуването на „тапа“ при запек.

Като цяло клизмите са безопасни и лесни за използване, но лекарите не съветват да се увличате по тях.

Супозитории

Друго средство за лечение на запек са слабителните супозитории, които се поставят в ректума. Глицериновата супозитория може да облекчи лек до умерен запек. След въвеждането свещичката започва да се топи и стимулира дефекацията.

Популярни въпроси и отговори

Защо запекът е опасен?

Запекът е бавна, затруднена или систематично недостатъчна дефекация (изпразване на червата), намаляване на дефекационните актове (по-малко от 3 на седмица), промяна в консистенцията на изпражненията (твърди, фрагментирани изпражнения).

Прието е да се прави разлика между първичен (функционален) запек като самостоятелно заболяване и вторичен – симптом на други заболявания (рак, възпалително заболяване на червата, неврологични заболявания, ендокринни, психични разстройства и др.).

Запекът може да доведе до коремна болка, усещане за пълнота, интоксикация. В крайна сметка е възможно да се появи чревна обструкция, чревна дивертикулоза, ректален пролапс и хемороидално кървене. Хората със запек имат по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото онези, които са с нормална функция на червата.

Възможно ли е да се отървете от запека с помощта на народни средства?

Независимо от причината за запек, нормализирането на храненето играе важна роля. Препоръчително е да:

▪ пиете достатъчно вода;
▪ да увеличавте съдържанието на диетични фибри в храната (зеленчуци, плодове, билки, готови препарати от диетични фибри);
▪ да избягвате дълги паузи в храненето.

Препоръчва се използването на псилиум при запек. С въвеждане на псилиум в диетата може да се постигне ежедневно изхождане при почти всички пациенти със запек.

При липса на камъни в жлъчния мехур (за целта се прави ултразвук на коремните органи), може да се използват растителни масла (ленено, зехтин и др.).

Кога да отидете на лекар при запек?

Ако ситуацията не се нормализира, ако се спазват горните препоръки, трябва да се консултирате с лекар, за да определите здравословното състояние и правилния избор на терапия.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, ако:

▪ имате кръв в изпражненията;
▪ болка в ануса;
▪ запекът се редува с диария;
▪ липса на усещане за пълно изпразване на червата;
▪ има нужда от постоянно натискане за изпразване на червата;
▪ има желание за изпразване на червата, но е невъзможно да се направи това;
▪ необяснима загуба на тегло.

Колко ефективни са клизмите при запек?

Използването на клизма помага за постигане на желания ефект след 5-15 минути. В допълнение, клизмите са един от най-популярните и достъпни начини за справяне със запека у дома.

Използването на клизма обаче не е метод за лечение и в някои ситуации може само да изостри проблема.

Забранено е постоянното използване на клизма – това може да доведе до допълнителни усложнения (травма на лигавицата, обостряне на хемороидите). В допълнение, използването на клизми може да предизвика пристрастяване и да доведе до развитие на синдром на мързеливото черво.

Хемороидите и аналните фисури са пряко противопоказание за използването на клизма.

Източници: onsilium.su, www.msdmanuals.com, www.medicina.ru, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Запек: причини и лечение в домашни условия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *