ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как старите възглавници могат да съсипят здравето и защо са опасни?

Старите, лошо поддържани възглавници могат да причинят различни здравословни проблеми – от астма до шипове във врата

Ето защо е важно не само какви възглавници избираме, но и как ги поддържаме след като ги положим на леглото.

Сънят е важен компонент от човешкия живот. От него зависи както психическото, така и физическото здраве.

Много са факторите, които оказват влияние на здравия сън. Един от тях е чистата, удобна възглавница. Нека разберем до какво може да доведе лошата хигиена и ненавременната смяна на старите възглавници.

Както казва алергологът-имунолог Надежда Логинина, всички стари възглавници, изработени от синтетична тъкан и още повече от памучен материал, съдържащ естествен пух или пера, съдържат голямо количество акари и домакински прах. Те могат да предизвикат алергични реакции от страна на дихателната система – целогодишен алергичен ринит и дори бронхиална астма, отбелязва Логинина.

Надежда Логинина

„Домашните акари са микроскопични същества, покрити с хитин. Под микроскоп те приличат на микропаяци, покрити със страховита черупка. Карапаксът (термин, който се отнася за гръбната част на екзоскелета на някои животни или черупката на други) е съставен от хитин, а хитинът е силен алерген. Тези микроскопични акари се хранят с човешки епидермис. Обичат и стари неща – килими, стари книги, постелки, дрехи. Те са тяхното постоянно местообитание. Акарите могат да бъдат източник на заболявания за хора с компрометиран имунитет“, обяснява лекарката.

Как да се грижим за старите възглавници?

Възглавниците изискват известна поддръжка. Необходимо е стриктно да се следи хигиената им, да се перат (ако материалът, от който са направени, го позволява) да се сменят пълнежа, да се дават на химическо или направо да се сменят с нови.

Колко често трябва да се пере възглавницата?

Не се препоръчва да ги перете сами. Особено ако са пухени възглавници или пълнежът им е от памук. За да поддържате добра хигиена, трябва да ги занесете на химическо чистене, в което се извършва пране на такива възглавници. Има специално оборудване, което ще изсуши и дезинфекцира възглавниците от прахови акари и мръсотия. След изсушаване пълнежът се пълни в нова калъфка за възглавници. Това прави възглавницата бухнала и ефирна. Тази процедура трябва да се извършва поне веднъж годишно. Освен това, възглавницата (ако не е от латекс или мемори пяна) трябва да се размачква (разчепква) всяка сутрин, за да не загуби първоначалната си форма. Също така не забравяйте да я проветрявате на чист въздух 1-2 пъти месечно.

Що се отнася до възглавниците със синтетичен „пълнеж“, те са по-лесни за обгрижване. Могат да се перат, но на деликатен цикъл и без използване на белина, която е възможно да увреди структурата на пълнежа. Температурата трябва да е не по-висока от 30 градуса по Целзий.

Колко често трябва да се сменя възглавницата?

Поради продължителното използване, всяка година броят на микроскопичните прахови акари, които се настаняват в пълнежа, нараства, казва Надежда Логинина. Техният брой може да надхвърли десетки хиляди. За да се избегне размножаването на вредители, възглавницата трябва да се сменя на всеки пет години. Между другото, хрема или сухота в носа също могат да бъдат реакция заради наличието на акари.

Невъзможно е напълно да се отстранят акарите, според експерти. Дори и ако се обработят с много висока температура, след известно време те пак ще се появят, ако във възглавницата има естествен пълнеж. Когато става въпрос за синтетичен материал, акарите не могат да виреят дълго там. Но синтетичните възглавници бързо губят формата си и стават неизползваеми. Ще трябва да ги сменяте дори по-често отколкото ако възглавницата е от пух или е напълнена с памук.

За кого са опасни старите възглавници?

На първо място, за страдащите от алергии, казва алерголожката Надежда Логинина. Именно тази категория хора трябва особено внимателно да следи хигиената на възглавниците и другите спални принадлежности. Както вече беше отбелязано от имуноложката, старите възглавници могат да причинят алергичен ринит. В този случай е наложително да се консултирате с лекар. Алергологът, след интервю с пациента, ще разбере какво е могло да предизвика реакцията. След това лекарят може да предложи да се направи курс на алергено-специфична имунотерапия „с така наречените алергични ваксини“ (ваксини за намаляване на риска от странични ефекти под формата на алергични реакции) или да се мине направо към още по-съвременен метод за лечение – автолимфоцитотерапия.

„Тази процедура се прави за възстановяване на имунитета. В този случай при лечението се използват собствени лимфоцити. Необходимо е да се извършат общо осем процедури за възрастни, шест – за деца и седем – за юноши. Лимфоцитите се отделят от собствената кръв на пациента, страдащ от алергии, след което се развива резистентност към почти всякакви алергени, включително и битови акари“, заключава Надежда Логинина.

Източник: kp.ru

Антибактериална възглавница от мериносова вълна – за спокоен и качествен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *