Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има ли връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и промените в настроението?

Нарушенията в работата на щитовидната жлеза могат да повлияят значително на настроението и емоционалното състояние.

заболяване на щитовидната жлеза и промени в настроението
Депресията е често срещан проблем сред хората, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда, който се намира във врата. Той е отговорен за производството, съхранението и изпращането на жизненоважни хормони за функционирането на тялото. Смущението в работата на тази жлеза може да има сериозни последици. Днес ще ви запознаем с връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и промените в настроението и емоционалното състояние.

Повечето от вас са наясно, че тази важна жлеза влияе върху метаболизма. Но значително по-малко хора знаят, че тя също така контролира скоростта на сърдечния ритъм. И почти никой не знае как заболяванията на щитовидната жлеза влияят на настроението. Връзката е много сложна, но по-долу ще се опитаме да ви я обясним по възможно най-разбираем начин.

 

Щитовидната жлеза и промените в настроението

 

Преди да влезем в подробности за това, как заболяването на щитовидната жлеза влияе на настроението, първо трябва да изясним някои общи факти. Заболяванията на щитовидната жлеза са група състояния, които се развиват, когато има промяна във функцията й или физическата й характеристика. Най-често срещаните са следните:

  • Хипертиреоидизъм
  • Хипотиреоидизъм
  • Гуша (увеличена щитовидна жлеза)
  • Рак на щитовидната жлеза
  • Възли или бучки в жлезата

 

Възпалението на щитовидната жлеза (тиреоидит) също се счита за често срещано състояние. Когато говорим за връзката между щитовидната жлеза и настроението, имаме предвид всички горепосочени състояния.

Като се има предвид всичко това, причинно-следствената връзка между заболяването на щитовидната жлеза и промените в настроението е известна от около 200 години. Калеб Хилиър Пари, през 1825 г., е един от първите, които документират нервни разстройства при пациенти с болна щитовидна жлеза. Днес има медицински консенсус, че нарушенията на щитовидната жлеза влияят на настроението. Нека разгледаме някои примери.

 

1. Депресия

 

Според статия, публикувана през 2012 г. в „Journal of Thyroid Research”, заболяванията на щитовидната жлеза развиват редица невропсихиатрични прояви. Депресията е една от най-честите, която може да засегне между 31% и 69% от пациентите (процентът се влияе от възрастта).

Депресията, дължаща се на заболяване на щитовидната жлеза, също е придружена от раздразнителност, обща дисфория, емоционална лабилност и дори нарушена концентрация. Случаите на депресия при субклинични диагнози на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм са по-рядко срещани, така че те са свързани с тежестта на диагнозата.

Не е необичайно пациентите да търсят помощ за депресия и да открият в процеса, че имат нарушение на щитовидната жлеза. Според „Американската асоциация за щитовидната жлеза” до 60% от хората не знаят, че страдат от заболяване на жлезата.

 

2. Тревожност и безпокойство

 

Тревожността е друг проблем, свързан с нарушения на щитовидната жлеза. Проучване, публикувано в „Social Psychiatric and Psychiatric Epidemiology” през 2015 г., установява връзка между нелекувания хипотиреоидизъм с развитието на епизоди на тревожност и безпокойство. Някои експерти са открили връзка при пациенти, страдащи от пристъпи на паника със заболявания на щитовидната жлеза и тревожност. Както сочат доказателствата, повишена тревожност се среща и при субклинични диагнози на хипо и хипертиреоидизъм.

 

3. Когнитивни увреждания

 

Изследванията дават категорични резултати, че както хипофункцията, така и хиперфункцията са свързани с нарушени когнитивни функции, като второто състояние е свързано и с по-голям риск от деменция. Тази теза се подкрепя от значителен брой изследвания. В повечето случаи когнитивните увреждания са обратими, но недиагностицираните заболявания на жлезата могат да доведат до деменция и Алцхаймер в по-напреднала възраст.

 

Защо щитовидната жлеза влияе на настроението, емоционалното състояние и нервната система? 

 

Фактът, че заболяванията на щитовидната жлеза влияят на настроението, се подкрепя от множество научни доказателства. Тежестта на диагнозата до голяма степен определя проявата, както и вида на самото състояние. Но как точно функцията на щитовидната жлеза регулира настроението ни? Има голям дебат по този въпрос, който далеч не е приключен. Някои изследователи смятат, че взаимодействията на щитовидната жлеза и някои невротрансмитери (норадреналин и серотонин) могат да играят ключова роля.

Ако често страдате от тревожност, депресия, раздразнителност, усещате нарушение в когнитивните способности и т.н., би било добре да се изследвате за възможно нарушение в работата на щитовидната жлеза. Задължително се изследвайте, особено ако имате горепосочените оплаквания в комбинация с други класически симптоми на болна щитовидна жлеза (чувствителност към студ, умора, наддаване на тегло, запек и т.н.).

Източник: https://steptohealth.com/

заболявания на щитовидната жлеза
Ти лайф – билков чай за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Има ли връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и промените в настроението?

  1. Бояна Василева каза:

    Вярно е! Имам проблеми с щитовидната жлеза и съм го изпитала на свой гръб. Консултирайте се с лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *