Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Имате ли риск от диабет? Проверете сами

Приблизително половин милион души в България са официално диагностицирани със захарен диабет тип 2, но всъщност тази цифра е поне два пъти по-висока

Само за последните две десетилетия броят на пациентите с диабет тип 2 в страната се е увеличил повече от два пъти. Освен това, половината от пациентите са на възраст под 60 години. Положението със заболеваемостта днес е в пъти по-лошо, в сравнение от преди 20 години, уточнява д-р Марина Шестакова, ендокринолог, академик на Руската академия на науките, директор на Института по диабет към Националния медицински изследователски център по ендокринология на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Д-р Марина Шестакова

Ендокринно или сърдечно?

Това заболяване буквално унищожава цялото тяло, но високата смъртност от диабет не е твърде очевидна, тъй като се дължи главно на смъртност заради сърдечно-съдови проблеми. Но истината е, че разграничението между двете патологии може да бъде много условно. Захарният диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания са братя близнаци. Във всяко кардиологично отделение на която и да е болница, приблизително поне 40 пациента от пациентите са с диабет или с преддиабет. И във всеки ендокринологичен център, където се лекуват пациенти с диабет, поне 70 процента от хората ще са със сърдечно-съдови патологии (инфаркти, инсулти, интермитентна клаудикация, ампутация на крайници поради съдова тромбоза).

Ковид обича сладко

Диабетът не само увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (сърдечен удар и инсулт), но и 6-10 пъти е по-вероятно да причини тежки усложнения и дори смърт при хора с коронавирусна инфекция. Както показва ретроспективния анализ на данните от Националния регистър на пациентите със захарен диабет, който наскоро включва данни за предходен ковид, тази инфекция значително влошава прогнозата за такива пациенти. Ако приемем, че общата смъртност при коронавирус е около 2,5 процента, то при хората с диабет тип 1 тя е 7 процента, а при диабет тип 2 – 14 процента. Ендокринолозите насочват вниманието към някои ​​фактори, които повишават риска от висока смъртност от ковид при захарен диабет.

Това са:

– мъжки пол;
– възраст (колкото по-възрастен е човек, толкова по-лошо);
– продължителност на заболяването;
– затлъстяване (индекс на телесна маса – от 30 единици и повече);
– некомпенсиран диабет.

Скрита заплаха

Въпреки това много хора дори не осъзнават, че са на ръба на тази ужасна опасност, позната на лекарите като диабет тип 2. Преддиабетът, латентен стадий на заболяването, при който кръвната захар е малко по-висока от нормалната, може да продължи 10-15 години. Но понякога е възможно да се превърне в същински диабет за няколко месеца. За това често допринасят различни инфекции. Днес, например, това се случва на фона на COVID-19. В крайна сметка, вече е доказано, че тази инфекция увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Вирусът удря и панкреаса, което води до повишаване на кръвната захар в острата фаза на инфекцията. Въпреки че кръвната захар се стабилизира при много пациенти след възстановяване, често истинският диабет се развива за една година или малко повече.

Според статистиката около 11-15 процента от хората годишно преминават от стадий на преддиабет в стадий на диабет, който вече е необратим. Въпреки това, подобна заплаха все още не е фатална, тъй като благодарение на промените в начина на живот е възможно да се забави развитието на болестта за дълго време и дори да се предотврати появата му.

Проверка – веднъж годишно

Правете си кръвен тест за гликиран хемоглобин веднъж годишно. Такова изследване най-малкото ще ви помогне да спите по-добре. Това е най-лесният начин за диагностициране на преддиабет. Самото изследване е бързо и може да се направи след хранене. Нормата е до 6,0, преддиабет (или висок риск от диабет) – 6,0–6,4, захарен диабет – 6,5 или повече. Този анализ вече е включен в програмата за клинични прегледи на втория етап, тоест когато хората имат няколко рискови фактора за развитие на диабет. И ако се установи преддиабет, ще имате време да предприемете спешни действия. Тестът за кръвна захар на гладно, който е включен в първия етап на клиничния преглед, е по-малко информативен. Той може да разкрие само наличието или отсъствието на захарен диабет. Но този тест няма да ви каже нищо за риска от преддиабет. Нормата е по-малко от 6,1 mmol / l. Ако нивото е 7,0 mmol / l или повече, това означава, че вече имате диабет.

Както вече знаете, захарният диабет може да се развие неусетно с годините, без да причинява никакви симптоми. Около 50 процента от жителите на света дори не подозират, че може да имат тази диагноза.

За да оцените риска от развитие на захарен диабет тип 2, е разработен специален въпросник

Инструкции за ползване на въпросника:

– Отговорете на всичките 8 въпроса.

– За всеки въпрос изберете 1 верен отговор и го запишете.

– Съберете резултата, който отговаря на вашите отговори на въпросите.

– Използвайте общия резултат, за да определите риска от развитие на диабет или преддиабет.

1. Вашата възраст:
□ До 45 години – 0 точки
□ 45–54 години – 2 точки
□ 55–64 години – 3 точки
□ Над 65 години – 4 точки

2. Индекс на телесна маса (тегло ___, кг : (височина ___, m) ² = ____ kg / m²):
□ По-малко от 25 kg / m² – 0 точки
□ 25-30 kg / m² – 1 точка
□ Повече от 30 kg / m² – 3 точки

3. Обиколка на талията ( измерена на нивото на пъпа):
□ Мъже – По-малко от 94 см, Жени – По-малко от 80 см – 0 точки
□ Мъже – 94–102 см, Жени – 80–88 см – 3 точки
□ Мъже – Повече от 102 см, Жени – Повече от 88 см – 4 точки

4. Колко често ядете зеленчуци, плодове или горски плодове?
□ Всеки ден – 0 точки
□ Не всеки ден – 1 точка

5. Спортувате ли редовно (30 минути всеки ден или 3 часа през седмицата)?
□ Да – 0 точки
□ Не – 2 точки

6. Взимали ли сте редовно лекарства за понижаване на кръвното налягане?
□ Не – 0 точки
□ Да – 2 точки

7. Имали ли сте някога ниво на кръвна глюкоза (захар) по-високо от нормалното (по време на медицински преглед, профилактичен преглед, по време на заболяване или бременност)?
□ Не – 0 точки
□ Да – 5 точки

8. Вашите близки имали ли са диабет тип 1 или тип 2?
□ Не – 0 точки
□ Да: дядо / баба, леля / чичо, братовчеди – 3 точки
□ Да: родители, брат / сестра или собствено дете – 5 точки

Резултати:

• Ако имате по-малко от 12 точки, вие сте в добро здраве и трябва да продължите да водите здравословен начин на живот.

• Ако сте отбелязали 12-14 точки, може да имате преддиабет. Трябва да говорите с Вашия лекар как да промените начина си на живот.

• Ако резултатът ви е 15–20 точки, може да имате преддиабет или диабет тип 2. Препоръчително е да проверите нивото на кръвната глюкоза (захар). Трябва да промените начина си на живот. Възможно е да имате нужда и от лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар (захарта).

• Ако сте отбелязали повече от 20 точки, най-вероятно имате диабет тип 2. Трябва да проверите нивата на кръвната си глюкоза (захар) и да се опитате да ги нормализирате. Трябва да направите промени в начина на живот и ще ви трябват лекарства, за да контролирате нивата на кръвната си глюкоза (захар).

Източник: kp.ru

Канела с хром и цинк
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *