ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на гърдата: Какво трябва да знаете сега

Всеки октомври, ние слагаме розови панделки, купуваме розови продукти и подкрепяме благотворителности с розови лого. Успяваме ли обаче да постигнем нещо? И още как. Благодарение на милиардите долари, събрани за научни изследвания започваме да печелим войната срещу рака на гърдата. Прогресът, който сме направили през последните 20 години е променил лицето на болестта за всички жени по света. Вече можем да го диагностицираме по-рано, лекува се по-ефективно, намалели са рецидивите и е повишена оцеляемостта. Новия тест на секрет от зърната, естроген-блокери и индивидуалната химиотерапията  са само някои от пробивите, които помагат на лекарите да лекуват все повече жени всеки ден.

Един бърз и лесен тест за рак на гърдата
Скоро само един поглед на секрет от гърдите ви (включително и майчиното мляко!) може да разкрият шансовете ви за развитие на рак – предупреждение, ако имате нужда от редовни изследвания и евентуално помощ за да се хване болестта по-рано. Зърнения секрет е особено важен  тъй като съдържа клетки от млечните жлези, от където произхождат около 95% от всички рак на гърдата. Докато една процедура, наречена дуктална промивка е вече на разположение на жени с висок риск, учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се надяват да направи комплект достъпен като домашен тест за бременност. Ако една жена види положителен резултат от теста и това я накара да се изследва това може да бъде голям пробив в трансформиращ“, казва тя.

Обещанието за скрининг, без радиация
Нанотехнологиите могат да бъдат начин да се открие рака много по-рано, отколкото някога преди. Диагностичен тест, въз основа на тази технология ще използва нула радиация за разлика от мамографията, няма да има риск от неверни положителни резултати, защото наночастиците, използвани в теста се свързват само с познатите ракови клетки; магнитни сензори (които работят като ядрено-магнитен резонанс) определят местоположението на частиците и дават точна картина на това, къде е ракът. Това изследване ще бъде 1000 пъти по-чувствително в сравнение с мамографията и има потенциала да уловя рака на гърдата, около две и половина години по-рано от мамографиите. Тестът се изучава в няколко големи болници за изследвания и може да бъде на разположение в рамките на три до пет години.

Лекарства за намаляване на риска
За последните 10 години лекарство наречено Тамоксифен беше златен стандарт в помощта за предотвратяване развитието на рак на гърдата при жени с висок риск. Сега има друг вариант: В разкритията, представени през юни, лекарство, наречено Екземестан намаля честотата на рак на гърдата с невероятните 65% при жени след менопауза с висок риск на заболяване. Екземестана работи чрез намаляване на естрогена, произведен от организма и за разлика от тамоксифена, той не увеличат вероятността от развитие на кръвни съсиреци и рак на матката. Това значи, че сега вече има опция за превенция и на жени, които не могат да вземат тамоксифен, поради предразположеност към кръвни съсиреци.

Лечение с индивидуалната химиотерапията
Терапиите разработени през последното десетилетие (и все още развиващи се) са с по-фина настройка към уникалните нужди на пациентите. Разработени са няколко нови теста, които определят дали ракът е естроген-чувствителен, кои видове гени са включени и други подобни уточнения, което помага на лекарите да определят лечението, което ще е най-подходящо за тях. Ракът на гърдата е най-малко три, ако не и шест или осем различни заболявания и лечението на пациентите трябва да е според техния тип тумор. Например, прието е сред лекарите, че жените чийто изследвания показват нисък риск от рецидив на рака обикновено нямат нужда от химиотерапия веднага след хормонална терапия.  Националния раков институт сега разследва дали жените със среден риск от рецидив също могат да бъдат пощадени от химиотерапия. Учените също проучват и отвъд туморните клетки т.е. тяхната среда. Оказва се, че 30% от жените имат микроскопични ракови клетки, които никога не стават проблематични и въпросът тук е какво им пречи да станат такива!? Ситуацията се оприличава на деца в лош квартал, изложени на наркотици и насилие. Един от аспектите на превенцията е опитът да се изчисти този квартал, независимо дали е чрез упражнения, подобряване на метаболизма, промяна на хормоните – каквото е необходимо.

Помалко радиация, по-добър живот
В момента много пациенти с рак на гърдата получават доста изтощителен пет до седем-седмичен курс на ежедневна радиация. Този процес може скоро да бъде по-кратък и по-безопасен, което води до по-малко тежки нежелани реакции (силно гадене и загуба на коса). Две скорошни проучвания, например, показват, че използването на наполовина по-малко радиация – 15 или 16 вместо 30, може да бъде също толкова ефективно, колкото и пълния режим. Намаляването на това третиране може да направи голяма промяна в качеството на живот на жените. Междувременно, нова процедура, предлагана в избрани болници в Америка, предлага пълен курс на радиационно лечение само с една процедура. Вътрешно-оперативна радиационна терапия осигурява едно фокусирано въздействие върху тумора, съхранявайки основните органи като сърцето и белите дробове от радиацията. Никакви последващо операцията лечения, което означава, че жените могат да се върнат обратно към живота си по-рано.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Рак на гърдата: Какво трябва да знаете сега

  1. Pingback: Последни сме по благотворителност | Лекува нет

  2. Pingback: Новости в медицината, които ще променят живота на жените | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *