Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колкото по рано започне лечението при Алцхаймер, толкова по-бързо ще дойдат резултатите

В най-ранните стадии е полезно да стимулирате активността на болния: като го разхождате, всеки път предла­гайте нови маршрути, обсъждайте нови събития. Болестта се развива бавно и дълго време може да се проявяват само отделни симптоми, а общите социални функции да са наред все още.

Но когато болестта започне очевид­но да прогресира, следва да постъпите по точно обратния начин – да намалите информацията, която той получава, за да не се налага да обработва нова информация и да взема сложни решения. На този етап следва да се придържате към следващите правила:

Ясен и точен дневен режим. Той трябва да включва най-обичайните и необходими занимания. Те трябва да доставят удоволствие на болния – на­пример работа в градината или на вила­та, храненето на животните и т.н.

Тактично отношение към него. Това е много важно. Не обсъждайте пред болния неговото състояние, не му повишавайте глас и не го упреквай­те, ако не може да извърши нещо. Не забравяйте, че човекът не е виновен за своето състояние, че тази болест е коварна. Не си мислете, че той се стреми да ви ядоса на всяка цена, това е изключено.

Общувайте с него. Обръщайте се към вашия близък уважително и ласкаво: говорете му бавно и ясно с обърнато към него лице, желателно – на нивото на очите. Слушайте бавно, обръщайки внимание на невербалните знаци. Избягвайте всякаква негативна критика и спорове, а също и гняв, ожесточеност и обиди. Запомнете – той най-много страда от тази ситуация.

Може и да не помни много неща, но това го потиска не по-малко от вас.

МНОГО УСИЛИЯ ЩЕ СА ВИ НУЖНИ

Обличането. Болният може да забрави какво е това обличане и как се извършва. Може да забрави, че въобще има нужда да се облича. Затова му избирайте дрехи без сложни ципове, копчета, връзки и прочее – нека са с лас­тици. Обувките му да не се хлъзгат, а да са с гумена подметка, да са свободни по краката му, но не чак да падат от тях. Подреждайте дрехите в този ред, в който той трябва да ги облече. И не го ръчкайте, нека го направи бавно, но сигурно.

Храненето. Болният забравя и да се храни, може съвсем да забрави за какво се използват приборите на маса­та. Напомняйте му, когато се храни, за това, предлагайте му ястия, които мо­гат да се ядат с ръце. По-добре твърда храна, нарязана на малки парченца, за да не се задави с тях. Ястията му да са топли, защото може да изгуби усета си за горещо и студено и да вземе да се из­гори някой път. В по-късни стадии ще се наложи да го храните вие. Често в този напреднал стадий болният не може дори да преглъща, не може да дъвче – в такава ситуация търсете лекарска помощ.

Посещаването на тоалетната. Болният в един момент вероятно ще забрави или по-точно ще спре да усеща необходимостта да посещава тоалет­ната. И да забрави къде се намира тя. Напомняйте му, боядисайте вратата с ярки цветове или я оставяйте отво­рена, за да може по-лесно да я открие. Доколкото е възможно, му ограничете пиенето на течности вечер й през нощта.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Колкото по рано започне лечението при Алцхаймер, толкова по-бързо ще дойдат резултатите

  1. Pingback: Виновен ли е стресът за възникване на Алцхаймер? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *