ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как състоянието на червата се отразява върху емоциите и настроението?

Около 90% от серотонинът (хормонът на щастието) се произвежда в червата

черва серотонин

Хубаво е чувството, когато правиш нещо, което обичаш – смееш се с приятели, ядеш любимата си храна, занимаваш се с хоби и т.н. Щастието е нещото, което всички хора търсят в живота си. Все пак чувството за щастие не се влияе само от външни фактори, изключително важен е и деликатният химически баланс в мозъка, а червата играят ключова роля в този баланс.

Смята се, че до 90% от серотонинът (хормонът на щастието) се произвежда в червата. Така че, ако червата ви не са в добро здраве, това може да се отрази на настроението и емоциите ви.

В следващите редове ще ви разясним каква е връзката между нивата на серотонин и червата.

 

Какво е серотонинът?

 

Серотонинът, познат още като хормонът на щастието, регулира настроението и е свързан с позитивните мисли и емоции. Това е химично съединение, което действа като невротрансмитер, предавайки съобщения в мозъка, които са свързани с модулирането на настроението, възнаграждението, ученето, паметта и други важни физиологични процеси.

И така, какво се случва, когато нямате достатъчно от този важен хормон? Ниското количество серотонин означава, че важните съобщенията между невроните не могат да стигнат докъдето трябва. Това се отразява пъро на настроението и емоциите.

 

Каква роля играят червата в произвеждането на серотонин?

 

Навярно си мислите, че мозъкът е мястото, където се синтезира най-голямото количество серотонин в тялото, но това не е така. Всъщност най-много от важния хормон се съдържа в червата. Той се произвежда в ентерохромафинните клетки, които покриват храносмилателния тракт. И като се има предвид това, се смята, че бактериалната флора на червата може да влияе както косвено, така и пряко на нивата на серотонин.

Знаем, че колебанията в нивата на серотонин могат да доведат до разстройства на психичното здраве като депресия и тревожност. Експертите са категорични, че здравето на червата е ключово за избягването на подобни колебания в нивата на хормона на щастието.

Знаейки това, ще ви дадем 2 важни съвета за поддържане и подобряване на здравето на червата и храносмилателната система.

 

Какво да направите, за да поддържате червата си здрави?

 

  1. Яжте храни, които са полезни за червата

Най-важното за поддържането на червата здрави, разбира се, е храната. Един от най-добрите начини за справяне с чревни проблеми и разстройства е чрез правилно хранене.

Пиенето на костен бульон е много полезно, защото той съдържа глутамин, колаген и здравословни мазнини, които имат положителен ефект върху стомаха и червата. Препоръчително е също да наблягате повече на ферментирали храни и да избягвате продукти, които раздразват червата като глутен и млечните продукти (с изключение на българското кисело мляко).

 

  1. Ограничете стреса

Както червата могат да повлияят на мозъка, така и мозъка може да повлияе на червата. Всеизвестен факт е, че стресът се отразява негативно върху здравето на стомаха и червата.

Добра идея е да започнете да ограничавате причините и ситуациите, които ви стресират. Давайте си време за почивка и релакс и си намерете занимание, чрез което да освобождавате стреса.

Медитацията е проста, но много ефективна практика, която може да подкрепи ума и тялото в борбата със стреса.

Източник: https://www.foodmatters.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *