ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Минералните извори във Вонеща вода помагат при коксартроза, плексит и дерматити

При външно балнеолечение изворите във великотърновското село Вонеща вода облекчават заболявания на опорно-двигателната система, и не само

вонеща вода
Източник на изображението: www.relaxcoop.bg

Вонеща вода е село, което се намира в Северна България, близо до Велико Търново. Името му идва от минералните извори, богати на сероводород, и най-вече заради специфичната миризма.

Разположено е в северното подножие на Централна Стара Планина. Велико Търново е на около 30 километра от селото, а Трявна на около 2О. До Вонеща вода се стига по главния път от Велико Търново до Нова Загора. Надморската височина на курортното селище е 500 метра. Вонеща вода е родното село на легендарния Филип Тотю.

Какво лекуват изворите?

Казват, че минералните извори във Вонеща вода са не по-малко лечебни от подобните по състав в Швейцарските Алпи и Франция. Това е така заради минералния състав на водата, който е максимално близък до този на световноизвестните балнеокурорти. Природата около селото също е не по-малко живописна от тази в Алпите.
Съвкупността от благоприятни климатични фактори, въздействието и красотата на живописната природа на Стара Планина, както и наличието на лечебна минерална вода са безценни ресурси. Във Вонеща вода може да се развива балнеолечебен и климатичен туризъм.

В селото има няколко къщи за гости, два хотелски комплекса – „Димина” и „Релакс КООП“

Вонеща вода може да се посети не само с цел общо отпочиване, тонизиране и укрепване на организма. Престоят в курортното селище ще подобри и нормализира обменните процеси и функциите на почти всички системи на човешкото тяло.

Състав и свойства на водата

Минералните извори във Вонеща вода извират на 13℃ градуса. Басейните се затоплят до 40℃, което не нарушава лечебните свойства.

Използва за лечение основно чрез балнеолечение, но може и да се пие.

Химически състав на водата:

– Натриев сулфат;
– Железен хидрокарбонат;
– Калиев хлорид;
– Натриев хидросулфат;
– Натриев хлорид;
– Калиев сулфат;
– Калциев хидрокарбонат;
– Магнезиев хидрокарбонат;
– Борна киселина;
– Разтворен въгледвуокис;
– Разтворен сероводород;
– Метасилициева киселина;
– Йонни следи.

Външно балнеолечение: лечебни вани и басейни

⨀ При дегенеративни и възпалителни ставни заболявания – артрозоартрити, спондилози, коксартрози, гонартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит, подагра и др.

⨀ Болести на периферната нервна система – неврити, радикулити, плексити, дископатии, полиневрити, полирадикулоневрити и др.

⨀ За раздвижване при ортопедични заболявания: посттравматични и постоперативни състояния, състояния след фрактури, луксации, дисторзии, контузии, вродени луксации, разкъсване на връзки на ставите и др.

⨀ При болести на женската полова система – ендометрит, дисменорея, стерилитет и др.

⨀ Кожни заболявания – хронични неспецифични дерматити

⨀ Под формата на инфалации – при хронични неспецифични заболявания на горни и долни дихателни пътища.

Източници: zavodata.com, dimina-balneo.com, Уикипедия

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *