ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полипи на жлъчния мехур: 5 въпроса и 5 отговора

„Имате полипи на жлъчния мехур“ не е фразата, която искате да чуете от вашия лекар

полипи на жлъчния мехур
Полипите на жлъчния мехур се виждат само при ехография

Въпреки това, никой не е застрахован от полипи на жлъчния мехур – проблем, който засяга все повече хора, на различна възраст и с различни здравословни навици. Толкова ли са страшни полипите, какви симптоми могат да показват тяхното присъствие, необходима ли е диета в този случай, обяснява д-р Алексей Парамонов – гастроентеролог, терапевт и кандидат на медицинските науки.

1. Колко дълго човек може да има полипи в жлъчния мехур без изобщо да подозира за такъв проблем?

Докато не беше изобретен ултразвукът, не подозирахме за полипите и повечето хора живееха в неведение, защото те не могат да се усетят по никакъв начин. Само патолозите, по време на аутопсия, са разбрали за тяхното съществуване.

Д-р Алексей Парамонов

Днес ултразвук се прави често, понякога поради коремни симптоми, но обикновено просто от страх да не се пропусне неизвестно заболяване. В това проучване често се откриват полипи. И колкото по-възрастен е човек, толкова по-вероятно е той да има полипи.

2. Какво причинява образуването на полипи в жлъчния мехур?

Полипът е израстък по стената на жлъчния мехур. Те почти винаги са „неживи“ – това са отлагания на холестерол и билирубин. Въпросът е в това, че жлъчката е емулсия. Помните ли как в училище показаха най-простия пример за емулсия в химията? Разклатете вода и растително масло в една бутилка. Жлъчката също съдържа мазна и водна част. По стените понякога могат да се отлагат плътни мастни вещества, най-често това е холестерол. Холестеролът в жлъчката и холестеролът в кръвта не са функционално свързани по никакъв начин. „Жлъчният“ холестерол се утаява поради липсата на естествени „разтворители“, съдържащи се в жлъчката. Полипите на холестерола може да не се променят с годините или да растат бавно, да се отделят от стената на жлъчния мехур и да се превърнат в камък на жлъчния мехур. Полипите са толкова близо до жлъчнокаменната болест, че могат да се считат за нейната форма или стадий.

3. Може ли полип на жлъчния мехур да се развие в рак?

В около 3% от случаите полипите все още не са холестерол, но „живи“ са доброкачествени тумори. Когато такъв туморен полип стане достатъчно голям, рискът от образуване на злокачествени зони на растеж се увеличава.

И въпреки че статистиката ни казва, че вероятността полип да се превърне в рак е нищожна, лекарите не пренебрегват тази възможност. Ултразвукът и други техники за диагностика обикновено не правят разлика между истински туморен полип и холестеролов полип. Затова се изисква наблюдение от специалист.

4. Винаги ли е необходима операция при наличие на полипи в жлъчния мехур?

Не на всяка цена трябва да се прави операция, когато се открие полип, рядко е необходима. Приблизително веднъж на 2 години се практикува ултразвук на жлъчния мехур и ако полипите се променят малко, не трябва да се прави нищо. Когато един полип достигне размер 10 мм или съвременната ултразвукова машина види кръвния поток вътре в него, това вероятно са истински неопластични, макар и доброкачествени полипи. В тези случаи лекарят може да предложи операция за предотвратяване на развитието на рак на жлъчния мехур в бъдеще.

5. Ефективна ли е диетата, когато има полипи?

Тъй като полипите са безсимптомни и не реагират по никакъв начин на начина ви на живот, диетата не е необходима, когато бъдат открити. Понякога, ако скоро са открити полипи, може да опитате да ги разтворите като добавете аналозите на естествените разтворители (урсодезоксихолова киселина). Но успеваемостта на такава интервенция е много несигурна, и затова повечето хора с полипи предпочитат да не приема хапчета с неизвестен резултат в продължение на месеци.

Важна забележка: ако имате симптоми – болка в хипохондриума, гадене и други проблеми – полипите, открити по време на изследването, почти никога не са причина за тях. Затова помолете Вашия лекар за разумно обяснение на вашите заболявания и не обвинявайте за всичко полипите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *