ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 странични ефекти от антибиотиците и какво да правим в този случай

Широкото използване на антибиотиците в медицината доведе до редица проблеми

антибиотиците

Затова, наред с такъв проблем като разпространението на устойчиви на антибиотиците форми на бактерии, страничните ефекти (нежеланите реакции) върху човешкия организъм са спешен проблем. Някои от страничните ефекти на тези лекарства, като гадене или диария, са много чести, докато други са редки, но опасни. От статията ще научите за какво трябва да внимавате, когато приемате антибиотици.

Антибиотиците и тяхната сила

Антибиотиците са едни от най-често предписваните лекарства. Те се използват за лечение на бактериални инфекции, която за разлика от вирусните не преминава сама.

Много изследвания показват, че антибиотиците се предписват неоправдано често и на пациенти, които не се нуждаят от тях. Но когато се използват според указанията, тези лекарства са изключително важен и животоспасяващ компонент на съвременната медицина.

Антибиотиците са вещества от микробен, растителен и животински произход, които избирателно унищожават микроорганизмите или инхибират тяхната жизнена активност. Наред с естествените антибиотици има и полусинтетични антибиотици. В зависимост от химическата структура антибиотиците се разделят на групи, например пеницилини, тетрациклини, левомицетини и др.

Както всички лекарства, те може да имат странични ефекти. Повечето не са животозастрашаващи и лекарите могат да предотвратят появата им, като диария или вторични инфекции.

Но някои странични ефекти са сериозни и понякога дори много необичайни. Например, случва се да се развие рядко заболяване, наречено глософитоза (усещане за окосмяване на езика), след приема на лекарства като меропенем и миноциклин.

Струва си да сте наясно със страничните ефекти на антибиотиците, и да внимавате, когато ви предпишат някои от тях.

Странични ефекти на антибиотиците

1. Храносмилателни проблеми

Едно от най-честите оплаквания на пациенти, приемащи антибиотици, са проблеми със стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, диария), казва д-р Кейт Дзинтарс, директор на Програма за управление на антимикробните лекарства за възрастни, клиничен фармацевт и преподавател в университета „Джон Хопкинс“.

Д-р Кейт Дзинтарс

По-специално, говорим за такова неразположение като диария, свързана с приема на антибиотици. Пиенето на много течности и храни без фибри предотвратява развитието на това заболяване по време на лечението с антибиотици.

Ако диарията се влоши, това може да показва по-сериозно състояние, а именно клостридиална диария. Развива се, когато полезната чревна микрофлора умира. Състоянието причинява дехидратация и ако продължи няколко дни, често се налага хоспитализация.

Антибиотиците могат да причинят свръхрастеж на бактерии в тънките черва, което води до подуване на корема и спазми дори след края на терапията с тях. Този тип инфекция изисква използването на големи дози други антибиотици за възстановяване на бактериалния баланс в червата.

2. Антибиотиците може да предизвикат главоболие

Главоболието е друго често оплакване на хората, приемащи антибиотици. Имате ли главоболие, което не е причинено от лош сън или напитки с кофеин? Вероятно виновник е антибиотикът, който приемате.

Обикновено тези главоболия не са тежки и не продължават дълго. В този случай аналгетик, който може да бъде закупен в аптека без рецепта, ще помогне за облекчаване на болката.

3. Слънцечувствителност

Някои антибиотици са фотосенсибилизатори, т.е. повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. В тази връзка рискът от слънчево изгаряне, лющене и последващо увреждане на кожните клетки се увеличава.

Други от тези лекарства могат да причинят зачервяване и сърбеж на кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Според популярното научно списание Scientific American дори 15-минутно излагане на слънце е достатъчно за това.

Ето защо, по време на лечение с групи антибиотици като тетрациклини, флуорохинолони и сулфатни лекарства, избягвайте продължителното излагане на слънце, особено от 10 до 14 часа.

Използвайте слънцезащитен крем и носете защитно облекло, когато сте на открито за продължителни периоди. Типични примери за такива антибиотици са Доксициклин, Ципрофлоксацин и Бактрим.

4. Взаимодействие с други лекарства

Лекарствата, които могат да взаимодействат с антибиотиците, включват следните групи: антикоагуланти (разредители на кръвта), антиациди (неутрализатори на киселини), антихистамини, противовъзпалителни лекарства (като болкоуспокояващи без рецепта), лекарства за псориазис, диуретици, противогъбични, хипогликемични лекарства, мускулни релаксанти, препарати за мигрена и някои антидепресанти.

Хормоналните контрацептиви губят своята ефективност, когато се приемат с антибиотици, в които има рифампицин – но за щастие това лекарство рядко се предписва; най-често предписваните антибиотици все още не увеличават неуспеха на контрацепцията.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че ако приемът на антибиотик причинява гадене и повръщане, има голяма вероятност противозачатъчните хапчета да не са работили правилно.

Антибиотиците също така може да взаимодействат с алкохола. По време на лечение с Метронидазол, Тинидазол и Бисептол приемът на алкохол е забранен. В противен случай са възможни главоболие, сърцебиене, гадене и повръщане.

По време на лечение с други антибиотици са разрешени 1-2 питиета, въпреки че някои хора в този случай забелязват засилване на страничните ефекти, като лошо храносмилане или световъртеж. Лечението с антибиотици не са подходящият момент за пиене на алкохол. Освен това трябва да се има предвид, че някои лекарства за настинка може да съдържат алкохол.

5. Гъбична инфекция

Поради факта, че антибиотиците нарушават бактериалния баланс в тялото, ние ставаме по-уязвими към други видове инфекции, като гъбични инфекции, казва д-р Дзинтарс. Тази инфекция най-често може да се развие в устата, по кожата и под ноктите.

Антибиотиците, особено ако се използват дълго време, могат да бъдат причина за бактериална вагиноза. Те променят киселинната среда на влагалището. В резултат на това анаеробните бактерии заместват лактобацилите. Приемането на противогъбични лекарства по време на лечение с антибиотици е отлична превенция на такива състояния. Консултирайте се с лекар, преди да започнете прием на някакво такова лекарство.

Описаният по-горе случай с усещане за „космат език“ също принадлежи към тази група странични ефекти на антибиотиците. Някои лекарства – особено тетрациклините – причиняват прекомерно подуване и удължаване на папилите, които са разположени на повърхността на езика. В резултат на това върху езика се задържат парченца храна, които са благоприятна среда за размножаване на бактерии и гъбички. След корекция на лечението и подмяната на лекарствата, този страничен ефект изчезва.

6. Анафилаксия

Най-опасните странични ефекти на антибиотиците са алергичните реакции. Те са и най-честите причини за спешна хоспитализация. Обрив или копривна треска, подуване на устните и задух са типични прояви на алергии.

В някои случаи е възможно да се развие животозастрашаваща анафилактична реакция, която е придружена от подуване на ларинкса, нарушение в работата на сърцето, намаляване на кръвното налягане и дори загуба на съзнание. За неутрализиране на анафилаксията е необходимо незабавно инжектиране на адреналин.

Тази реакция към антибиотиците не е често срещана, но приема им изисква предпазливост, особено ако никога не сте ги приемали преди. В същото време д-р Дзинтрас подчертава, че алергията към един вид антибиотик не означава отхвърляне употребата на други видове. Но трябва да се внимава и да не се допуска употребата на антибиотик от същия тип.

7. Оцветяване на зъбите

Някои проучвания показват, че тетрациклиновите антибиотици могат да причинят трайно оцветяване на постоянните зъби при деца. Следователно, антибиотиците от тази група не се назначават на деца под 8-годишна възраст. Приема на тези лекарства по време на бременност също е свързано с оцветяване на зъбите при децата.

Но Центровете за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) отбелязват, че доксициклинът, ново лекарство от групата на тетрациклините, не причинява оцветяване на зъбите, тъй като не реагира с калция.

8. Тендинит

Антибиотици от групата на хинолони и флуорохинолони, често се използват при лечението на състояния като пневмония, бронхит и инфекции на пикочните пътища. Но през последните години стана ясно, че такива препарати все повече причиняват сериозни странични ефекти, подобно на други групи антибиотици.

Затова е възможно увреждане на сухожилията – от тендинит до разкъсване. Следователно, инструкциите за употреба на антибиотици от тази група съдържат предупреждение за риска от тендинит и необратимо увреждане на нервите.

От 2016 г. флуорохинолоните се препоръчват като лекарства от последна инстанция, т.е. да се прилагат само в най-екстремни случаи.

Забраната на ЕМА (Европейска агенция по лекарствата) за използването на такива антибиотици обхваща лекарства, съдържащи следните флуорохинолонови антибиотици: ciprofloxacin, flumequine, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin,
pefloxacin, prulifloxacin and rufloxacin и следните хинолонови антибиотици: cinoxacin, nalidixic
acid, pipemidic acid (хинолоновите антибиотици нямат валидно разрешение за употреба в България).

9. Двойно виждане

Резултатите от проучване, публикувано през 2009 г. в списание Ophthalmology, показват, че флуорохинолоните също могат да причинят странични ефекти като двойно виждане (диплопия). Това беше потвърдено от анализ на 171 случая на диплопия при пациенти, лекувани с флуорохинолони от 1989 до 2009 г., с продължителност средно до 10 дни.

Тъй като този тип антибиотик може да причини и тендинит, авторите на изследването предполагат, че болката и сковаността на очните мускули може да са свързани със страничните ефекти на тази група антибиотици. Пациентите с този симптом трябва да бъдат подложени на задълбочена визуална оценка и неврологичен преглед, за да се изключат други причини.

10. Депресия и тревожност

Установено е, че флуорохинолоните, заедно с пеницилина и други антибиотици от този вид, причиняват депресия и повишават нивата на тревожност. Проучване, публикувано през 2015 г. в Journal of Clinical Psychiatry, установи, че колкото повече курсове на антибиотично лечение получава човек през живота си, толкова по-вероятно е той да развие депресия и хронична тревожност.

Учените предполагат, че антибиотиците променят състава на човешкия микробиом. Това се отразява негативно на нервните пътища, обмяната на веществата и имунната система и като цяло върху психическото здраве на човек, казва д-р Дзинтарс.

Поради тази причина антибиотиците трябва да се приемат само когато е необходимо и само според указанията на лекаря. В допълнение, нарастващата заплаха от резистентни на антибиотици бактерии, причинена от прекомерното им предписване, е друга причина.

Много хора вярват, че антибиотиците са безопасни и че те ще бъдат чудодейно лекарство, ако нещо се обърка със здравето им. И въпреки че са най-добрата ни защита срещу бактериите, трябва да бъдем лекувани с правилното лекарство, точната доза, да се придържаме към необходимата продължителност на лечението и да знаем всички странични ефекти на антибиотичния препарат.

Нежеланите странични ефекти могат да възникнат при всяко лекарство. Лекарят, предписвайки един или друг медикамент, винаги трябва да взема предвид съотношението между риска и ползите от употребата му. Затова не трябва да се самолекуваме, особено с антибиотици. Най-добре е да спазваме предписанията на специалиста и да следваме неговите указания!

Източник: www.health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *