Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Буца в гърлото: не само при заболяване на щитовидната жлеза

Много пациенти, с усещане за буца в гърлото, бързат да посетят ендокринолог, вярвайки, че причината за това е патологията на щитовидната жлеза

буца в гърлото

Известно е, че симптом като буца в гърлото се появява при няколко напълно различни заболявания.

Нека се опитаме да разберем при какви патологии човек може да се оплаче от това усещане.

Разбира се, най-често буца в гърлото е следствие от проблеми с щитовидната жлеза. Среща се при гуша (нодуларна, ендемична, дифузно токсична). Освен това, усещането за буца в гърлото е един от симптомите на тиреоидит (възпаление на щитовидната тъкан). Ако пациентът има остра форма на заболяването, тогава в допълнение към буцата в гърлото се появява силна болка в областта на щитовидната жлеза. При автоимунен и следродилен тиреоидит няма болка.

Буца в гърлото може да е симптом на тумор (доброкачествен или злокачествен) на щитовидната жлеза. В този случай неоплазмата притиска трахеята и ларинкса, което води до затруднено дишане и преглъщане. В допълнение към заболяванията на щитовидната жлеза усещане за буца в гърлото се появява и при неврози, остеохондроза, тумори на хранопровода.

Може да е нещо сериозно

Усещането за буца в гърлото може да показва както наличието на обичаен стрес, така и смъртоносни заболявания, казва терапевтката Ирина Ескова.

Дългосрочният стрес е най-честата причина за буца в гърлото, уточнява тя. Когато се излекуват неврозите, тогава дискомфортът ще изчезне, отбелязва специалистката.

Ирина Ескова

В случай обаче, че бучката е придружена от „стискане“ в гърлото, болки в гърлото и затруднено преглъщане, тогава може да се говори за инсулт, черепно-мозъчна травма или невроинфекция, обяснява докторката.

Освен това, според нея, често буца в гърлото показва стомашно-чревно заболяване, освен уголемяване на щитовидната жлеза с дифузна токсична гуша, както и заболяване на шийните прешлени с изместване на дисковете.

В същото време, подчертава Ескова, е необходимо да се бие тревога и спешно да се консултирате с лекар, ако има подозрение за развитие на злокачествено образувание или инфекция с опасни вируси.

„При ангина, например, възпалителният процес може да доведе до оток, нагнояване и това е възможно да провокира задушаване и запушване на дихателните пътища – крайно опасно и сравнително често срещано състояние“, предупреди лекарката.

Какво трябва да направите, ако имате усещане за буца в гърлото?

Когато се появи такъв симптом, трябва незабавно да потърсите помощ от терапевт. Лекарят ще проведе преглед и ще идентифицира възможната причина за заболяването.

Трябва да се посети както ендокринолог, така и невролог

Ако проблемът е в щитовидната жлеза, тогава пациентът ще бъде насочен за по-нататъшно лечение при ендокринолог.

Лечение

Тъй като усещането за буца в гърлото е симптом, а не независима патология, лекува се основното заболяване.

Ще се спрем на най-честата причина – проблем с щитовидната жлеза.

При дифузна гуша се предписват препарати с калиев йодид. Продължителността на курса на лечение и дозировката се определят от лекаря след задълбочен преглед. Самолечението е недопустимо! Ако има намален синтез на хормони на щитовидната жлеза, тогава е показано назначаването на хормонални средства.

За поддържане доброто състояние на организма се предписват калциеви препарати, витамини от групи А и В.

Рядко се извършва хирургично лечение на дифузна гуша. Обикновено хирургическа интервенция е необходима в случаите, когато пациентът има индивидуална лекарствена непоносимост, щитовидната жлеза е силно увеличена и се появяват рецидиви на заболяването.

Терапията при нодуларна гуша зависи от причините за нейното възникване. Малките колоидни възли обикновено не изискват специфично лечение. Достатъчно е редовно да се наблюдава от ендокринолог и веднъж годишно да се прави ехография на щитовидната жлеза.

Ако възелът се увеличи рязко по размер, тогава се извършва терапия с радиоактивен йод или се назначава операция. Медикаментозната терапия е насочена към понижаване на нивото на хормоните на щитовидната жлеза.

Основата на терапията при тиреоидит е облекчаване на възпалението

При острата форма на заболяването е показано назначаването на антибиотици, аналгетици, противовъзпалителни средства, витамини от групи С и В.

Ако възпалението премине в гнойна форма, тогава може да се наложи да се направи операция. Подострата форма на заболяването се лекува с хормони и кортикостероиди.

Ако щитовидната жлеза се увеличи толкова много, че притиска дихателните пътища, тогава единственият изход е операцията.

Източник: smartmedicalcenter.ua

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *