Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При високо кръвно и хипертония: 4 лесни народни рецепти с чесън

Чесънът е много ефективно средство за сваляне на високо кръвно. Той се използва в народната медицина от стотици години.

чесън при високо кръвно и хипертония
Чесънът е достъпен, евтин и ефективен природен лек за високо кръвно и хипертония

На първо място е важно да кажем, че ако страдате от високо кръвно, винаги трябва да слушате лекаря си и да следвате съветите му. Само той може да ви предпише най-подходящото и ефективно лечение.

В момента има много различни лекарства за повишено кръвно и хипертония. В допълнение към това трябва да знаете, че променянето на вредните навици е ключов фактор в справянето с този проблем. Подобряването на диетата, ограничаването солта, захарта, наситените мазнини и ежедневното правене на упражнения несъмнено са сред най-важните неща за регулиране на кръвното.

Въпреки това има евтин домашен лек, който си струва да имате предвид – обикновеният чесън. Той доказано действа за сваляне на кръвното и тук ще ви запознаем с няколко съвети и рецепти, с които да го използвате по най-добрия начин.

 

Какво прави чесънът толкова полезен за сваляне на високо кръвно?

 

Чесънът се откроява като отличен защитник на здравето на сърцето. Проучване, проведено от универистета във Валядолид (Испания), потвърждава това твърдение с доказателства. То открива, че в определени количества, чесънът намалява вредния холестерол и регулира кръвното. Алицинът е веществото, на което се дължи този ефект на вкусната подправка.

Консумцията на чесън предпазва също и от атеросклероза (втвърдяване на артеиите) и намалява количеството „мека плака” в артериите. Меката плака може да се откъсне от стената на кръвоносния съд и да причини запушване, което може да бъде смъртоносно.

 

Съвети и рецепти за сваляне на кръвно с чесън:

 

  1. Чесън със зехтин за подправяне на ястия

Интересен факт е, че гърците и римляните са използвали чесъна като вид ежедневно лекарство за борба с болестите и укрепване на сърцето.

Алицинът е лечебно съединение, присъстващо в състава на подправката, което, както споменахме по-горе, е изключително полезно за сърдечно-съдовата система. Това вещество има съдоворазширяващ ефект, което е ключово свойство за понижаване на стойностите на кръвното.

Ще са ви нужни:

  • 6 скилидки чесън
  • 2 с.л. екстра върджин зехтин

Приготвяне:

Рецептата за приготвяне е много лесна. Обелете скилидките чесън и ги запържете в зехтина. След като станат златистокафяви, изключете котлона и се погрижете да не загорят. Отделете скилидките от и ги сложете в стъклен съд. Всеки път, когато трябва да подправите храната си, просто настържете малко от скилидките.

 

  1. Чесън на празен стомах

Много хора смятат, че консумацията на чесън на празен стомах е много полезна. Фактите сочат, че това не носи никакви допълнителни ползи. Включването му в диетата обаче е здравословно и препоръчително.

Все пак, ако решите просто да хапнете чесън, без друга храна, за да понижите кръвното си, е важно да не прекалявате.

  • Препоръчително е да изядете не повече от 2 скилидки чесън, като изпиете и чаша вода с тях.
  • Ако се притеснявате за лошия дъх, просто изпийте малко лимонов сок или сдъвчете лист от мента.

 

  1. Масло от чесън и зехтин

Мацерираният в зехтин чесън е древно средство за борба с хипертонията. Освен това е изключително вкусен и може да се добави към всяко ястие.

Ще са ви нужни:

  • 20 скилидки чесън
  • Литър екстра върджин зехтин
  • Стъклен буркан

Приготвяне:

Обелете скилидките и ги нарежете наполовина. Наъплнете стъкления буркан с литър зехтин и сложете чесъна вътре. Оставете ги да покиснат в зехтина поне 3 седмици, за да се получи чесново масло. Маслото е идеално средство за хипертоници. Може да го консумирате всеки ден, намазано на филийка хляб. Препоръчително е да изяждате и по 2 скилидки от накиснатия чесън ежедневно.

 

  1. Чай от чесън

Чаят от чесън е друг стар лек, който е много ефективен за проблеми с високото кръвно. Ако сутрин изядете 2 скилидки чесън, на обед може да си направите чай. Ето как да го приготвите.

Ще са ви нужни:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаша вода (200 мл)
  • Настърган джинджифил (по избор)
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мед

Приготвяне:

Загрейте водата и след като кипне, добавете счуканата скилидка чесън, настъргания джинджифил и супената лъжица мед. Разбъркайте добре и оставете да поври за 20 минути. След това прецедете течността и добавете лимоновия сок. Може да пиете чаят от чесън всеки ден.

 

Чесънът е много ефективно средство за борба с хипертонията и високото кръвно

 

Но е важно да не забравяте, че не може да разчитате само на него за регулиране на кръвното налягане. Може да го използвате в комбинация с лекарствата, които са ви предписали, но само ако сте се консултирали с лекаря си преди това. Също така не трябва да пренебрегвате промените в начина на живот. Те са сред основните фактори за овладяване на състоянието.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.providence.org/

Източник на изображението: https://pixabay.com/

магнитна гривна
Магнитна гривна против високо кръвно

чесън при високо кръвно и хипертония

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При високо кръвно и хипертония: 4 лесни народни рецепти с чесън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *