ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отокът на белия дроб се разпознава по задуха

Отокът на белия дроб представля­ва много тежко болестно състояние, което изисква спешно лечение. За кратко време в белодробните алвео­ли и бронхиолите се появява голямо количество течност, която силно затруднява дихателната функция.

Главните причини за поява и развитие на белодробен оток са:

  • Вдишване на различни химични ве­щества – газове (азотни окиси, хлор, амоняк и др.).
  • Отравяния с лекарства и други вещества.
  • Остра пневмония и остра левокамерна сърдечна недостатъчност.

Клинична картина: В началото болните изпитват задух, който бързо се усилва. Дишането става неравно­мерно, появяват се обилни кръвенисти пенести храчки. Ако не се вземат бързи мерки за преодоляване на отока, на­стъпва задушаване и смърт. Болест­ното състояние изисква незабавно настаняване в интензивно отделение и приложение на кислород, диуретици и отхрачващи средства, кардиотоници, кортикостероиди, по показание – антибиотици и химиотерапевтици. При наличие на хипертонична криза се прилагат мускулно или венозно високоактивни антихипертонични медикаменти.

След овладяване на белодробния оток трябва да се изяснят основните заболявания, които го причиняват и съответно да се. лекуват адекватно и ефективно.

ВПРОЧЕМ!

Прогнозата на белодробния оток е сериоз­на. При заболяване и недостатъчно активно лечение прогнозата е неблагоприятна – на­стъпва смърт от задушаване.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *