ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имунитет: как да го повишим у дома, хранителни добавки и народна медицина

Дори и да сте далеч от медицината, едва ли ще е нужно да мислите твърде дълго върху това какво е „имунитет“

имунитет

И учени, и лечители чупят копията си около темата що е то „имунитет“ и има ли той нещо общо с доброто здраве… Някои твърдят, че е само рекламен „трик“, други ни плашат с „падане“ на имунитета.

Днес, след две години живот с пандемия, вече е ясно че имунитетът отслабва и е важно да се засили. В същото време малко хора знаят какво точно отслабва и какво конкретно трябва да се засили. Но това е информация от поредицата „добре е да се знае“ и би било хубаво да сме наясно какво стои зад нея, нали?

Затова нека да разгледаме днес:

• Какво всъщност се има предвид под термина „имунитет“?

• Как е организирана имунната система?

• Как работи и в какво се състои това, което наричаме имунитет?

• Какво трябва да се направи, за да имаме силен имунитет?

• Кои са най-добрите хранителни добавки за оптималната работа на имунната система?

Всичко започна с морската звезда

Имунологията е сравнително млада наука: тя е само на малко повече от сто години. А изразът „имунна система“ по принцип навлиза в ежедневния език наскоро – едва в края на 80-те години на миналия век, след като са минали почти 100 години (!) от откриването на биологичния имунитет.

Иля Илич Мечников

Това значимо събитие се е случило почти случайно. Една тъмна декемврийска вечер през 1882 г. руският физиолог Иля Илич Мечников забива шипков трън в ларва на морска звезда и я оставя в това положение цяла нощ. На сутринта ученият изследва мястото на лезията и установява, че там е започнал активен процес, произвеждан от мобилни клетки. След като изучава това явление, Мечников нарича тези клетки фагоцити, а самото явление – фагоцитоза и приписва на тялото способността да се защитава от външни влияния.

ЗА СВЕДЕНИЕ:

Фагоцитоза (от старогръцки φαγεῖν – поглъщам и κύτος – клетка) е процес, при който специални клетки от кръвта и тъканите на тялото (фагоцити) улавят и усвояват твърди частици. Това се случва чрез вдлъбване на тяхната мембрана и обгръщането ѝ с нея. Така обектът попада в цитоплазмата на клетката и там се подлага на вътреклетъчно смилане. Фагоцитоза извършват белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии.

Учените не оценили веднага мащаба и перспективите на откритието на Мечников. Катедри по имунология започват да се появяват едва през 30-те години на миналия век, а самият термин „имунна система“ навлиза в научна употреба едва през 60-те години на 20-и век.

Днес, както и преди сто години, ние все още наричаме имунитет способността на организма да се предпазва от всичко, което не е естествено за него: вируси, бактерии, отрови, някои лекарства и т.н.
Определението като цяло е правилно, но в момента се разглеждат имунните фактори малко по-широко, тъй като учените са установили: има 4 процеса, които изпълняват защитна функция в организма, и които са хетерогенни, което ни позволява да говорим за няколко вида имунитет.

Автоимунитет

Организмът редовно е атакуван от различни инфекции (вируси, гъбички, бактерии), като първият удар се поема от:

• кожата: когато е непокътната, съдържа специални секреторни и бактерицидни компоненти, които са непробиваеми за повечето микроби;
• лигавиците: включват ензими, които унищожават микробите, проникващи в тъканите;
• такъв ензими например е лизозим (съдържа се в слюнката, сълзите, кръвта, лигавиците на дихателните пътища и червата);
• клетки – макрофаги и неутрофили, които „поглъщат“ и „усвояват“ микроорганизми в огнището на възпалението;
• протеини – така наречените „острофазови реагенти“, които включват пропердин, интерферони, С-реактивен протеин и др.

Всички тези фактори са филогенетично по-стари от собствените защитно-адаптивни реакции. Имунолозите ги наричат ​​неспецифични (или вродени) защитни фактори. Те поемат основната функция на защита до окончателното съзряване на по-напреднали имунни механизми и са от първостепенно значение както при плода, така и при децата още от първите дни и месеци на живота, когато устойчивостта към външния свят се осигурява основно от майчините антитела.

Пример за действието на неспецифичен защитен фактор: Температурата в тялото се повишава и то произвежда интерферонов протеин, който унищожава всякакви вируси: грип, морбили, рубеола и много други. Тоест този процес е неспецифичен – насочен наведнъж към всички вируси.

Фагоцитозата, която е открита и описана за първи път от професор Мечников, заема специално място сред такива неспецифични защитни фактори. Фагоцитите, срещайки и улавяйки чужди вещества, ги разграждат и пренасят фрагментите директно в лимфоцитите, стимулирайки имунния отговор. По този начин фагоцитозата подготвя специфични имунни отговори, като „предава щафетата“ на лимфоцитите – уникални „интелигентни“ клетки, благодарение на които се реализира основната функция на имунния апарат : разграничаване на „свои“ и „чужди“ структури. Специфичният (придобит) имунитет е призван да се справи с тази задача.

Специфични „агенти“ на имунната система

Специфичната имунна система започва да действа от момента, в който лимфоцитите излязат на „сцената“. Именно те са в състояние да анализират – да разграничат своите от другите въз основа на генетична информация: информацията съвпада – значи клетката е „своя“, ако не съвпада – „чужда“ е.

Всяко вещество, което има чужда генетична информация, се нарича антиген.

Антигенът влиза в тялото и ето го – „Х“ моментът: имунната система изпълнява своя основен, специфичен „танц“ – открива „врага“ и прави всичко, за да го унищожи. За да направи това, тя призовава за действие своите „специални агенти“ – антителата, чиято задача е да неутрализират специфичните антигени.

Пример за действието на специфичен имунитет. Вирусът на варицелата навлиза в тялото. Имунната система веднага го „улавя“ и определя, че вирусът е генетично различен от всяка друга човешка клетка. Следователно това е антиген. Започва производството на антитела – конкретно към вируса на варицелата. Антителата неутрализират вируса, болестта приключва.

Всеки контакт на антитяло с антиген не преминава без следа: тялото остава устойчиво на специфичния вирус. Колкото повече такива сблъсъци, толкова повече „непознати“ запомня имунната система – за да ги неутрализира и изхвърли от тялото, когато се срещнат отново.

Това е едно от най-важните последици от имунния отговор – формирането на имунологична памет. Същността ѝ се свежда до факта, че ако същият антиген влезе отново в тялото, антителата, които вече са запознати с него, го обезоръжават още на входа. В резултат на това заболяването не се развива или протича много по-леко.

Това явление се нарича придобит имунитет или устойчивост на болести

Смята се, че за всяко вещество с антигенни свойства, възрастния човек има свой собствен лимфоцит. Когато антигенът навлезе в тялото, се активира имунен отговор, в резултат на което този лимфоцит претърпява клониране (дели се, образувайки много от същите лимфоцити). По този начин се произвеждат антитела и специфични клетки, Т-убийци, които неутрализират причинителя на заболяването. В неутрализацията участват неутрофили, еозинофили и други клетки, привлечени от цитокините.

Тези клетки организират възпаление, което усещаме като симптоми на заболяването – температура, болка и подуване в засегнатата област

Ако имунитетът е система, тогава кои са нейните „органи“?

Всяка друга система на тялото, като правило, се състои от органи, например:

• сърдечно-съдова – от сърцето и кръвоносните съдове;
• дихателна – от белите дробове и дихателните пътища (от носа до бронхите).

Какви органи има в имунната система?

Лимфоидната система на тялото е отговорна за формирането на специфичния имунитет. Включва:

• Тимусна жлеза (тимус);
• Далак;
• Лимфни възли,
• Лимфоидни образувания на сливиците, Пайерови плаки на фаринкса и червата;
• Костен мозък и лимфоцити от периферна кръв.

Координацията на органите, способни на специфична защита, се управлява от тимуса . В тялото на детето той играе жизненоважна роля: служи като място за възпроизвеждане и селекция на Т-лимфоцити. С възрастта стойността му се губи, заменя се с мастна тъкан и дори отстраняването му преминава без значителни последици.

Друг важен орган на имунната система е червеният костен мозък, който се разпределя в костите. В него се осъществява хемопоезата – размножаването и узряването на всички кръвни клетки (включително лимфоцитите), които се образуват от обща хемопоетична стволова клетка. Тук „живеят“ В-лимфоцитите, участващи в производството на имуноглобулини от всичките 5 класа: A, M, G, E, D. 1

Основните елементи на човешката имунна система обикновено се формират до 15-та седмица от вътреутробното развитие, но имунитетът на детето остава незрял за дълго време. Специфичните механизми – тоест способността да се образуват антитела срещу антигени – се присъединяват към неспецифичните защитни фактори едва от 4-месечна възраст. И остават незрели дълго време – до юношеството.

През цялото това време защитната система на човешкия организъм остава много уязвима. Ето защо децата боледуват много по-често от възрастните. Съответно, техният имунитет се нуждае от допълнителна подкрепа и помощ.

Какво допринася за отслабването на имунната система?

Ето основните причини:

• Стрес;
• Редовна липса на сън;
• Отрицателно въздействие на околната среда;
• Лоши навици – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, храна, лекарства, упойващи вещества, обездвижване;
• Продължително излагане на UV лъчи;
• Прекомерни натоварвания;
• Лошо хранене – пържени храни, бързо хранене, сладкиши, моно диети;
• Дефицит на витамини, макро- и микроелементи;
• Някои лекарства.

Ясно е, че при такова изобилие от негативни фактори поддържането на здравето не е толкова лесно.

Все пак има няколко естествени средства за поддържане на имунитета:

• Нормализиране на начина на живот;
• Отхвърляне на лошите навици;
• Балансирана диета, богата на протеини, витамини и други хранителни вещества;
• Психотренинг и получаване на положителни емоции;
• Умерена физическа активност.

Ако погледнете ситуацията обективно, трябва да признаете, че за съвременния човек е доста трудно да се придържа към тези правила, а понякога дори невъзможно. Освен това, ако вземем предвид някои допълнителни рискови фактори като напреднала възраст или съществуващи соматични и алергични заболявания, става ясно, че по-осезаемата помощ за имунната система е незаменима. Специално за това са разработени имуномодулатори за възстановяване на имунитета.

Какво ще помогне на имунната система да работи така, както трябва?

Истинско изобилие от имуностимулатори се предлага днес на родния пазар. Подбрахме хранителни добавки и лекарства за имунитет, които са доказали своята ефективност през годините.

Започваме с едно от най-популярните лекарства:

Респивакс

Респивакс е полибактериален имуностимулатор. Доказано укрепва имунитета, като стимулира клетките на червата и мезинтериума. Много добър протектор е на белия дроб. Отзивите за Респивакс са предимно положителни. Ползва вече от три поколения възрастни и деца, като на децата се дава най-често през септември, малко преди да тръгнат на училище и преди да започне сезона на респираторните заболявания.

Респивакс може да се употребява паралелно с почти всякакви лекарствени средства и няма странични ефекти. Единствената особеност е, че съдържа пшенично нишесте, което може да представлява опасност за хора с цьолиакия.

РеспиГард

РеспиГард също е полибактериален имуностимулатор. Подпомага защитните сили на организма, вродения и придобит имунитет. Форсира производството на антитела, витамини и минерали, като по този начин дава допълнителни сили на организма сам да се справи с инфекциите.

Произвежда се в Дания за Нобел Фарма и също се радва на добри отзиви, особено по време на пандемията, предизвикана от новия коронавирус. Съдържа бактериални лизати, бета-глюкан и коластра. Има специфична схема на прием – от септември до март се пие в продължение на десет дни всеки месец, след което следва 20 пауза.

Авирон Рапид

 

Авирон Рапид съдържа три активни съставки – андрографолид, протеинов екстракт от спирулина и хумусна киселина. Масово се изписва от личните лекари при ковид. Освен състава и стандартното описание за действието на хранителната добавка, информацията за Авирон Рапид идва предимно от хората, които са го ползвали. Повечето мнения са положителни.

Повечето хора отдават доброто действие на Авирон Рапид поради съдържанието на познати за тях съставки, като Спирулина и хумусна киселина. Всъщност, андрографолид е активната съставка, която е извлечена от стъблото и листата на растението Andrographis paniculata – индийска ехинацея. В Южна и Югоизточна Азия се използва като средство за лечение на бактериални инфекции и някои заболявания. Аюрведа я популяризира като хранителна добавка за профилактика и лечение на рак. Няма научни доказателства обаче, че помага за предотвратяване или лечение на рак.

В традиционната медицина на Индия, индийската ехинацея също се използва за лечение на жълтеница.

Андрографолидът е изключително горчиво вещество.

Андрографолидът (екстракт, извлечен от индийската ехинация) е изследван за ефектите му върху клетъчното сигнализиране, имуномодулацията и инсулта.

Боринал

Боринал е хранителна добавка за имунна подкрепа и бързо възстановяване на имунитета по време и след боледуване. Оптимизиран е да поддържа имунната система по време на стрес и слабост. Помага за укрепване, балансиране и възстановяване на имунния отговор на тялото.

Фулвинова киселина, цинк и селен са трите съставки на Боринал.

Фулвинова киселина се нарича супер клетъчен проводник – тя има жизненоважната способност да реализира потенциала на всички хранителни вещества, които консумираме. По същество фулвинова киселина мобилизира храната, за да стане нашето лекарство. Това ѝ свойство дава на човешкия организъм извънредни сили за възстановяване.

Цинкът помага да се поддържат белите кръвни клетки здрави, за да могат да се борят с инфекции и болести. В допълнение, цинкът е показал известна ефикасност при намаляване симптомите на грип и настинка.

Селенът е необходим за правилното функциониране на три различни типа клетки на имунната система, известни като неутрофили, макрофаги и така наречените естествени клетки убийци.

Сибирският женшен традиционно се използва като усилвател на имунната система и общ стимулант. Повишава енергийните нива и съдържа съединения, за които е известно, че помагат за преодоляване на изтощението. Съкращава продължителността и тежестта на белодробните инфекции, като грип и пневмония.

Заради синергията между активните съставки, Боринал е формулиран като активен първи отговор за имунната система.

Добрата цена и доказаната ефективност на съставките го правят предпочитано средство за подсилване на имунитета. На редакционната поща на сайта lekuva.net често пристига обратна връзка от хората, които са ползвали продуктите на Global Health LTD.

Ето какво пише Емилия Попова 36-годишна столичанка

Ползвах Боринал преди второто ми боледуване от ковид. Не знам Делта ли беше, Омикрон ли, заради антителата от първия път ли (не съм ваксинирана), но го изкарах значително по-леко. 6-7 седмици преди да се разболея, започнах да взимам Боринал. Имам приятелка, която е фармацевт, и тя ми каза че е добър препарат, предвид съставките. И се оказа права.

Боринал

Цитросепт Органик

Цитросепт Органик съдържа екстракт от органично отгледани семена на грейпфрут. Благодарение на това може да се използва от малки деца и бременни жени. За разлика от традиционния Цитросепт има по-мек и с една идея по-приятен вкус. Съдържа 800 mg биофлавоноиди на 100 ml разтвор, което го прави достатъчно силна защита през студения период или по време на грипни епидемии.

Имуномикс Плюс на Абока

Имуномикс на капсули се ползва от възрастни, а за децата има сироп. Освен двете форми може да се намери и Имуномикс Спрей за уста.

Спреят е с изразена бариерна функция, защитава устната лигавица от навлизането на потенциално вредни вируси и бактерии. Може да се използва от деца над 2 години.

Имуномикс капсули представлява комбинация от ехинацея, сок от черен бъз и котешки нокът. Детският сироп Имуномикс е произведен по патентована формула и съдържа мултифракционен лиофилизиран екстракт (Echina2-LmF) от корен на ехинацея палида, концентриран сок от плодове на черен бъз, лиофилизирани слузни вещества от листа на слез.

Биозин на Биошилд

Биозин съдържа коластра (обогатена с 40% igG, лактоферин), екстракт от Ехинацея, Цинк, бета-глюкан и инозитол. Хранителната добавка ефективно повишава имунитета и повишава защитните сили на организма.

Биозин има доста широк спектър на действие и ефективно помага при остри и хронични заболявания, вирусни инфекции като хепатити, грип, херпес зостер или симплекс, човешка папилома вирус, паротит, рубеола, гъбични и бактериални инфекции.

Бронхо-Ваксом

Бронхо-Ваксом на швейцарската фирма Ом-Фарма представлява екстракт от осем различни вида бактерии. Използва се за предотвратяване на повтарящи се инфекции на дихателните пътища както при възрастни, така и при деца. Приложен перорално, той модулира имунната система, за да помогне за защита срещу респираторни патогени.

Бронхо-Ваксом има защитни ефекти, тъй като индуцира синтеза на антитела и на клетъчно ниво стимулира производството на фагоцити (клетки, които поглъщат чужди частици, включително като бактерии, въглерод или прах), които работят за унищожаване на нахлулите патогени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *