Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вирусни заболявания: Сваляне на температурата с лекарства и храна

Повишаване на температурата днес е състояние, което се среща много по-често, не само заради наличието на сезонни инфекции

температурата
Антипиретичните лекарства са едни от най-популярните, особено през зимата, когато има скок на тежките остри респираторни синдроми (ТОРС). По-честата им употреба сега се налага и заради глобалната пандемия, която новия коронавирус предизвика. В същото време някои пациенти взимат лекарства за понижаване на температурата без да четат инструкциите.

Как да се пият антипиретиците, така че да има полза от тях?

„Високата температура е еволюционно развита защитна реакция на организма, насочена към активиране на имунната система и унищожаване на микроорганизмите, ограничаване и спиране на възпалителния процес. Обикновено телесната температура на човек варира от 35,5 до 37,0 през деня и това е нормално. Но точно при температура над 37,5 градуса се увеличава работата на противовъзпалителните ензими и протича процесът на унищожаване на възпалителния агент (бактерии, вируси, протозои, приони и други),” казва кардиологът д-р Аскаров.

Д-р Азизхон Аскаров

Температурата се възприема различно от всеки човек: някои имат слабост, летаргия, леко втрисане, докато други се оплакват от нарушение (потискане или възбуждане) на съзнанието, гърчове, силна слабост и дори припадък. Когато температурата стане много висока, отбелязва лекарят, се използва симптоматично лечение. Тоест започват да се прилагат антипиретици.

Добре е да се знае, че човешкото тяло винаги адаптира температурата си в отговор на условията на околната среда. Например телесната температура се повишава, когато човек тренира. И ако проверите температурата си с термометър, ще видите, че тя е по-висока в късния следобед и вечерта, отколкото сутрин, когато станете, според клиниката Майо.

Повечето хора се притесняват от състоянието на треска, но всъщност то може да бъде полезно. Различни лекарства без рецепта могат да намалят температурата, като ацетаминофен (Парацетамол) или препарати с ибупрофен (Нурофен, Оклис), но понякога е по-добре да не се лекува, според специалистите от клиниката Mayo. Това е така, защото изглежда треската играе важна роля в подпомагането на тялото да се бори с инфекциите.

Както стана ясно, антипиретичното лечение е симптоматично и следователно помага само за облекчаване на неприятните болезнени усещания.

Тези усещания включват следните състояния:

• слабост;
• студени тръпки;
• мускулен тремор;
• болка в мускулите и ставите;
• главоболие;
• загуба на апетит.

Следователно, ако човек се разболее и знае възможната причина за заболяването си (положителен PSR тест за коронавирус, хипотермия, обостряне на хронично заболяване – тонзилит, бронхит, възпаление на бъбреците и други, контакт с инфекциозно болен – ТОРС, грип, пневмония, Омикрон, и т.н.), след това той може първите 3 дни да се лекува амбулаторно и у дома, като се използва предишен опит в лечението, казва д-р Аскаров.

„В зависимост от причината за температурата се използват антивирусни, антипиретични, отхрачващи, вазоконстриктивни капки за нос, локални антисептици (гърло, нос, ухо), витамин С. Ако обаче няма ефект в рамките на 3 дни, или се появят тревожни прояви по отношение на усложненията, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ще свърши работа или посещение на общопрактикуващ лекар у дома, или дори да се повика Бърза помощ.“

По-притеснителните състояния включват:

• висока температура (повече от 38-39 градуса), въпреки терапията в продължение на 3 дни;
• конвулсии;
• нарушение на съзнанието (потискане или възбуда);
• задух (недостиг на въздух);
• остри болки в гърдите (и в областта на сърцето);
• хемоптиза (състояние, характеризиращо се с бавно отделяне на малко количество кръв в храчките, във вид на жилки).

„Това изисква спешен преглед и лечение от лекар, а често и престой в болница“, предупреждава терапевтът Аскаров.

Какви антипиретици могат да се използват у дома?

Сред разрешените за свободна употреба лекарства при температура са препарати с:

• парацетамол;
• ацетилсалицилова киселина (аспирин) (с повишено внимание при атопична бронхиална астма и скорошно (< 6 месеца) обостряне на пептична язва на стомаха или червата, тежка анемия);
• ибупрофен.

„Има и по-силни антипиретици със съставки като нимезулид, кеторолак, мелоксикам и други, но те се приемат най-добре само от млади хора (до 50-55 години) и без рискови фактори (сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, проблеми със стомашно-чревен тракт, анемия), кратък курс (до 5 дни) и само по предписание от лекар“, казва Азизхон Аскаров.

Що се отнася до приема на самото лекарство, подчертава специалистът, всички антипиретици се приемат след хранене

Еднократната им доза е посочена в инструкциите, като максималната дневна доза не трябва да се превишава.

„Например една таблетка парацетамол е 500 мг., а максималната дневна доза е 4 гр. (8 таблетки); аспиринът обикновено съдържа 500 мг и максималната доза е 3 гр. (6 таблетки), ибупрофен 200 и 400 мг. на таблетка, максималната дневна доза е 1200 мг. Ако еднократна доза аспирин и парацетамол при възрастни е стандартна – 0,5 (500 мг.), тогава ибупрофен има 200 и 400 мг и трябва да се дозира в зависимост от теглото на човека или тежестта на заболяването, което е придружено от висока температура. Основното нещо е да не се превишава максималната единична и дневна доза, в противен случай ще има усложнения “, съветва терапевтът Аскаров.

Какви опасности крие злоупотребата с антипиретици?

Излишъкът от приемани антипиретични лекарства крие риск от предозиране. И тогава ще има редица неприятни последици за тялото. Това, както казва Азизхон Аскаров, са следните видове разстройства:

• увреждане на черния дроб под формата на хепатит (особено при хора със затлъстяване, възрастни хора, приемащи няколко лекарства (> 3-4) едновременно и редовно);
• увреждане на стомашно-чревния тракт (образуване на ерозии и язви), бъбреците (нефрит), костния мозък (потискане на хематопоезата), сърцето (развитие на аритмии и рязко повишаване на кръвното налягане);
• по-рядко – увреждане на нервната система (нарушения на чувствителността), дихателната система (силен задух заради аспиринова бронхиална астма), кожата и лигавиците под формата на микрокървене поради увреждане на малките съдове, анемия.

Усложненията могат да бъдат изключително опасни за здравето и да са причина за един по-дълъг болничен престой.

Режим на хранене при висока температура и вирусни заболявания

Храната е източник на енергия за тялото и подкрепа, включително за имунната система.

В същото време, както често отбелязват експертите, по време на заболяване, ако тялото не се нуждае от храна, тогава е възможно и без нея, докато апетитът се възстанови.

И така, какво да се яде или да не се яде при вирусно заболяване?

Анна Ивашкевич

„Когато тялото ни се чувства зле, през повечето време то иска да си почине. В такива моменти е по-добре да не се натоварвате с тежка храна и напитки“, предупреждава Анна Ивашкевич, семеен терапевт и клиничен диетолог.

Специалистката отбелязва, че е необходимо да се избират правилните продукти, които не претоварват тялото, но в същото време му позволяват да възстанови силите си.

„Въведете в диетата си тези храни, които не предизвикват образуване на газове, подуване на корема, не тежат на стомаха и не предизвикват киселини. Опитайте се да не пиете много кафе по време на заболяване, избягвайте алкохола и газираните напитки, също и газираната минерална вода“, отбелязва Анна Ивашкевич.

Класическа терапия

Класическият чист бульон от месо с кокал е най-добрия вариант. Може да се овкуси с черен пипер и лимонов сок.

„Ако имате сили, най-добре е да си сварите бульон. Не трябва да съдържа допълнителни съставки под формата на късчета месо, моркови или картофи. Класически бульон, като за да ви засити можете да добавите малко количество фиде или ориз”, казва диетоложката Ивашкевич.

Ако нямате достатъчно сили, можете да помолите някой близък да приготви такова ястие.

Особено внимание трябва да се обърне на режима на пиене. Освен това има много опции.

„Когато тялото се бори с висока температура не забравяйте за отвари от шипка, червени боровинки, чай от куркума с малко черен пипер (силно противовъзпалително средство), билкови чайове, вода – всичко това може да помогне за възстановяване на силата и водния баланс в тялото“, обяснява Анна Ивашкевич.

От какво да се откажете?

При съставянето на менюто на болен човек не трябва да забравяме, че през този период има някои забрани. Освен това, както отбелязва експертката, често продуктите, които традиционно се считат за полезни за болния, тъй като съдържат витамин С, са противопоказани.

„Киселото зеле е доста тежък продукт за организма по време на заболяване. Това може да причини ферментация и подуване на корема и като се има предвид, че сте в леглото през повечето време и практически не се движите, абсолютно не се нуждаете от такъв ефект“, казва диетоложката.

Отделно си струва да споменем пресните зеленчуци и плодове, които обикновено се предписват почти непременно на всички хора в диетата им.

„Що се отнася до пресните зеленчуци и плодове, за тях важи същата забрана като за киселото зеле – те могат да причинят лошо храносмилане и тежест в стомаха. Дайте предпочитание на термично обработените храни – задушени картофи, малко морков, цвекло “, отбелязва специалистката.

Въпреки факта, че цитрусовите плодове съдържат много витамин С, грейпфрутът, например, трябва да се избягва.

„Сокът му често е несъвместим с някои лекарства. Ако искате да избегнете страничен ефект, по-добре е да разредите приема на хапчета и използването на грейпфрут. Интервалът между тях трябва да бъде в рамките на 5-6 часа“, обяснява Анна Ивашкевич.

Внимание към симптомите

Също така, Анна Ивашкевич съветва, когато избирате определени храни и ястия, трябва да вземете предвид какви симптоми имате – в края на краищата някои варианти на храна само ще ги засилят и влошат.

„Ако имате възпалено гърло, опитайте се да не ядете храни, които могат да предизвикат повишено дразнене – кисели зеленчуци и плодове, включително спанак и киселец, всички цитрусови плодове – от лимон до мандарина“, предупреждава Ивашкевич.

Ако изобщо нямате апетит, тогава позволете си малко количество сладки плодове, за да вкарате глюкоза в тялото – например няколко резенчета манго.

„И когато апетитът ви се събуди, разнообразете диетата с риба или птиче месо (пуешко или пилешко)“, съветва Анна Ивашкевич.

Храната е необходим елемент за възстановяване от всяка болест. Основното нещо е да подходите към въпроса за вашата диета по правилния начин, за да помогнете на тялото да се бори с вируса и да не го претоварвате.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *