ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да успокоите сърцебиенето при пристъп на тревожност или паник атака?

Все повече хора страдат от тревожност или им се случва да получат паник атака съвсем неочаквано. Тук ще ви запознаем с техники за по-бързото и лесно преодоляване на тези състояния.

паник атака

Всички изпитваме някакво ниво на тревожност и стрес, но тревожните разстройства и паник атаките могат да имат много негативно влияние върху ежедневието на човек.

От прекомерен страх и безпокойство, до силно сърцебиене и задух, симптомите на тревожност и паник атака могат да се отразят на сърцето. Добрата новина е, че с някои техники може да се научите да регулирате сърдечния си ритъм и да намалите въздействието, което тези състояния оказват върху здравето.

 

Тревожността и паник атаките увеличават вероятността от сърдечни заболявания

 

Тревожните разстройства са свързани с тахикардия или ускорен сърдечен ритъм, според „Johns Hopkins Medicine”. С течение на времето, ако не се вземат мерки за ограничаване на тревожността и намаляване на паник атаките, тези състояния могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Мета-анализ от 2010 година стига до заключението, че хората, страдащи от безспокойство и тревожност имат 26% по-висок риск от заболяване на коронарната артерия, което е най-често срещаният тип сърдечно заболяване.

Друго проучване, публикувано в “Current Psychiatry Reports” през 2016 година, установява, че тревожните разстройства са свързани и с появата на сърдечна недостатъчност и влошено сърдечно здраве като цяло.

Брайън Айзъксън, програмен директор на отдела по психиатрия в “Regional Medical Center AtlantiCare”, казва, че някои изследвания откриват връзка между безпокойството и тревожността, и нарушенията на сърдечния ритъм, включително сърцебиене и прескачания.

тревожност
д-р Брайън Айзъксън, програмен директор на отдела по психиатрия в “Regional Medical Center AtlantiCare”

 

Съвети за намаляване на сърцебиенето при тревожност и паник атака

 

При пристъп на паника е обичайно да изпитвате болка в гърдите и сърцебиене. Това е вследствие на бързо покачилата се честота на биене на сърцето. Всъщност паник атаките често се бъркат с инфаркт.

Д-р Айзъксън казва, че първата стъпка при лечението е да се наблегне на основната причина за тревожността, което може да се направи чрез когнитивно-поведенческа терапия, антидепресанти или комбинация от двете.

В допълнение към това има няколко други методи, които помагат за овладяване на сърцебиенето. Те могат да помогнат не само в момента на панически пристъп, но и да ви научат да управлявате тревожността си с течение на времето.

 

  1. Физическа активност

Редовното движение и упражненията могат да помогнат за управляване на тревожността и стреса.

Д-р Айзъксън посочва, че движението (дори и разходката) могат да помогнат за по-бързо преодоляване на паник атака и пристъп на тревожност. Но редовната физическа активност влияе за понижаване на сърдечната честота и в покой, което я прави един от най-важните фактори за здравето на сърцето.

 

  1. Правете дихателни упражнения (дълбоко дишане)

Дълбокото дишане е доказал се метод за намаляване на тревожността и сърцебиенето.

„Дълбокото дишане помага за стимулиране на блуждаещия нерв, който предизвиква активност в нервната система и помага за намаляване на химикалите в мозъка, които причиняват реакцията „борба или бягство””, казва Исаксън.

„Това води до намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане и може да увеличи количеството на определени невротрансмитери, които намаляват среса и безпокойството.

За да практикувате дълбоко дишане, намерете тихо и спокойно място и следвайте долупосочените стъпки:

  • Седнете или легнете и затворете очи
  • Отпуснете се добре и вдишвайте бавно и дълбоко през носа
  • Издишвайте бавно през устата
  • Повтаряйте упражнението толкова често и дълго, колкото е необходимо, за да се почувствате по-добре

 

  1. Медитирайте

По един час медитация на ден може да намали сърдечната честота и да намали аортното натоварване. Терапевтичните свойства на медитацията са доказнани през годините. Тя е ефективен начин за разпускане на насъбраните стрес и притеснения през деня, което е ключов фактор за намаляването на безпокойството и тревожността.

Подробно обяснена и лесна техника на медитация може да намерите ТУК.

 

Погрижете се за сърцето си навреме

 

Стресът, тревожността, безпокойството и паник атаките повишават сърдечната честота и могат да доведат до силно сърцебиене. Това може да ви изложи на риск от сърдечно-съдови проблеми в бъдеще. Затова е изключително важно да вземете мерки навреме. Ако тези техники нямат особен ефект, е препоръчително да се консултирате със специалист.

Източник: https://www.insider.com/

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
СМАЙЛИН – билкова хранителна добавка против паник атаки, тревожност и безпокойство

паник атаки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *