ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да изберем лекарства за лечение на остеоартрит и възпалителни заболявания

Остеоартрит, артроза или деформираща артроза са имената на ставно заболяване, причинено от увреждане на хрущялните тъкани на ставната повърхност

остеоартрит

Основният симптом на заболяването остеоартрит е болка в ставите и подуване.

Причините за остеоартрит са различни. Може да прогресира поради генетични особености, като колагенопатия. Рискът от развитие на заболяването се увеличава, ако пациентът има вродени или придобити ставни заболявания, сериозни наранявания, след хирургични интервенции.

Най-често заболяването прогресира при пациенти на възраст над 45 години. Среща се два пъти по-често при жените. Лекарите приписват тази особеност на промените в хормоналния фон (намаляване на производството на естроген) при жени след менопауза.

Списък с 10 евтини и ефективни лекарства за остеоартрит и възпалителни заболявания

За лечение на остеоартрит се използват лекарства от различни групи:

• нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
• болкоуспокояващи;
• глюкокортикоиди;
• хондропротектори;
• ангиопротектори.

НСПВС и болкоуспокояващите се предписват не само под формата на лекарства за перорално приложение, но и под формата на мехлеми, гелове и инжекции.

Хондропротекторите най-често се предлагат под формата на препарати за перорално приложение.

Нестероидните противовъзпалителни средства се използват широко за потискане на възпалителните процеси в организма. НСПВС се предлагат в различни форми на освобождаване: таблетки, капсули, мехлеми. Те имат три основни свойства на действие: антипиретично, противовъзпалително и аналгетично.

Най-доброто нестероидно противовъзпалително лекарство може да бъде избрано само от лекар въз основа на индивидуалните характеристики на пациента. Самолечението в този случай е възможно да бъде изпълнено с развитие на сериозни нежелани реакции или предозиране.

Как действат НСПВС?

Нестероидите инхибират агрегацията на тромбоцитите. Терапевтичните свойства се обясняват с блокадата на ензима циклооксигеназа (COX-2), както и с намаляването на синтеза на простагландин. Според специалистите те засягат симптомите на заболяването, но не премахват причината за появата му. Следователно, не бива да се забравят средствата, чрез които трябва да се елиминират първичните механизми за развитие на патологията.

Ако се установи, че пациентът има непоносимост към НСПВС, тогава те се заменят с лекарства от други категории. Често в такива случаи се използва комбинация от противовъзпалително и болкоуспокояващо средство.

Според аналгетичния си ефект те се използват в следните случаи:

• при ревматични болки;
• възпалителни заболявания;
• дегенеративни процеси в организма.

Предписват се и при неревматични заболявания като мигрена и всякакви възпалителни процеси. Широко използвани са при фрактури, изкълчвания и навяхвания.

Както показва практиката, не е препоръчително да се заменя едно лекарство с друго от същата група, ако по време на приложение се установи недостатъчен терапевтичен ефект. Удвояването на дозата може да доведе само до клинично незначително увеличение на експозицията.

Възможни странични ефекти от употребата на НСПВС:

• дисфункция на червата;
• вътрешен кръвоизлив;
• язва на стомаха и дванадесетопръстника;
• подуване на долните крайници и лицето;
• повишено кръвно налягане;
алергични реакции.

За да намалят риска от негативни последици, при избора на лекарство специалистите се опитват да дадат предпочитание на тези, които са със селективен ефект. Според лекарите тези средства имат минимално отрицателно въздействие върху храносмилателния тракт. В някои случаи НСПВС могат да се приемат в комбинация с лекарства против язва, ако е необходимо.

Страничните ефекти също могат да бъдат избегнати чрез избор на правилната схема и дозировка. Препоръчително е да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства с храна.

Има определени правила за приемане на НСПВС:

– Капсулите или таблетките трябва да се приемат с много вода (най-малко 200 милилитра). Така се предотвратява разрушаването на стомашната лигавица.

– Не се препоръчва да се приемат две различни лекарства в един и същи ден. В противен случай страничните ефекти могат да се увеличат без повишаване на ефективността.

– Преди да вземете лекарството, трябва внимателно да прочетете инструкциите.

Ключът към успешното лечение и липсата на усложнения е предварителната консултация с лекар. Специалистът първо провежда преглед и въз основа на установената диагноза предписва най-подходящото лекарство.

Рейтинг на нестероидните противовъзпалителни средства

1. Диклофенак

Лекарство от групата на нестероидните противовъзпалителни и антиревматични лекарства. Произвежда се под формата на разтвор за интрамускулно приложение, таблетки за перорално приложение и като мехлем за външна употреба. При остеоартрит лекарството може да се предписва във всяка от дозираните форми. За облекчаване на лек болков синдром се използват мехлем и таблетки. При силна болка се предписват инжекции.

Основните показания за употребата на диклофенак са възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. И трите форми се предписват при ревматоиден, хроничен, ювенилен спондилит, остеоартрит, артрит, бурсит, болкови синдроми на гръбначния стълб. Помага за премахване на посттравматичния и постоперативния болков синдром, придружен от възпаление. Ефективен при мигрена.

При перорално приложение на лекарството Диклофенак или неговото интрамускулно приложение могат да се появят странични ефекти. Пациентите се оплакват от неизправности в храносмилателната система, гадене, повръщане, загуба на апетит, метеоризъм. Могат да се появят нарушения на нервната система: главоболие, сънливост, конвулсии, тремор.

Лекарството не се предписва при свръхчувствителност към диклофенак и помощните компоненти. Да не се използва при ерозивни и улцерозни лезии на стомаха, тежка бъбречна недостатъчност, прогресивно увреждане на бъбреците, чернодробно заболяване, коронарна болест на сърцето, неконтролирана артериална хипертония. Диклофенак в която и да е от дозираните форми не се предписва на деца и юноши под 18 години, по време на бременност и кърмене.

2. Финалгон маз

Мехлемът за външна употреба съдържа ваниламид на нониловата киселина (нонивамид) и бутоксиетилов естер на никотиновата киселина (никобоксил). Той е почти безцветен или леко кафеникав, прозрачен или полупрозрачен, хомогенен.

Нонивамид е синтетичен аналог на капсаицина и има аналгетични свойства, които се появяват в резултат на постепенното проникване на активното вещество при многократно прилагане на лекарството върху кожата. Нонивамид има съдоразширяващ ефект. Този ефект идва заедно с интензивно, продължително усещане за топлина, което се усеща заради стимулиране на аферентните нервни окончания в кожата.

Никобоксилът е производно на никотинова киселина, което има съдоразширяващи свойства с участието на простагландини I2 и E2. Хиперемичният ефект на никобоксил (бутоксиетилов естер на никотинова киселина) се развива по-бързо и има по-голяма интензивност от хиперемичния ефект на нонивамида.

Финалгон е ефективен заради комбинираното действие на двете активни съставки.

Нонивамид и никобоксил имат допълнителни вазодилатиращи свойства. Загряването на кожата повишават скоростта на ензимните реакции и активират метаболизма.

Появата на хиперемия и лекото затопляне на кожата в рамките на няколко минути след приложението показват бързото проникване на активните съставки на мазилото.

Действието на Финалгон достига своя максимум след 20-30 минути.

Аналгетичният ефект на Финалгон е демонстриран в проучване за ефикасност при хора с остра неспецифична болка в долната част на гърба. Установено е, че при пациенти, които са използвали мазилото Финалгон (2 см. мехлем, до 3 пъти дневно в продължение на 4 дни), има клинично значимо намаляване на интензивността на болката в долната част на гърба в продължение на 4 часа след първото приложение.

Показания за използването на Финалгон

• артрит;
• артралгия и миалгия от ревматичен произход;
• спортни наранявания, натъртвания и увреждания;
• миалгия, причинена от прекомерна физическа активност;
• лумбаго;
• неврит;
• ишиас;
• бурсит и тендовагинит;
• остра неспецифична болка в долната част на гърба;
• за предварително „загряване“ на мускулите преди физически упражнения и спортни състезания;
• като част от комплексна вазодилатираща терапия при нарушения на периферното кръвообращение.

Странични ефекти при употребата на Финалгон

В хода на клиничните проучвания и дългогодишния опит с лекарството са установени следните нежелани реакции:

– Имунна система: анафилактични реакции, свръхчувствителност.

– Нервна система: парестезия, усещане за парене.

– Дихателна система: кашлица, задух.

– Кожа и подкожни тъкани: везикули или пустули на мястото на приложение, еритема, локална кожна реакция (например контактен дерматит), сърбеж, обрив, подуване на лицето, уртикария, усещане за топлина на мястото на приложение.

– Противопоказания за употреба
деца и юноши под 18 години (поради недостатъчни данни за ефикасността и безопасността за тази група пациенти);
– Свръхчувствителност към никобоксил, нонивамид или помощните вещества на лекарството.

Лекарството не трябва да се прилага върху чувствителна кожа, открити рани, възпалени кожни участъци, кожни участъци с повишена пропускливост: врата, долната част на корема, вътрешната част на бедрата.

3. Нимезил

Лекарство от групата на НСПВС, произведено под формата на прах, предназначен за приготвяне на разтвор, и под формата на ефервесцентни таблетки. Активното вещество е нимезулид. Лекарството се предписва за премахване на остра болка, която придружава всякакви заболявания на опорно-двигателния апарат (болки в гърба, кръста, остеоартрит, артрит, бурсит).

Нимезил не се предписва при свръхчувствителност към нимезулид или към другите компоненти, които влизат в състава. Лекарството не се препоръчва за употреба при тежки патологии на черния дроб, бъбреците и сърцето. Нимезил не се предписва на жени по време на бременност и кърмене, деца под 12-годишна възраст. Алкохолната зависимост е противопоказание за употребата на това лекарство.

Когато се комбинира с перорални глюкокортикостероиди, рискът от стомашно-чревно кървене се увеличава. Нимезил засилва ефекта на антикоагулантите.

4. Аркоксия

Лекарство, принадлежащо към групата на коксибите, които са нестероидни противовъзпалителни средства. Основната активна съставка е еторикоксиб. Аркоксия се произвежда под формата на таблетки за перорално приложение, съдържащи 60, 90 и 120 мг. от активната съставка.

Използва се за облекчаване на симптомите при остеоартрит, ревматоиден артрит и спондилит. Когато се приема през устата, не само анестезира, но и премахва признаците на възпалителния процес.

Страничните ефекти при употреба на лекарството в препоръчани дози се наблюдават рядко. Аркоксия не се предписва на жени по време на бременност и кърмене, деца и юноши под 16 години. Не се препоръчва приема на лекарството с перорални антикоагуланти, диуретици и препарати с ацетилсалицилова киселина. С повишено внимание, Аркоксия се предписва заедно с перорални контрацептиви. В някои случаи комбинацията може да провокира сериозни странични ефекти, като тромбоемболизъм на вените на долните крайници.

5. Мовалис

Лекарството Мовалис, чиято активна съставка е мелоксикам, принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Произвежда се под формата на таблетки за перорално приложение, разтвор за интрамускулно инжектиране и под формата на ректални супозитории.

Това нестероидно противовъзпалително лекарство принадлежи към производните на еноловата киселина. Има противовъзпалителен, аналгетичен ефект. Употребата на лекарството е показана за различни заболявания на опорно-двигателния апарат, включително остеоартрит с компонент на болка.

Не се предписва на пациенти със свръхчувствителност към активните или спомагателни компоненти, жени по време на бременност и кърмене, деца и юноши под 12-годишна възраст. Има информация, че Мовалис намалява ефективността на вътрематочните контрацептиви.

6. Хондроитин Глюкозамин

Хондроитин и глюкозамин е комбинация от коректори на метаболизма на костите и хрущялите. Употребата на хондроитин и глюкозамин стимулира костната регенерация и се характеризира с достатъчна бионаличност.

На фона на приема могат да се появят нежелани реакции, а именно алергични реакции, нарушения на стомашно-чревния тракт, замаяност, подуване, сънливост, безсъние. При появата им е показано коригиране на дозата или спиране на лекарството. Употребата на Хондроитин Глюкозамин е противопоказана при фенилкетонурия и индивидуална чувствителност към компонентите на хранителната добавка.

7. Ибупрофен

Продава се самостоятелно (например Ибупрофен Полфа) и влиза в състава на много НСПВС лекарства.

– Ибупром;
– Миг-400;
– Ибулек (прахчета);
– Оклис (и Оклис Форте);
– Долорен;
– Лекадол (ибупрофен и парацетамол);
– Ибурапид;
– Бруфен ретард и др.

Ибупрофен е производно на фенилпропионовата киселина и е на първо място сред най-използваните НСПВС. Таблетките се използват за лечение на всички видове болка, включително тези, които се появяват в контекста на артрит или артроза. Според Световната здравна организация това лекарство се предлага в цял свят и при правилна дозировка се счита за едно от най-безопасните сред аспирин, парацетамол и др.

Активното вещество инхибира ензим, наречен циклооксигеназа, който се превръща в простагландини и тромбоксани (вещества, които причиняват възпаление на мускулната тъкан ). Намалява отделянето на такива вещества, което го прави ефективен при облекчаване на дискомфорта, причинен от възпаление.

Ибупрофен намалява температурата и много видове болки: главоболие, болки в гърлото, мускулите, зъбите и такива, свързани с артрит. Облекчава спазмите, които засягат долната част на корема и са често срещани по време на менструация.

8. Нурофен Експрес Форте

Нурофен Експрес Форте е лекарство, чието активно вещество е ибупрофен. Предлага се под формата на таблетки за перорално приложение. Отделно има и Нурофен Експрес, който се произвежда под формата на гел за външна употреба (не се предлага в България). Помага за облекчаване на болката и се използват при болкови пристъпи при остеоартрит.

Нурофен принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства и има ефективен аналгетичен, антипиретичен и противовъзпалителен ефект. Предписва се при болки в ставите, мускулни и невралгични прояви.

Това лекарство бързо се справя с невралгията, а също така облекчава състоянието по време на менструация. Използва се за облекчаване на ставния и мускулен дискомфорт по време на грип и настинка.

Противопоказан е за употреба при стомашно-чревно кървене, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония. Не се предписва на деца под 12-годишна възраст, жени в третия триместър на бременността и кърмене. На фона на приема на лекарството могат да се появят странични ефекти, които са индикация за неговото спиране. Внимателно прочетете упътването на Нурофен във всичките му форми, които се предлагат без рецепта в аптеките.

Не можете да комбинирате приема на Нурофен с ацетилсалицилова киселина (аспирин). Употребата в комбинация с антикоагуланти и антитромботични лекарства повишава риска от кървене. Страничните ефекти на лекарството Нурофен се засилват, когато се приема в комбинация с глюкокортикостероиди и етанол. Недопустимо е използването на повече от 3 бр. (1200 mg) за 24 часа.

Противопоказания: алергия към ибупрофен или друг компонент, който е включен в състава. Не се използва при бронхиална астма, стомашни язви, чревна перфорация, тежка чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност. През третия триместър на бременността употребата на Нурофен е забранена.

9. Волтарен Емулгел

Препаратът за локално приложение съдържа диклофенак, който намалява дискомфорта и намалява възпалението. Емулсията под формата на гел прониква бързо в кожата, като започва да действа почти мигновено.

Предлага се под формата на гел за външна употреба в туби от 50 и 150 грама.

Волтарен Емулгел се предписва за възрастни и деца на възраст над 14 години за:

– облекчаване на отока при наранявания на меките тъкани и сухожилията, мускулни и ставни структури;
– при локализиран ревматизъм, тендинит, бурсит;
– облекчаване на състоянието при някои форми на ревматизъм.

Не бива да се превишава дозата, посочена в инструкциите за употреба, освен ако не е предписано друго от лекар.

10. Кетонал

Антипиретичното, противовъзпалителното и аналгетично средство се характеризира с бавно освобождаване и удължено действие. Кетонал е включен в списъка на най-добрите нестероидни противовъзпалителни средства. След приема лекарството се абсорбира доста добре от стомашно-чревния тракт. Общата бионаличност е най-малко 90%. Около два часа след поглъщане се достига максимална концентрация.

Кетонал прониква в синовиалната течност, където остава най-малко 30 часа. Разграждането на лекарството става в черния дроб, а екскреция през бъбреците.

Как да изберем лекарства за лечение на остеоартрит

За лечение на остеоартрит се използват лекарства от различни фармацефтични групи. Някои от тях осигуряват премахване на подуването, възпалението и болката. Други възстановяват структурните и качествените характеристики на хрущялните тъкани (хондропротектори). В повечето случаи схемата на лечение се разработва индивидуално.

Ортопедът или хирургът взема предвид различни фактори, включително възраст на пациента, тежест на протичането на остеоартрита и неговата клинична картина, както и наличието на съпътстващи заболявания. Само специалист ще може да ви посъветва какви лекарства за остеоартрит да ползвате, които ще бъдат ефективни за вашия конкретен случай.

Популярни въпроси и отговори

Защо се появява остеоартрит?

Остеоартритът е хронично заболяване на ставите, което се характеризира с увреждане на хрущяла на ставните повърхности. Има няколко причини за появата на заболяването. Най-често остеоартрит се среща при пациенти на възраст 45 и повече години, при хора с наднормено тегло, с проблеми в ендокринната система.

В някои случаи заболяването може да бъде причинено от тежка хипотермия. Понякога остеоартритът прогресира в резултат на отравяне на тялото с токсини.

Често срещано, но доста противоречиво мнение е, че остеоартритът прогресира при спортисти поради тежките физически натоварвания. Статистиката не подкрепя тази информация.

Кой лекар лекува остеоартрит?

Ако подозирате развитие на остеоартрит, първо трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар или терапевт. След прегледа и диагнозата специалистът ще насочи пациента към физиотерапевт, ревматолог или хирург. Струва си да се отбележи, че физиотерапевтичните методи на лечение са доста ефективни при управлението на това заболяване. При тежък остеоартрит терапевтът ще даде направление за ортопедичен хирург.

Възможно ли е да се лекува артроза с народни средства?

Много пациенти прибягват до използването на методи от алтернативната медицина при лечението на остеоартрит, но официалната медицина поставя под въпрос тяхната ефективност. В случай, че използвате народни средства, не трябва да се отказвате от стандартните процедури и лекарства, препоръчани от лекуващия лекар.

Как да облекчим пристъп на остеоартрит у дома?

Приемат се болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни средства за премахване на пристъпа на болка при остеоартрит. Областта, в която е локализирана болката, се намазва с противовъзпалителни мехлеми. Те се прилагат до 5 пъти на ден. При остра болка терапевтичните компреси с димексид също са ефективни. Лекарите силно препоръчват на пациентите да не се самолекуват и, ако се появи силна болка, да потърсят помощ в най-близкото болнично заведение.

болка в ставите лечение
АРТРОМИН при проблеми с движението, дължащи се на дискомфорт в ставите

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив се препоръчва при различни дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, както и при травми на опорно-двигателната система.

„LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив е уникален продукт, защото ми помогна, когато вече се бях отказала от всичко! Болките ми бяха ужасни и не знаех какво да правя. След многократни опити с други продукти от моя страна, моят лекар ми каза да пробвам LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив. Цял живот ще съм му благодарна за този съвет, защото сега се чувствам много-много по-добре!“ – Райна. 

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив
LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив

Източници: www.everydayhealth.com, www.healthline.com, www.arthritis.org, www.arthritis-health.com, www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *