ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Масажна яка, седалки и столове: какви са опасностите?

Мускулна треска, главоболие и дискова херния може да предизвика честата употреба на модерните устройства за домашно ползване

масажна яка
Изобилието от различни машинки, които раздвижват мускулите у дома, днес е не просто задоволително, а направо огромно. Това са различни компактни масажори, специални столове, възглавници, седалки, постелки, както и матраци, позиционирани като ортопедични. Но колко ефективни и безопасни са те?

„Заседналият начин на живот, за съжаление, отдавна се превърна в навик за повечето съвременни хора. През последните две години много от нас започнаха да се движат още по-малко. В същото време преминаването към дистанционен режим на работа включва и много часове работа на компютър, лаптоп или с телефон в ръка в статични пози. Не е изненадващо, че такива видове устройства за домашен масаж започнаха да набират популярност. Те уж позволяват да „освободим напрежението“ от схванатите мускули на шията и гърба, но отново – без да напускаме дома“, казва остеопатът Владимир Животов.

Вносителите и производителите на такова масажно оборудване съобщават за противопоказания, при които тези домашни масажори не бива да се ползват (остеопороза, артрит и артроза, онкология, тромбоза, кожни заболявания, скокове на кръвното налягане, бременност). Но, много по-агресивно те обещават несъмнени ползи – релаксация, облекчаване на спазмите, лечение на мигрена, намаляване на болката в гърба, профилактика при цервикална остеохондроза. Специалистът Животов пояснява, че потенциална вреда от такива устройства все пак съществува.

Владимир Животов

„Моята гледна точка се откроява на фона на общия ентусиазъм към тези така популярни артикули. Масажните устройства тепърва започват да се разпространяват повече отпреди и дългосрочните последици от тяхната постоянна употреба ще станат забележими едва след известно време. Всъщност, те вече са очевидни. Продуктите, които механично се опитват да възпроизведат ефекта на масажа, са далеч от съвършенството, което вносители и производители обещават. Те по-скоро са опасни“, предупреждава лекарят.

Потенциална вреда

С помощта на такива устройства, казва Владимир Животов, ние се опитваме да въздействаме на системата (тоест на нашето тяло, на нашия организъм) с нещо, което е много далеч от нея по отношение на механичните свойства – като ритъм, свойства на компресия, разтягане, еластичност и др. Това е доста агресивна намеса в живия организъм. Човешкото тяло е много фино настроено, и затова се нуждае от внимателно боравене. Ние само външно може понякога да изглеждаме „железни“. Всъщност хората са в състояние да издържат на тежки товари при определени условия. Но ако се нарушат условията на експозиция и на стрес, тогава системата може лесно да бъде съсипана и дори трайно (ако не завинаги) да бъде извадена от действие “, казва остеопатът Животов.

Ето случай от неговата практика

„Една пациентка ми разказа интересна история. Съпругът й имал силни болки в гърба и си купил скъпа ортопедична седалка с функция за масаж в няколко режима. Разбира се, цялото семейство решило да я „тества“. Всички се изредили за 15-20 минути на чудодейния масажор. Но, след тази процедура жената имала главоболие, а в една или друга степен вече порасналите ѝ деца също се чувствали не много добре, в сравнение преди да използват новата придобивка. Излишно е да казвам, че с времето седалката за масаж се използвала все по-рядко и по-рядко. Но това са много леки странични ефекти. Щеше да бъде много по-зле ако този електрически масажор се е експлоатирал редовно (такива случаи има много). Силно не препоръчвам използването на подобни механични въздействия като метод на лечение, за профилактика и облекчение на състоянието“, казва специалистът.

В някои случаи хората, които се подлагат на такъв масаж, първоначално имат проблеми, които са много силно изразени. В такава ситуация тялото поддържа равновесие с последните си сили – на практика на ръба на компенсаторните си механизми. А понякога само интензивното механично въздействие може да бъде последната капка, която води до сериозни проблеми, предупреждава Владимир Животов.

„Такива устройства могат да допринесат за образуването на дискова херния. Във всеки случай повишеното напрежение в мускулите и появата на мускулна болка е много честа последица от използването на масажни столове, яки и седалки“, обяснява остеопатът Животов.

Какво може да се направи?

Владимир Животов смята, че човек трябва да се лекува от човек. Нищо не може да се сравни с човешката ръка по отношение на ползите, които може да донесе на тялото.

„Като остеопат се убеждавам в това всеки ден – благодарение на обучените чувствителни ръце пациентите могат да бъдат лекувани ефективно. Ръката работи на принципа на обратната връзка – контролираме силата на удара, контролираме реакцията на тъканите и в зависимост от тази реакция променяме силата, интензивността, продължителността на удара. По време на масажа силата, с която се упражнява натиск върху костите на черепа, варира значително – от много лека до много интензивна. Никой механизъм няма толкова перфектна обратна връзка и не е в състояние да възпроизведе истински терапевтичен ефект“, обобщава Владимир Животов.

Освен това, самостоятелното назначаване на масажор за себе си с незнание за проблемите, които дебнат отвътре, може да доведе до сериозни усложнения. В крайна сметка, като започнете да масажирате неправилно, можете да си навредите, например, ако има изразен възпалителен процес. Затова, за всеки случай, първо трябва да се консултирате с лекар, за да разберете колко масаж обикновено се изисква и по какъв начин е най-добре да го направите. Само тогава едно такова устройство ще бъде полезно.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *