ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е връзката между походката и деменцията?

Изследователите откриха, че анализът на походката може да се използва като бърз начин за определяне типа на деменция, която човек има

деменцията
Деменцията променя походката

Както при децата с аутизъм, честотата на болестта на Алцхаймер при възрастните хора е достигнала размерите на епидемия.

Болестта на Алцхаймер, която е най-честата форма на деменция, в крайна сметка води до невъзможност да се изпълняват дори най-основните телесни функции, включително ходене.

Изследователите са открили, че анализът на походката всъщност може да се използва като бърз тест за идентифициране на типа деменция, от която човек страда. Този инструмент може да бъде много полезен за клиницисти, които се опитват да поставят диагноза и да изберат план за лечение.

Как анализът на походката помага да се диагностицира вида деменция

Проучване, публикувано в списанието Alzheimer’s & Dementia, показва, че пациентите с болест на Алцхаймер и деменция с телца на Леви – две състояния, които са трудни за разграничаване в ранните етапи, имат различни модели на походката, които се отнасят до почти незабележимите, но уникални неврологични разлики между двете състояния.

Риона Макардъл

Както отбелязва водещият изследовател Риона Макардъл, научен сътрудник в Университета в Нюкасъл: „Начинът, по който ходим, може да отразява промените в мисленето и паметта, които подчертават проблеми в мозъка, като деменция, например“.

Важно е да се отбележи, че деменцията с телца на Леви може да бъде и ранен признак на болестта на Паркинсон

Колкото по-рано се постави правилна диагноза, толкова по-навреме пациентът може да получи подходящо лечение.

Как протече проучването накратко. След анализиране на 16 различни характеристики на походката при 110 участници, 29 от които нямат неврологични проблеми, 36 са с диагноза болест на Алцхаймер, а 45 имат деменция с телца на Леви. Учените установяват, че при деменция с телца на Леви походката се променя повече по дължина и асиметрия на стъпките, отколкото при хора с болест на Алцхаймер.

Начина на ходене поставя пациентите, които имат деменция с телца на Леви в повишен риск от падане. Тяхната походка е по-ситна, като често се случва пациентите да застъпват краката си.

От друга страна, походката на пациентите с Алцхаймер е по-широка и симетрична, но тя е дори по-нарушена по отношение на темпото и променливостта на стъпките, отколкото при здравите хора.

деменцията
Промени в походката могат да сингализират, че деменцията е близо

Припомняме, че походката, най-общо, се отнася до движението и крачката при ходене

Например, хората, които са диагностицирани с болест на Паркинсон, могат да имат походка, характеризираща се с колебливи стъпки и влачене на краката.

В ранните стадии на болестта на Алцхаймер способността за ходене често изглежда доста добре запазена. Всъщност, някои хора в такъв стадий на деменция може да ходят с километри всеки ден. Но, както стана ясно, изследванията показват, че други в ранен стадий на деменция имат някои промени в походката си.

Бавното или намаленото темпо на ходене е свързано с повишен риск от деменция и когнитивен спад, категорични са учените.

Първи стъпки на деменцията

Наблюдавайте как близкия ви се разхожда. Ако забележите спад в крачката или скоростта при ходене, който не е свързан с ясна причина (като артрит или анамнеза за инсулт ), вижте дали има когнитивни промени. Помолете лекар или психолог да оцени когнитивното му функциониране. Така ще може да се осигури ранно откриване на заболяването и лечение. Не забравяйте да съобщите на лекаря за всеки спад в крачката или скоростта при ходене. По този начин той ще може това да се вземе предвид при оценката на състоянието.

Не забравяйте, че някои лекарства или комбинации от лекарства могат да повлияят както на походката и баланса на човек, така и на когнитивното му функциониране. Затова не се колебайте да попитате лекаря за лекарствата, които вашият близък човек получава, и техните странични ефекти.

Други чести признаци на деменция и болест на Алцхаймер

• В допълнение към промените в походката, други ранни признаци на болестта на Алцхаймер включват:

• Загуба на памет, която нарушава ежедневния живот. Един такъв пример е повтарянето на един и същи въпрос.

• Трудно планиране и решаване на проблеми.

• Проблеми с изпълнението на познати задачи, като например навигиране до известно местоположение.

• Объркване във времето и/или мястото – например, липса на спомен за това как се стига до мястото, на което сте

• Проблеми със зрението и трудности при оценката на пространствените отношения или разстоянието.

• Проблеми с разговора и/или речника, като например невъзможността да запомните имена на познати предмети, хора и места.

• Разместване на нещата и невъзможността за възстановяване на изминатия път в главата.

• Нарушаване на преценката – например по финансови въпроси или пренебрегване на личната хигиена.

• Отказ от социални контакти.

• Промени в настроението и личността – примерите включват повишено объркване, подозрение, депресия, страх и тревожност.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *