Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Райска ябълка: изостря зрението, помага при ковид

Не всеки обича райска ябълка. Оказа се, обаче че този плод може да ни предпази и от белодробни заболявания

райска ябълка

Щом включите райска ябълка в диетата, няма да се откажете от консумацията ѝ, без значение дали е под формата на свеж плод или пресен сок.

„Оранжевият цвят на райската ябълка показва, че съдържа бета-каротин, предшественик на витамин А“, обяснява експертът по здравословно хранене, диетоложката Елена Соломатина. – В сезона на настинките и продължаващата епидемия от ковид този витамин е особено актуален. Той помага за укрепване защитните свойства на лигавиците, което намалява шансовете вирусите да проникнат в клетките.

Райската ябълка също така помага за премахването на излишната слуз

Ето защо се препоръчва включването ѝ в диетата при настинки, хрема и влажна кашлица.

„Плодът подобрява отделянето на храчки и има доста изразен бактерициден ефект“, уточнява експертката.

Дава сила на зрението

Райската ябълка също така помага за подобряване на зрението, особено по здрач, пак заради наличието на бета-каротин. Плодът е полезен и за профилактика на очни заболявания, свързани с възрастта. Сладките оранжеви плодове съдържат зеаксантин. Това е каротеноид, който намалява риска от катаракта и втвърдяване на очната леща, казва Елена Соломатина.

Елена Соломатина

Освен това, в райската ябълка има много йод, чиито дефицит се наблюдава при повечето хора, освен при онези, които живеят в близост до море. Дефицитът на йод ни прави слаби, уморени и потиска умствената дейност. През зимата, когато денят е кратък, подобни проблеми се изострят допълнително. Консумацията на райска ябълка, макар и не всеки ден, може да е това, от което се нуждаете.

Допълнителни бонуси

Райската ябълка съдържа много витамин С, витамини от група В и триптофан – вещество, което е предшественик на „хормона на радостта“ серотонин. Освен това в нея има много диетични фибри, като редовната ѝ консумация подобрява храносмилането.

МЕЖДУ ДРУГОТО: Лесно е да превърнете плодовете от стипчиви в меки и сладки!

Райската ябълка (когато не е много узряла) е богата на танини, които действат укрепващо на червата, обяснява Елена Соломатина. Но меката и сладка райска ябълка, напротив, разхлабва. Затова при разстройства на червата експертката препоръчва не особено зрял плод. При противоположни проблеми със стомашно-чревния тракт – мека и сладка райска ябълка.

Много бързо може да превърнете плодовете от „стягащи“ в „разхлабващи“

Просто сложете райската ябълка във фризера. След размразяване плодовете ще станат по-сладки и по-меки.

Как да изберем и съхраняваме

Когато избирате райска ябълка, диетоложката съветва да обърнете внимание преди всичко на цвета. Ако плодовете са гладки, равномерни и по-скоро жълтеещи, тогава най-вероятно това е китайска стягаща райска ябълка. Ако плодът е кафеникав отвътре (можете да помолите продавача да го отреже леко) и дори с извити черни ивици на повърхността, тогава райската ябълка е по-сладка.

Неузрялата райска ябълка може да се сложи в тъмна торбичка заедно с ябълка или банан – така ще узрее перфектно след няколко дни, казва Соломатина. Най-добре е да съхранявате плодовете в хладилник. Ако сте купили твърде много и се притеснявате, че може да се развалят, не се страхувайте да ги замразите. Райската ябълка няма да загуби полезните си свойства, ако престои на студено.

Диетоложката не съветва да правите сладко от райската ябълка. Първо, по време на готвене значителна част от витамините и другите ценни вещества ще бъдат унищожени. Второ, ще трябва да добавите захар (в противен случай сладкото бързо ще мухляса). Това са само допълнителни нездравословни калории.

Сокът от райска ябълка е полезен от медицинска гледна точка, ако в него има парченца плодове. Това са фибри, които предотвратяват бързото усвояване на плодовата захар и по този начин предотвратяват скока на кръвната захар.

ЕДНО НА УМ

Бъдете внимателни ако имате проблеми с щитовидната жлеза

Хората, на които са противопоказани йодсъдържащи продукти, не трябва да консумират райска ябълка, предупреждава лекарката. По правило такива ограничения се наблюдават при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Също така, при някои възпалителни заболявания на червата, райската ябълка може да провокира образуването на безоари – неразтворими съединения, които причиняват обструкция и може дори да изискват хирургично отстраняване. При такива заболявания на хората се предписват специални диети, които трябва да се спазват стриктно, напомня експертката.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *