ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проклятието на апатията: източници и решения

Пазете се от апатията – тя може да бъде най-големият ви враг

Какво всъщност е апатията? В известен смисъл това е нещо като влюбването. Можете да го опишете, но докато не го изпитате, може само да гадаете какво е усещането. Парадоксално, но това, което прави усещането за апатия уникално е, че по същество това е чувството да не чувстваш. Това е нещо, което в даден момент от съществуването си сте срещали. Всеки път, когато усетите, че нещо жизненоважно липсва в живота ви, но нямате сили да го преследвате, вие сте засегнати от тази любопитна „беземоционална“ емоция.

Чрез много психологически изследвания науката вече е приела, че трябва да изпитвате чувства към нещо, ако искате да предприемете лично значими действия заради него. И без никаква непреодолима емоция, която да насочва поведението ви – а апатията буквално означава „без чувство“ – вие просто не сте достатъчно стимулирани да правите каквото и да било.

Вярно е, че апатията е чувство. Но това е и отношение. И за съжаление това отношение е безразличие, безгрижие, неотзивчивост, откъсване и безстрастие. Подобна нагласа изпива енергията ви, чувствате се летаргични, апатични и изнервени – съвсем като „парализирани“, за да действате – и със сигурност без воля за каквато и да е активност. Ето защо апатичните индивиди лесно се разпознават заради силно изразената им пасивност. Интересът им да се изправят пред предизвикателствата на живота е сериозно компрометиран. Просто не им пука достатъчно. И честно казано, не им пука, че не им пука.

Много автори свързват началото и продължителността на апатията с проблематичен начин на живот, характеризиращ се с лишаване от сън (и обща умора), лоша диета и липса на движение; или към органични дефекти, като неправилно функционираща щитовидна жлеза или лимбична система.

Свързани проблеми и разстройства на психичното здраве

Апатията често е предвестник на депресията. Може да бъде свързана с биполярно разстройство. Ако имате други симптоми, като проблеми с паметта или физически затруднения, имайте предвид, че апатията често е симптом на невропсихиатрични разстройства като наранявания на главата, болест на Паркинсон и деменция.

Апатия или депресия?

Депресията не винаги включва апатия, макар и по някакъв начин те да са взаимосвързани. Може например да имате цели, които ви интересуват, но да сте депресирани поради много негативни мисли за собствената ви стойност или способността да ги постигнете. А депресията често идва с вина и срам, че имате недостатъци, че нещо не ви „както трябва“. Тревожите се какво мислят другите за вас или виждате себе си като бреме. Апатията дори не се интересува достатъчно, за да почувствате срам или вина. Преследването на целите изглежда загуба на време и нещо, което няма никакъв смисъл.

Но независимо от етиологията, крайната последица от всички тези състояния – и други също – са почти еднакви. Тоест за всички, които страдат от апатия, това, което се губи, е основната надежда, че личното щастие или удовлетворение е възможно. Или са престанали да вярват във вътрешната стойност на целите , които са си поставили по-рано, или са загубили вяра в способностите си за постигане на тези цели.

Навярно не можете да измислите нищо, към което си струва да се стремите. В резултат на това суровата умствена, физическа или емоционална енергия за постигане на това, което в миналото може да е било ценено, е изчезнало за вас. Въпреки че депресията, както вече стана ясно, често върви ръка за ръка с апатията (и понякога е почти неразличима от нея), трябва да е ясно, че много често апатията може да се появи и сама.

Ето няколко неща, които могат да доведат до апатия:

• Имали ли сте негативни мисли за себе си или за вашите перспективи? Отказахте ли се да действате от страх, че може да се провалите и да бъдете отхвърлени? Затвърди ли се усещането — веднъж и завинаги — че сте нисши, некомпетентни, неадекватни и безполезни? Може би не толкова отдавна сте преживели някакъв провал или отхвърляне, и не сте успели да се възстановите от него?

• Случило ли се е нещо наскоро с вас или с някой, на когото държите, нещо което ви е оставило не просто разочаровани, но и деморализирани, довело е до песимизъм или направо до безнадеждност? В тази връзка, дали някакви местни или може би глобални събития (пандемията) са ви накарали да почувствате цинизъм, сякаш каквото и да се опитате да направите, за да промените нещата, не би могло да има и най-малка разлика или пък смисъл?

• Станахте ли толкова отегчени или изморени от досадните ежедневни дела, че вече няма какво да очаквате с нетърпение? Има ли нещо вътре във вас, което просто ви спира да създаде по-радостно и удовлетворяващо бъдеще за себе си? Вместо „да хващате деня“ (или „хващате бика за рогата“), сте се примирили — и то фатално — с бремето на досадата за цял живот?

Ако някоя от причините по-горе обяснява вашата апатия или можете да идентифицирате други фактори, отговорни за вашето състояние на неангажиране, вероятно ще сте в състояние да се свържете с един или няколко от индексите по-долу.

Можете ли да си спомните момент, когато:

• Не сте почувствали интерес към това, което досега е генерирало вълнение или ентусиазъм у вас – като среща с приятели, работа, проект, хоби, спорт (независимо дали като участник или наблюдател);

• Не сте успели да се мотивирате в работата: отегчени сте от всичките ѝ повтарящи се задачи или отговорности;

• Загубили сте време с вегетиране пред телевизора, компютърни игри или безсмислено сърфиране в интернет;

• Спрели сте да тренирате, но сте си казали, че нито имате време за това, нито може да го направите както трябва;

• Не сте успели да се посветите или да се ангажирате с нищо, защото никаква цел или дейност не си струват усилията.

Ако има всеобхватна причина за апатия, най-вероятно е песимизмът за вашето бъдеще. И това самоунищожително отношение може да произтича или от програмиране в ранна детска възраст, което ви е накарало да повярвате, че без значение колко съвестно сте се трудили, едва ли ще успеете. Или, по-често – от поредица събития в настоящия ви живот, които са са ви накарали да чувствате, че просто не можете да спечелите заради загубата, без значение дали тази загуба е предстояща или минала.

Какво можете и ТРЯБВА да направите, за да се измъкнете от проклятието на апатията?

Всъщност – доста, въпреки че „изкопаването“ обикновено е постепенен, многоетапен процес.

Решения за апатия

Независимо от това, което първоначално ви е накарало да се чувствате толкова немотивирани, сегашните ви възгледи за случващото са тези, които могат да изкарат главата ви на повърхността, така да се каже. Тогава вашата непосредствена задача е да промените тази перспектива. Накратко, много по-добре е да се съсредоточите върху начините как да поправите това, което е в главата ви, отколкото онова, което се намира извън и около нея. И без съмнение, ще трябва да се принудите, или буквално да се насилите и да изкорените онова, което вече се е настанило дълбоко във вас.

Затова се запитайте: „Готов ли съм да поема ангажимент към себе си и да дам на тази апатия битката, която заслужава, въпреки че това ще отнеме много повече енергия и усилия, отколкото сега съм способен да отделя?“

Ето някои решения, които трябва да разгледате:

Накратко:

– Определете източника на апатия, ако има такъв.

Ако има източник на вашата апатия, струва си да се изправите лице в лице с него.

– Направете грижата за себе си приоритет.

Лошият сън, лошата диета и липсата на упражнения са свързани с апатията. Употребата на наркотици, както и махмурлукът заради злоупотребата с алкохол, със сигурност помагат на всеки от нас да спре да му пука. По какви начини пренебрегвате себе си? Какви малки промени бихте могли да направите от днес? Това са само част от въпросите, на които трябва да намерите отговор.

– Вижте се с професионален терапевт.

Ако след като работите с горните предложения, все още не можете да избягате от апатията си, има вероятност да страдате от депресия. И за това вероятно трябва да се включите в консултации. Ако не сте в състояние да го направите сами, може да бъде значително по-лесно, като привлечете помощта на някой, който може да разбере динамиката на вашата дилема – и да ви предложи жизнеспособни начини да я преодолеете.

Обяснено от специалист

Д-р Леон Ф. Зелцер притежава докторски степени както по английски език, така и по психология. Преди това професор по английски в Queens College (CUNY) и Кливландския държавен университет, сега той живее в Дел Мар, Калифорния, където до октомври 2020 г. поддържа обща частна практика, свързана с клиничната специалност по психология която има. Помага с консултации и лечение на такива състояния като гняв, последица от травми, конфликт на двойки, натрапчиво/пристрастяващо поведение, контрол на стреса и депресията. Автор е на две книги (Парадоксални стратегии в психотерапията: изчерпателен преглед и ръководство и Визията на Мелвил и Конрад: сравнително изследване) и голям брой научни статии.

 

1. Определете откъде идва вашата апатия и оспорете основните й предположения

Тъй като апатията е основно свързана с отношението, започнете да гледате на себе си и на живота си от различна гледна точка. И това е тази точка, заради която си давате по-голямо състрадание, съпричастност, разбиране и евентуално прошка за всякакви минали прегрешения или недостатъци. Време е да преминете отвъд негативните послания, които сте получили за себе си в миналото, и да осъзнаете, че стига да не си поставяте нереално високи цели и сте готови да се отнесете с усърдие към всичко, което е важно за вас, успехът ви практически е гарантиран.

2. Преход от пасивност към решаване на проблемите

Коя е най-лесната и най-изпълнима първа стъпка, която можете да предприемете, за да се измъкнете от вцепеняването, в което сте изпаднали? Направете списък с това, което не работи за вас и онова, което може да подобри ситуацията ви. И ако вашите конкретни обстоятелства не са податливи на промяна, можете ли да ги приемете такива, каквито са, да ги преодолеете и най-важното – да продължите напред?

3. Инжектирайте малко новост в рутината си

Може дa предизвикате себе си и да започнете разговор с някой на работата, когото не познавате много добре. Или да промените режима си на упражнения. Или да направите някои промени в диетата, изпробвайки нови ястия или комбинации от храни. Отидете на екскурзия, направете дълга разходка сред природата. Каквото и да е, стига да може да ви даде нов поглед към живота, заслужава вниманието ви и усилията, които ще трябва да положите.

4. Предизвикайте апатията си по всякакъв начин

Какво ви е възбуждало, преди да сте обзети от настоящето си неразположение? Има ли приятели, с които сте изгубили връзка, но с които винаги сте обичали да разговаряте – особено ако са ви разсмивали? Някаква конкретна музика, която намирате за привлекателна? Места, които са ви вдъхновили? Колкото повече неща опитвате, толкова по-вероятно е в крайна сметка да успеете да се измъкнете от обвързващите вериги на вашата апатия.

5. Припомнете си — и събудете — по-щастливите моменти, когато сте се чувствали по-ентусиазирани и живи

С какви вълнуващи хобита или дейности за свободното време сте се занимавали някога? Едва ли има значение какво ви е радвало в миналото. Всичко ще свърши работа. Дори „безцелната“ дейност служи на основната цел да ви събуди отново към простите радости, които животът може да предложи – освен тяхната „практичност“, разбира се.

6. Насочете вниманието си към цел, която може да преследвате в момента

Като вземете предвид вашите ценности, способности и предпочитания, изберете каквато и да е цел, която най-добре може да привлече вниманието и интереса ви и да ви помогне да се включите отново творчески в живота. Дори ако това означава произволен избор между три или четири неща, които сте обмисляли в миналото, не си позволявайте да се мъчите. Изберете нещо веднага. Винаги можете да промените решението си по-късно. Това, което е наложително, е да се измъкнете от сегашното блато. Не избирайте нищо сложно, нито чак толкова значимо. Важното е да е приятно и сравнително лесно за изпълнение.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *