ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е мазна кръв и защо е опасна?

Такова понятие като „мазна“ кръв е добре познато на лекарите. Какво е това и до какво може да доведе?

мазна кръв
Мазна кръв крие не конкретна болест, а повишаване нивото на триглицеридите, които обикновено трябва да отсъстват напълно. Това става ясно след като човек направи стандартен пакет кръвни изследвания. Кръвна хилоза, както я наричат специалистите, може да се открие при човек от всякаква възраст, професия и пол.

Кръвната хилоза е патологично състояние, при което в състава на тази биологична течност се откриват голям брой мастни частици, които усложняват диагностичния процес. Триглицеридите са неутрални мазнини, а кръвта, която ги съдържа, по време на лабораторен анализ след центрофугиране става като заквасена сметана – бяла и много гъста.

Малко обяснение

Но първо трябва да разберем: какво представляват триглицеридите? Точно като холестерола, тези потенциални енергийни източници са основният запас от мазнини в тялото. Триглицеридите са основно естери на висши мастни киселини и тривалентен алкохол. Тези вещества са включени в растителните масла и се намират в мастните тъкани.

Заедно с храната триглицеридите навлизат в човешкото тяло, където се разграждат до мастни киселини и глицерол, след което тези вещества се абсорбират от тънките черва. След това те се ресинтезират (връщат се в първоначалното си състояние) и влизат в състава на хиломикроните. В тази форма веществата навлизат в тъканите.

Причини за възникване

Количеството триглицериди за един ден може да варира значително. 15-20 минути след хранене съдържанието им се увеличава значително и едва след 10-12 часа нивото им намалява до първоначалното. Ето защо изследването за триглицериди трябва да се прави на празен стомах.

Основните причини за мазна кръв:

• Най-често тази аномалия се открива при хора, които са лошо подготвени за анализ. Преди вземане на кръвна проба не трябва да се консумират мазни храни и алкохол. Това е основната причина за високото ниво на неутрални мазнини и, като следствие, откриване на хилоза;

• При пациенти с метаболитни нарушения: затлъстяване, захарен диабет, хипотиреоидизъм, се образува мазна кръв;

• Алкохолизъм, вирусен хепатит, чернодробна цироза, нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност могат да провокират появата на хилоза;

• Изключително рядко, но въпреки това, появата на мазна кръв е възможна поради наследствени нарушения на липидния метаболизъм. В такива ситуации нивото на триглицеролите в кръвта излиза извън мащаба.

Появата на хилоза може да бъде свързана с увеличаване на количеството примеси в лимфата, причинено от неизправност на лимфната система. При „омазняване“ на кръвта пациентът има общи клинични прояви, които са свързани с метаболитни нарушения, стрес върху черния дроб и наднормено тегло.

В допълнение към факта, че заради такава кръв не може да се направи висококачествен кръвен тест, патологията показва наличието на различни заболявания в тялото.

Това може да бъде:

• хипертония, запушване на мозъчните съдове, инфаркт на миокарда, ангина пекторис, атеросклероза, инсулт;
• артрит, подагра, полиартрит;
• остър и хроничен панкреатит;
• нарушения на липидния метаболизъм и съсирването на кръвта, може да се наложи лечение на нарушения на кръвосъсирването;
• интермитентна остра порфирия, идиопатична хиперкалцемия, стрес, невротична анорексия, синдром на Даун, гликогеноза.

Лечение на кръвна хилоза

Не се паникьосвайте, ако в резултатите от теста се открие наличие на „мазна“ кръв. За да коригирате това, трябва незабавно да направите повторни изследвания, като следвате всички препоръки.

Вземането на кръв трябва да се прави на празен стомах, а в навечерието на теста пациентът не трябва да консумира алкохол и мазни храни. Освен това е добре да се направи изследване в две различни лаборатории.

Ако резултатите от първия анализ се потвърдят и хилозата се открие отново, пациентът трябва незабавно да потърси разяснение от специалист, който ще предпише лечение.

Хората, които са били диагностицирани с това заболяване, трябва да спазват специална диета и да изключат употребата на алкохол.

Понякога лекарят предписва лекарства, които са строго индивидуални за всеки човек.

Самолечението може да доведе до развитие на усложнения и патологични промени в кръвта.

Компетентната терапия се състои в използването на лекарства, които ефективно влияят на причините за появата на „мазна“ кръв. Най-често лекарят предписва лекарства, насочени към възстановяване на правилния метаболизъм и чернодробната функция.

За да предотвратите гъста консистенция на кръвта, се препоръчва да се пие много негазирана минерална вода с малка добавка на лимонов сок. Отлични антикоагуланти са инфузии от листа от касис, малини и боровинки. Те разреждат кръвта и предотвратяват образуването на хилоза. За прочистване на лимфата е показано пиене на тинктура от копър и чесън.

Източник: hematologiya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *