ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на щитовидната жлеза: защо е толкова коварен?

Онколозите го наричат двулик и коварен. ​​Има много причини за подобни определения, когато става дума за рак на щитовидната жлеза

рак на щитовидната жлеза
Тих и коварен – такъв е ракът на щитовидната жлеза

Патологията рак на щитовидната жлеза често се подценява, тъй като не е сред най-често срещаните. В същото време всички сигнали, които могат да алармират за нейното начало, се забелязват навреме от лекарите. Оказва се, че това заболяване е само началото на дълга и трудна за лечение „ракова одисея“. Това е така, тъй като ракът на щитовидната жлеза дава много метастази.

Рак на щитовидната жлеза – симптоми

Обичайно е хората с онкология на щитовидната жлеза да имат малко или никакви симптоми или признаци. Симптомът е нещо, което само онзи, който го изпитва, може да идентифицира и опише, като умора, гадене или болка. Признак е нещо, което другите хора и медицинските специалисти могат да идентифицират и измерят, като температура, обрив или повишен пулс. Заедно признаците и симптомите могат да помогнат за описването на даден медицински проблем.

Ракът на щитовидната жлеза често се диагностицира при рутинен преглед на шията по време на общо физикално изследване. Неволно се открива и при рентгенови или други образни сканирания, които са извършени поради други причини. Понякога хората с рак на щитовидната жлеза нямат нито един от признаците и симптомите, описани по-долу. Или причината за симптома или признака може да е друго медицинско състояние, което не е рак.

• Бучка в предната част на шията, близо до адамовата ябълка;

• Дрезгавост на гласа;

• Подути жлези на шията;

• Затруднено преглъщане;

• Затруднено дишане;

• Болка в гърлото или шията.

• Кашлица, която продължава и не е причинена от настинка.

Тези симптоми могат да бъдат причинени от рак на щитовидната жлеза или от други проблеми като гуша. Може и да са от състояние, което не е свързано с щитовидната жлеза, като инфекция.

Експертно мнение

„Ракът на щитовидната жлеза е много коварно заболяване. От една страна, това е най-благоприятният злокачествен тумор, който може да се появи при човек, защото е 98% лечим, и в повечето случаи може да се постигне пълно излекуване. Но от друга страна може да убие човека за няколко месеца. Всичко зависи от формата му“, казва професор Али Мудунов, началник на отделението по тумори на главата и шията в Мултидисциплинарния онкологичен център в Москва.

Али Мудунов

Изследвания при рак на щитовидната жлеза

Често хората се тревожат за така наречените предракови състояния. В крайна сметка предотвратяването на патологията означава спасяване на живота.

„Ракът на щитовидната жлеза се среща около 4 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Красивата половина на човечеството често има възпалителни процеси в тъканите на щитовидната жлеза. Това е т. нар. хроничен автоимунен тиреоидит. Наличието на такова заболяване формално не е предраково заболяване и не гарантира появата му, но автоимунният тиреоидит увеличава фона за развитието на нодуларни образувания в тъканите на жлезата, които с годините могат да се превърнат в злокачествени тумори“, казва Али Мудунов.

Поради това лекарят препоръчва хората със заболявания на щитовидната жлеза да се подлагат постоянно наблюдение. Прегледите трябва да се извършват редовно: веднъж на всеки шест месеца е добре да се прави ултразвуково сканиране.

Предраковите заболявания на щитовидната жлеза се наричат ​​още:

• нодуларна и ендемична гуша;
• кисти;
• аденоми.

Но това далеч не винаги са признаци на предстояща онкология, тъй като например едни и същи кисти могат да изчезнат сами, без да оставят никакви последствия. Това се вижда ясно при ултразвук на щитовидната жлеза, направен с определена времева разлика.

rak nashtitovidnata jleza-diagnoza

Диагнозата на рак на щитовидната жлеза се поставя на база на:

– палпация (откриване на образувания повече от 1 см);

– ултразвук, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс (откриване на фокални или дифузни промени в щитовидната жлеза, околните органи и неорганни структури на шията, признаци на метастатични лезии на лимфните възли, белите дробове, черния дроб, костите и др.) ;

shtitovidna jleza-ultrazvuk

-тънкоиглена пункционна аспирационна биопсия с последващи цитологични и хистологични изследвания на биопсията;

-еднофотонна емисионна компютърна томография с йодни изотопи или позитронно-емисионна томография за откриване на метастази на рак на щитовидната жлеза;

– лабораторно изследване на съдържанието на хормони на щитовидната жлеза, както и нивото на калцитонин при съмнение за медуларен рак на щитовидната жлеза.

Видове тумори и метастази при рак на щитовидната жлеза

Ако ситуацията е стигнала до рак, тогава трябва да е ясно, че ракът на щитовидната жлеза може да бъде два вида. Това е бавно прогресиращ тумор. Но ако човек живее с такава неоплазма дълго време, без дори да знае за нейното съществуване, с течение на времето тя може да се развие в по-агресивни форми и да започне активно да метастазира. Основните мишени на рака на щитовидната жлеза са близките лимфни възли и белите дробове“, подчертава професор Мудунов. При обичайния курс и навременно лечение, дори при рак с метастази, 5-годишната преживяемост е на ниво от 50%.

Има и друга форма, която се счита за една от най-агресивните и практически нелечими.

Това е анапластичен рак на щитовидната жлеза

„За щастие този проблем е доста рядък: в 2% от случаите. Развива се от съществуващ тумор, който човек буквално е оставил на произвола на съдбата, тоест не се лекува. В един момент той започва да расте много бързо и активно да метастазира “, казва Али Мудунов. На този етап по правило нито един от съществуващите методи на лечение не помага на пациента, подчертава специалистът.

„Единственото положително нещо е, че наскоро беше забелязано, че анапластичните тумори на щитовидната жлеза имат мутация, която ги прави податливи на таргетна терапия. Това се случва около 40% от времето. Преди това такива пациенти не са живели дори година. Сега показателите на преживяемост са се увеличили значително”, обяснява Али Мудунов.

rak na shtitovidnata jleza-operacia

Как се лекува рак на щитовидната жлеза?

Хирургията е основното лечение на рак на щитовидната жлеза. Туморът не се поддава на лъче и химиотерапия.

„Добра прогноза е, в повече от 90% от случаите, ако туморът е резекционален. Това е един от онези редки видове рак, които могат да бъдат успешно излекувани веднъж и завинаги“, подчертава онкологът.

Каква е прогнозата при рак на щитовидната жлеза?

Не винаги е възможно да се определи дали човек е развил доброкачествен или злокачествен тумор, използвайки лабораторни и други диагностични методи. Като правило, лекарите незабавно предлагат операция и отстраняване на тумора. И тогава започва неговото следоперативно патоморфологично изследване, показващо в детайли състава на образуването.

„В допълнение към операцията, целевата терапия с радиоактивен йод се използва успешно за лечение на рак на щитовидната жлеза. Показва добри резултати, включително при наличие на белодробни метастази, които често се появяват при това онкологично заболяване“, обяснява Али Мудунов.

Ендокринолозите се занимават с първично лечение на щитовидната жлеза. В същото време не е препоръчително да ходите при такъв специалист профилактично. Редовно си струва да преминавате през терапевт, за жените – също и гинеколог. Въз основа на съществуващите характерни оплаквания те ще ви насочат към тесен специалист, за да установят причините за влошаването на благосъстоянието.

Когато става дума за рак, тогава се включват онколозите. Те ще започнат да работят съвместно, а наблюдението от ендокринолог ще бъде задължително и често.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Рак на щитовидната жлеза: защо е толкова коварен?

  1. Калбтен каза:

    Тотална теректомия на щитовидната жлеза съм.две години след операцията ми изискват нови изследвания на тиреоглобулин,и калцитонин, включително и сценография.с предчувствие съм за лоши резултати…

  2. АЛБЕНА СЛАВЧОВА каза:

    ЖИВЕЯ В ГРАД МОНТАНА ИМАМ СЪМНЕНИЕ ЧУ ИМАМ РАК НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА .МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИСЛЕДВАМ В БОЛНИЦА В МОНТАНА

  3. Невяна стоянова каза:

    Здравей те имам рак на щитовидната жлеза предстои ми още една операция притеснена съм много какво ще следва след втората операция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *