ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Великият пост: полза и вреда за здравето

Великият пост започва в края на февруари или началото на март и продължава до май. Постенето трае точно седем седмици

Великият пост

Спазван от християните по целия свят, Великият пост е 40-дневен период, през който вярващите се подлагат на физически и духовен пост, за да се подготвят за празнуването на Великден.

Жертват се много „пороци“, а въздържането от месо за целия период е обичайно. Това крие известен риск за здравето, затова е важно да проучвате внимателно и да планирате храненето разумно, ако сте решили да поемете по този път.

Характеристики на постната диета

Строгостта на поста варира. Освен това, в различни дни от един и същи период на постене разрешените продукти също са различни. Ще говорим за най-дългия християнски пост, който не е толкова лесен за понасяне, ако сте решили да го спазвате:

– ще трябва напълно да изоставите месото, млечните продукти и яйцата;
– риба може да се яде само два дни;
– растителните мазнини също трябва да бъдат ограничени – храната, приготвена с тях, е разрешена само през уикендите;

Ето каква казва монахиня Силуана за поста в православната църква

Монахиня Силуана

Православните християни прилагат следните видове пости:

1) Пълен глад (тримерене) от понеделник до сряда след Сирни Заговезни. Християнинът пребъдва през целия ден съвсем гладен.

2) Сухоежбина. През този пост се яде само хляб, зеленчуци, плодове, маслини и сухи плодове (орехи, смокини, стафиди и др.) Този пост се прилага на Чисти Вторник (вторникът след Сирни Заговезни), Велики Петък, Велика Събота, а които могат – и през други дни през св. Четиридесетница и (по-специално) през Великата Седмица.

3) Монофагия (хранене само веднъж на ден): Нарича се и една трапеза, понеже се позволява да се приготви (за деня) една трапеза. Постещият се храни само веднъж на ден, обикновено вечер. Монофагията се прилага в случаите на сухоежбина и когато се разрешава елей и вино.

Да, за повечето вярващи Великият пост е аскеза в името на Бог. Все пак е добре да знаем, че освен духовния резултат, постенето има и здравословни ползи. Не може да се отрече, че няколко функции на тялото веднага ще ви благодарят за доброволното въздържане от храна.

Храносмилателната система почива, клетките на черния дроб, стомашно-чревния тракт и панкреаса се възстановяват. Разрешените морски дарове и риба съдържат фосфор и омега-3 полиненаситени мастни киселини, които предпазват мозъка и тялото от стареене.

Ползите от постенето обаче ще се проявят напълно само ако не замените забранените храни с вредни, макар и разрешени.

Ползи за здравето от Великия пост

1) Липса на тежки протеинови храни

В постната диета няма тежки животински продукти, по-специално червено месо, а много зеленчуци и плодове. Това ще бъде полезно за тези, които преяждат в ежедневието, ядат предимно месни храни, включително полуфабрикати, и са фенове на бързото хранене. Фибрите на суровите зеленчуци и плодове нормализират процеса на храносмилане, помагат при запек и за премахване на токсините.

Необходимо е също така правилно да се приготвят бобови култури, които за около четиридесет дни гладуване стават заместител на животинските протеини. Те трябва да се накиснат предварително поне за няколко часа, а още по-добре – за една нощ или за един ден. В противен случай образуването на газове е гарантирано. По време на готвене е важно да премахнете навреме пяната, издигаща се на повърхността – тази пяна също се усвоява трудно. Разбира се, под пълна забрана по време на пост е и алкохолът. За това клетките на черния дроб и мозъка казват „благодаря“ на постещия.

2) Ограничаване на количеството храна

Трябва да се помни, че постенето ограничава не само избора на продукти, но и общото количество храна на ден. Такива ограничения могат да бъдат полезни при затлъстяване, омазнен черен дроб, камъни в жлъчката, алергични заболявания, нарушения на метаболизма на мазнините и заседнал начин на живот. Постенето може да ви помогне да отслабнете, да възстановите функцията на червата и да намалите нивата на лошия холестерол в кръвта.

Вреда от постенето за здравето

1) Дефицит на протеин

В менюто напълно липсват животински протеини, а оттам и незаменими аминокиселини. Ето защо постенето е строго забранено за деца, бременни и кърмещи майки и хора, ангажирани с тежък физически труд.

За да замените животинските протеини, в диетата могат да се въведат боб и гъби, но ако пазите строг пост, тогава варена храна се полага само два до три пъти седмично. Това означава, че през повечето време в диетата ще присъстват само сурови растителни храни, бедни на протеини и е малко вероятно да се избегне недостигът му.

Строгите вегетарианци трябва внимателно да планират менюто си и честотата на храненията, за да сведат до минимум последиците за здравето. При сурова храна веднъж дневно е трудно да се постигне балансирана диета.

2) Дефицит на микроелементи и витамини

Липсата на правилно хранене неминуемо води до липса на витамини и микроелементи: желязо, цинк, йод, витамини от група В и др. Може да почувствате влошаване на благосъстоянието, в някои случаи се развива анемия. Трябва да се има предвид, че в края на зимата и началото на пролетта в организма липсват водоразтворими витамини дори и без да се пази пост – те практически не идват с храната, дори в нормален режим. Допълнителните хранителни ограничения могат да влошат ситуацията.

Също така, поради отхвърлянето на животински и растителни мазнини, тялото не усвоява мастноразтворимите витамини A, D, E, K. Като правило то има запас от тях и здравият човек може лесно да издържи това за кратко време. Но – ако вече има дефицит на витамин А или D, тогава той ще се влоши, до развитието на бери-бери (авитаминоза).

Не забравяйте да се консултирате с лекар преди да започнете да постите и приемайте витаминни добавки, ако е необходимо.

3) Храносмилателни разстройства

Постенето, според църковните изисквания, е едно хранене на ден. Често хората, които гладуват по цял ден, преяждат вечерта, което се отразява негативно на храносмилането. Освен това е невъзможно да се яде веднъж на ден при гастрит, язва на стомаха, хроничен панкреатит, холецистит, застой на жлъчката и някои други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Излишъкът от сурови зеленчуци и плодове е вреден ако човек има гастрит и язва, както и при други чревни заболявания: колит и гастроентерит. Голямото количество въглехидрати претоварва панкреаса, което е опасно за хора с диабет тип 2 и инсулинова резистентност, поради недохранване.

4) Обостряне или поява на заболявания

Гладуването засяга не само храносмилателната система. При анемия и диабет тип 1 въглехидратната диета е животозастрашаваща. Липсата на мастноразтворими витамини и ненаситени мастни киселини може да доведе до нарушена репродуктивна функция при жените. Дефицитът на протеини, микроелементи и витамини допринася за обостряне на много хронични заболявания.

Също така клетките на тялото са по-малко снабдени с кислород, състоянието на кожата, косата, ноктите се влошава и общият тонус намалява. На фона на строгите ограничения се влошава ходът на редица психични разстройства, по-специално – появява се депресия.

Трябва ли да постите или не?

Разбрахме колко безопасно е гладуването и направихме следните изводи:

• Постенето е подходящо само за напълно здрави хора . Ще им е полезно, ако избират пресни и здравословни храни, не се увличат по картофите и плодовите сокове и се откажат от сладкото. Яжте пълнозърнест хляб, зърнени храни, боб и грах, елда, зеленчуци, плодове, гъби, ядки, соя и други подобни храни. Опитайте се да разнообразите храненето си възможно най-много.

• Ако искате да постите, но се страхувате да не навредите на здравето, опитайте леки варианти с включване на риба, яйца и млечни продукти в менюто, както и с три хранения на ден. Така може напълно да премахнете вредата от постната диета.

• Хората, заети с тежък физически труд, не трябва да постят по правилата, които са установени от църквата. Отказът от месо ще доведе до анемия, недостиг на витамини, синдром на хроничната умора и други проблеми.

• Строго е забранено да гладуват отслабени хора, пациенти с тежки хронични заболявания, бременни и кърмещи жени, както и деца. Дори църквата им позволява да поддържат нормален хранителен режим.

• Гладуването е особено опасно при диабет тип 1 и анемия. При тези заболявания постната диета може да бъде животозастрашаваща.

• Във всеки случай, преди да започнете гладуване, трябва да се консултирате с лекар и да разберете дали такова крайно ограничаване ще бъде полезно за вас. Също така, заедно със специалист, си струва да изберете витаминни и минерални комплекси, които предотвратяват развитието на дефицит на витамини и микроелементи.

Сега знаете всичко за ползите и вредите от гладуването – и можете да вземете информирано решение, или да изберете безопасна алтернатива.

Алтернатива на постенето

Ако не сте вярващи, но все пак искате да си наложите някакви ограничения в храненето, за да се вталите за пролетта и лятото, пескатарианската диета е вашият перфектен компромис.

Какво е пескатарианска диета?

Пескатарианството, както го наричат някои, е модифицирана вегетарианска диета, която включва консумацията на морски дарове и миди, но не и други животни.

Полезна ли е или просто е нещо модерно?

Доказано е, че редовната консумация на червено месо е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, високи нива на холестерол и някои видове рак. Това е сериозно и често доживотно увреждане на здравето! Намалете (или премахнете) консумацията на червено месо и направете морските дарове звездата на ежедневната си диета, за да се възползвате от:

– намален риск от сърдечни заболявания, инсулт, остеопороза, затлъстяване, диабет, артрит, високо кръвно налягане и някои видове рак;

– този режим е отличен източник на много необходими витамини, включително В-комплекс, витамин А и витамин D;

– по-високи нива на омега-3 мастни киселини (не се произвеждат от тялото по естествен начин), които поддържат мозъка и сърцето здрави;

– отличен източник на висококачествен протеин, необходим за възстановяването на мускулите и здравето на тъканите;

Какво е позволено да се яде?

Сьомга

Сьомгата и другите мазни риби са отлични източници на витамин D, протеини и омега-3 мастни киселини. Сьомгата също така съдържа магнезий, калий, селен и всички витамини от група В, които са от решаващо значение за цялостното добро здраве.

Риба тон

С ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на протеини – какво повече може да иска човек?

Миди

Освен с ниско съдържание на мазнини и калории, скаридите, мидите, стридите и други ракообразни са богати на основни витамини и минерали.

Извод: Великият пост – повече минуси, отколкото плюсове

Постенето може да ви мотивира да добавите растителни храни към диетата си и да се научите да управлявате усещането на глад и ситост.

Малко вероятно е седемседмичното гладуване да причини сериозно увреждане на здравето, въпреки че минусите са повече. Но ако изключите месните продукти, без да ги замените със зеленчуци, плодове и риба, съществува риск да прекалявате с храни с високо съдържание на захар и да наддадете на тегло.

Ако спазвате пост, за да отслабнете, може и да успеете. Но след края на постенето най-вероятно изгубеното тегло ще се върне, ако решите да се храните така, както преди Великия пост.

Източници: www.kp.ru, www.pravmir.ru, www.krugozor.de

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *