ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да избегнем усложненията от коронавируса и да се възстановим?

Много хора, които са имали коронавирус (включително в лека форма), са били хоспитализирани с инсулт скоро след това

коронавируса

Вярно ли е, че коронавируса увеличава риска от инсулт?

Мари Танашян е заместник-директор по изследванията на Научния център по неврология, член-кореспондент на Руската академия на науките и професор по неврология. Тя обяснява каква е връзката между коронавируса и инсулта.

Атеросклерозата е основна причина за инсулт. Защо коронавирусът предизвиква мозъчен срив?

Коронавирусът, независимо от щама, освен неблагоприятните ефекти върху белодробната тъкан, засяга активно ендотела и кръвоносните съдове. Всъщност, вирусът причинява тромбоваскулит (възпаление на артериалната стена). Това води до образуване на тромбоза с различни локализации, включително в съдовете на главата и сърцето (което провокира развитието на мозъчни и сърдечни катастрофи) и крайниците (често се налага ампутация).

Мари Танашян

Освен това, поради страха от вируса хората се страхуват да отидат в болницата. Линейките (поради големия брой обаждания) често не пристигат толкова бързо, колкото е необходимо, ако човек е получил инсулт. В резултат пациентите влизат в отделението, когато „терапевтичният прозорец“ (първите 3-4 часа след момента на мозъчно-съдовия инцидент, когато медицинската помощ е най-ефективна) е „затворен“.

Ковидфобията засенчи всички други болести

Мнозина започнаха да забравят за предвестниците на мозъчните катастрофи (поява на неясен говор, изтръпване на ръката, асиметрия на лицето и др.).

След появата на ковид инсултът започна по-често да засяга и младите хора. Вярно ли е, че по-възрастните пациенти понасят инсулта сравнително леко, докато за по-младите пациенти мозъчният удар може да е смъртна присъда?

Подмладяването на инсулта беше отбелязано от лекарите още преди появата на коронавируса. COVID-19 само ускори този процес. Младите хора умират по-често от инсулт, за съжаление. Това се дължи на причините за въздействието. В зряла възраст инсулт възниква поради атеросклероза, а при младите хора често се случва поради повишаване на съсирването на кръвта, което провокира тромбоза и запушване на мозъчните съдове. Резултатът е масивен инсулт, който завършва със смърт на пациента. За да се открият нарушенията на кръвосъсирването, по-специално след коронавирус, трябва да се направи коагулограма и тест за Д-димер (маркер за образуване на тромби).

Вирусът инфектира мозъчните клетки. Какъв е рискът от подобна инвазия?

Много вируси имат способността да проникват през кръвно-мозъчната бариера (между кръвния поток и мозъка) и да причиняват увреждане на нервната система – херпес, морбили, аденовирус, грип и др. Класически пример за такава инвазия е енцефалит след морбили (възпаление на мозъка – усложнение след морбили).

Особеността на коронавируса е, че причинява неврологични последици по-често и при по-голям брой пациенти, а проявите им са изключително разнообразни. Последиците от коронавируса могат да бъдат астения, намалена работоспособност, конвулсии, потрепвания и изтръпване на мускулите, парестезии (нарушения на чувствителността), главоболие, намалено зрение и др. Причина е и дългия ковид (когато симптомите продължават повече от 6 месеца след възстановяване, но прегледът не показва органични увреждания). Най-вероятно това явление се основава на нарушения, които съвременните диагностични методи не позволяват да се идентифицират – имунна дисфункция, промени в електролитния баланс на кръвта, повишена възбудимост на нервната система и нейната неадекватна реакция на външни стимули и др.

Кои пациенти са по-склонни да получат усложнения?

Една от основните мистерии на ковида е, че е невъзможно да се предвиди как и с какви последствия ще го издържи човек, казва невроложката. Имаме пациенти с тежки неврологични заболявания, преживели коронавируса на крак. Но има и млади здрави хора (без предишни заболявания), чийто ковид е завършил с инсулт. По принцип при пациентите на невролозите, дошли след като са изкарали вируса, към вече съществуващите(тинитус, нестабилност при ходене, слабост в краката) се добавят и куп нови, или се засилват вече съществуващи симптоми.

Можете да предотвратите пост-ковид разстройствата, като избягвате самата болест (чрез ваксинация, като същевременно поддържате социална дистанция и т.н.). Ако се появи инфекция, трябва да се спазват всички инструкции и предписания на лекаря.

След заболяването основното е да се уверите, че няма органични лезии. За съжаление, ковид по-често от другите вируси уврежда централната нервна система и това не може да премине от само себе си.

Също така, други болести често се маскират като пост-ковид – по-специално проблемите с щитовидната жлеза се проявяват със същата астения, слабост, умора и изпотяване. Често коронавирусът предизвиква и автоимунни заболявания, които трябва да бъдат диагностицирани навреме.

Възможно е да се разграничи пост-ковидният синдром от истинските заболявания, които не са причинени от вируса, след като човек се подложи на медицински преглед.

Има ли методи, които да ни позволяват бързо да се отървем от последствията на коронавируса?

Постковидните разстройства, които не са подкрепени от органични лезии, в крайна сметка могат да изчезнат сами. Няма единни методи за рехабилитация, до голяма степен поради разнообразието от прояви на последствията след прекаран ковид. Но, можем да си помогнем сами, според невроложката. Тъй като вирусът провокира слабост и обостряне на тревожни разстройства, човек няма желание да се движи, да работи, да общува. Много пациенти се отдръпват и лежат на дивана по цял ден, втренчени в тавана. Запомнете: почивката в леглото и усамотяването не са рехабилитация. Необходимо е да се разхождате (особено при слънчево време), да правите леки физически упражнения, да спите достатъчно, да приемате витамини, да се срещате с приятели. Тези методи са известни и работят чудесно, но често се подценяват.

Най-честото оплакване при пациенти след ковид е увреждане на паметта

Ако говорим за нарушения на паметта, които са характерни за когнитивните заболявания (например за болестта на Алцхаймер), тогава, за щастие, такива нарушения не се регистрират след ковид (ако не ги е имало преди).

Британско проучване, включващо 100 000 пациенти след прекаран COVID-19, показа, че 96% от тях се оплакват от „мозъчна мъгла“ – разсеяност, нарушено внимание, невъзможност за концентрация и умора, тоест признаци на намаляване на мозъчната активност. Интересното е, че хората, които не са имали ковид, също отиват при невролога със същите оплаквания.

Лекарите смятат, че това е следствие от посттравматично стресово разстройство, което сега се наблюдава при по-голямата част от хората. Постоянният страх за здравето провокира влошаване на паметта, пристъпи на паника и други опасни състояния. След нормализиране на ситуацията те обикновено преминават.

Как да си помогнем сами?

Тренировката на нервната система помага за ускоряване на възстановяването. Опитайте се да изберете нови маршрути (това активира нови невронни зони). Научете чужди езици, намерете си ново хоби, запишете се на подходящи за вас курсове за обучение. На абсолютно всички се препоръчват настолни игри – с приятели или със семейство. Това помага на невроните да се „развеселят“ и нормализира психическото състояние. Освен това намалява нивото на тревожност, тъй като ви позволява да прекарате няколко часа в приятна компания. Ако увреждането на паметта влоши качеството на живот, консултирайте се с невролог.

Какво да направите, за да възстановите силите си след коронавирус?

Необходимо е да се установи причината, поради която възстановяващият се пациент изпитва слабост и повишена умора без очевидна положителна динамика – това може да бъде или обикновено продължително физическо бездействие, или заболявания на вътрешните органи без ясно изразени симптоми. Ако в резултат на диагнозата се разкрият такива, е необходимо да се консултирате с лекар, който ще предпише терапия.

Пациентите, които са претърпели вирусна пневмония с белодробно увреждане, трябва да възстановят предишния капацитет на белите дробове. Препоръчва се да правят дихателни упражнения (вижте например набора от упражнения на Стрелникова) и да се занимават с умерена физическа активност (йога, колоездене).

Диетата след прекаран коронавирус и пневмония трябва да бъде наситена с антиоксиданти и витамини. Плуването и сауната не се препоръчват. Излагането на слънце ще ви помогне да повишите нивата на важния витамин D. Добре ще е ако може да се организира почивка в санаториум.

Пиенето на алкохол и тютюнопушенето при пациент с признаци на вирусна пневмония (дори и да няма вирус в тялото) значително инхибира възстановителните процеси, потиска имунната система и може да доведе до развитие на усложнения, като белодробна фиброза.

Хранителни добавки

Препоръчително е да си набавите най-универсалните добавки, които сега могат да бъдат намерени във всяка аптека. Златният стандарт за защита от вируси: витамин D, цинк и омега-3.

Селен

Вече е натрупана доста голяма база данни и е установена пряка връзка между съдържанието на цинк и селен в кръвния серум и тежестта на заболяването. Хората, които не са имали дефицит на тези микроелементи, се справят по-лесно с вируса. Ако това се очакваше за цинка, (способността му да инхибира патогените е известна отдавна), тогава селенът е нова звезда и очевидно ще принуди учените да се задълбочат в неговите свойства в близко бъдеще.

За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин

Фактът, че в най-дефицитната на селен провинция в Китай, Хейлундзян, смъртността е почти 5 пъти по-висока от средната за страната, би накарала всеки човек да се зачуди.

Способността на селена да предпазва от заразата с нов вирус все още се проучва, но като цяло полезността му за организма не подлежи на съмнение. Селенът участва в имунните процеси, има положителен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза (чиято дисфункция е един от факторите за тежкото протичане на заболяването) и е мощен антиоксидант (в добрите формули се добавя витамин Е, тъй като те действат синергично).

Селенът може да помогне и при такъв проблем/усложнение след прекаран ковид, като косопад.

Витамин В комплекс помага при усложненията от коронавируса

Витамините от група В са важна добавка, ако усещате срив, нервност, постоянна умора и усещане, че сте на ръба. Те са разтворими витамини, които се консумират много бързо и се натрупват слабо, поради което дозите винаги са големи. Няма нужда да се страхувате от предозиране – всичко излишно ще бъде отстранено от тялото по естествен начин.

B17 Комплекс Форте: витамин B17 (150 мг.) + рейши, чага, кладница, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Трудно е да се напише накратко за витамините от група В, защото всички те са различни и има много от тях, но общите свойства, особено като част от комплекс, се проявяват най-много в подобряване на метаболизма и прилив на енергия. Те подобряват синтеза на протеини, мазнини, хемоглобин, червени кръвни клетки, насърчават по-активното възстановяване на тъканите и нервните влакна, подпомагат имунната система.

Смайлин – билкова комбинация против паник атаки и лоши мисли

Смайлин е уникална комбинация от четири съставки, съчетаваща мъдростта на индийската народна медицина, с познанията на скандинавските народи и индианците от Централна и Южна Америка, пренасяща ползи познати на древните персийци, римляни и гърци. Уникалната комбинация от тези билки спомага за психическото и емоционалното благополучие.

Билките, които идват на помощ при възстановяване от коронавирус са ашваганда, родиола розеа, пасифлора и лавандула. В Смайлин те са комбинирани по един уникален начин, като това осигурява бързо облекчаване на тревожност, вегетативни прояви (ускорен сърдечен ритъм и дишане, изпотяване, треперене, втрисане и горещи вълни, световъртеж и др.). Едновременно с това редовният прием на Смайлин нормализира съня и апетита.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *