ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При какви заболявания може да има тремор на ръцете?

Тремор на ръцете не е най-приятното усещане. Традиционно се приема за симптом на заболяване като болестта на Паркинсон

тремор на ръцете

Патологията тремор на ръцете е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. С неговото развитие се засягат невроните, произвеждащи допамин в мозъка. Среща се средно в 140 случая на 100 000 души. Най-често се забелязва при пациенти навършили 50 години, но има случаи на проява на патологията и в по-ранен период, например на 16. Мъжете са по-податливи на това заболяване. Най-поразителната характеристика е треперенето на ръцете, което се влошава все повече с напредването на заболяването. Пациентите изпитват сериозни затруднения, както физиологични, така и психологически. С течение на времето им става трудно дори да се хранят и обличат самостоятелно.

Причината за развитието на това заболяване не е напълно известна. Треперенето на ръцете при болестта на Паркинсон е придружено от симптоми като проблеми с обонянието, със съня, загуба на паметта, затруднено изхождане, повишено изпотяване, умора, изтръпване, тревожност и депресия. Заболяването е нелечимо, но се контролира с подходяща терапия.

Въпреки това, както отбелязват експертите, това не е единственият здравословен проблем, при който има тремор на ръцете

„При човек с различни състояния – заболявания и физиологични претоварвания – може да се наблюдава треперене на ръцете (тремор). Кога се случва това? Обикновено това се наблюдава при вълнение, хипотермия, физическа или умствена умора. В този случай треморът обикновено изчезва в рамките на 24 часа, след почивка “, казва д-р Азизхон Аскаров, кардиолог.

Азизхон Аскаров

Причините за тремор на ръцете могат да бъдат и патологични, отбелязва специалистът. Както казва Азизхон Аскаров, в случай на патология, треперенето на ръцете може да се наблюдава при следните условия:

– след употреба или при отказване на алкохол;
– при тиреотоксикоза (повишена функция на щитовидната жлеза);
– в случай на интоксикация (вдишване на вредни вещества, като бои);
– при злоупотреба с някои лекарства (например ако човек лекува бронхиална астма);
– хипогликемия (понижаване на кръвната захар под 3,5 mmol / l);
– други редки заболявания на нервната система (тумори, менингит, енцефалит).

Други причини, поради които ръцете треперят

– Есенциален тремор;
– Множествена склероза (МС);
– Липса на сън;
– Стрес;
– Тютюнопушене;
– Липса на витамин В12;
– Феохромоцитом (тумор, който расте в надбъбречната жлеза);
– Нарушения на черния дроб, като болестта на Уилсън;
– Мозъчни нарушения.

Какво може и трябва да се направи?

Ако човек има тремор на ръцете, ситуацията не може да бъде оставена без контрол. Азизхон Аскаров отбелязва, че когато се появи този симптом, трябва да се консултирате с лекар: необходимо е да си уговорите среща с невролог или терапевт.

След преглед и събиране на анамнеза ще бъде предложено и разширено изследване.

В неговите рамки влизат:

– електромиография;
– електроенцефалограма;
– функционални тестове;
– задължителен клиничен минимум (общ и биохимичен кръвен тест, анализ на урината, ЕКГ).

„Обикновено треперенето на ръцете изчезва от само себе си след почивка и като се откажат някои психоактивни вещества (кафе, силен чай, енергийни напитки, алкохол, тютюн) за кратко време. 2-3 дни са достатъчни за това “, предупреждава Азизхон Аскаров.

Но ако човек все още има тремор на ръцете, и в същото време се забелязват други сериозни симптоми, като нарушено внимание (разсеяност, забравяне), виене на свят (до припадък), нестабилна или нарушена походка, намалена мускулна сила на ръцете или краката , говорни увреждания, артериални промени в налягането, трябва спешно да посетите лекар.

„Специалистът е този, който след целенасочен клиничен преглед и изследвания ще постави правилната диагноза и ще предпише лечение“, съветва Азизхон Аскаров.

Как се лекува?

За лечение на тремор се използват успокоителни, казва терапевтът. Например, това може да бъде дяволска уста и валериана, но само след консултация с лекар. Освен това могат да се предложат различни физиотерапевтични процедури, като дарсонвал и магнитотерапия. Курсовете, продължителността на процедурите и областта на влияние трябва да се определят от специалист. В рамките на лечението на състояния, водещи до поява на тремор, се извършват и масажи, а при необходимост и психотерапевтични сеанси.

Случва се, както казва Азизхон Аскаров, експертите да предложат като терапия приемането на лекарства. Но това е работа на специалистите, не трябва да си предписвате никакви лекарства сами. Медикаментозната терапия елиминира мускулните контракции и превъзбуждането на нервната система. За целта могат да се назначат успокоителни, транквиланти, мускулни релаксанти, но само по показания. Самолечението е недопустимо, тъй като може да навреди, предупреждава терапевтът Аскаров.

Не пренебрегвайте проблема и се надявайте, че той скоро ще изчезне. Ако треперенето продължава повече от няколко дни и очевидно не е причинено от физиологични причини, по-добре е да се погрижите за здравето си, защото, с течение на времето, ситуацията само ще се влошава.

Източник: кp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *