ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Компреси със спирт при различни заболявания

Лечебната сила на медицинския спирт е оценена и прилагана от лекарите още в древни времена

В този смисъл водката, както и спирт закупен от аптеката, ще има дълбоко загряващ ефект, но не вътрешно, а употребена външно, като част от съставките, с които се прави компрес.

Разреденият етилов алкохол не изгаря кожата и няма остра неприятна миризма, подобно на някои други затоплящи препарати. Затова компресите с водка са подходящи за почти всички хора. Те могат да се използват дори по време на бременност и от деца над 3 години (ако няма допълнителни противопоказания).

Избор на алкохолна основа

В домашни условия компресът се прави от водка или чист етилов (медицински) спирт, който се разрежда с вода, докато не стане 40% алкохол. За да се избегне дразнене на кожата, силата на алкохолната основа не трябва да надвишава 40 градуса. По -нататък в статията термините водка и алкохол трябва да се приемат като едно понятие.

Принцип на действие

В областта, към която се прилага алкохолен компрес, съдовете се разширяват, притока на кръв се увеличава, елиминирането на токсините се ускорява и тъканите се насищат с кислород. Тези компреси облекчават болката, възпалението и подуването.

Освен това, алкохолът е отличен разтворител. Ако добавите лечебни билкови екстракти към водка (алкохол), предназначена за компреса, тогава полезните вещества на лечебните растения ще се абсорбират в кръвоносните съдове много по -бързо.

За какво помага компрес със спирт

Компреси с водка (алкохол) се препоръчват при следните заболявания:

• кашлица и възпалено гърло (с изключение на гнойна форма);
• настинки и хипотермия, ако няма температура;
• среден отит (с изключение на гнойна форма);
• болки в ставите;
• натъртвания, навяхвания на връзки и мускули;
• подутини, които се появяват след инжекции;
• появата на мазоли;
• тромбофлебит, разширени вени и подагра;
• ишиас и болки в гърба.

Противопоказания за използването компреси със спирт

Не можете да поставяте компреси с водка в случаите, когато телесната температура е над 36,9 ° C, на деца под 3 години, а също и при наличие на:

• онкологични заболявания;
• гноен отит на средното ухо;
• гнойно възпалено гърло;
• бронхит;
• остър тромбофлебит;
• хипертония;
• сърдечно заболяване;
• увреждане на кожата, отворени рани, абсцеси, трофични язви;
• алергични обриви.

Как да си направите спиртен компрес

Спиртните компреси, независимо в коя част на тялото са приложени, имат една и съща структура:

• долният слой е памучна или ленена кърпа, която се навлажнява с водка или етилов алкохол, разреден до 40 градуса, и след това се изстисква добре;

• среден слой – полиетилен или специална восъчна (т.нар компресирана) хартия;

• горният слой е топла вълнена материя.

За да се поддържа мокрият слой хладен, средният слой трябва да е с 2 см по -широк и по -дълъг от долния, а горният слой да е с 2 см по -широк и по -дълъг от средния. Ако пациентът почувства втрисане, това означава, че алкохолният компрес е поставен неправилно: долният слой не е плътно затворен от горните.

Когато лекувате дете или човек с чувствителна кожа, мястото, където ще бъде поставен спиртния компрес, се намазва предварително със зехтин или бебешки крем. За деца от 3 до 7 години водката може да се разрежда с двойно количество вода. Отгоре компресът се фиксира с превръзка, така че и трите слоя да се задържат здраво, но така че превръзката да не притиска съдовете и не пречи на притока на кръв.

Продължителността на всеки спиртен компрес е 2-4 часа. Ако се сложи през нощта, тогава човекът може да запази превръзката до сутринта, но през деня е препоръчително периодично да се актуализира спиртната база.

Спиртни компреси при различни заболявания

Ангина

На врата се поставя компрес от водка. В никакъв случай не трябва да покрива областта отпред, където се намира щитовидната жлеза. След като компресът бъде отстранен, трябва да сте на топло в продължение на 12 часа. Алкохолният компрес насърчава прехода на суха кашлица към мокра, подобрявайки отделянето на храчки.

Настинки

Ако при хипотермия или настинка телесната температура не се повиши над 36,9 ° C, можете да поставите спиртен компрес на гърдите или гърба. За да засилите действието преди процедурата, можете да намажете съответната област на кожата с гъша мазнина.

При отит (в ухото)

За да затоплите ухото с отит, най -важното е течността да не попадне в ушния канал. Ето защо е по -добре да направите компреса не на едно парче, а да изрежете дупка в него за ушната мида.

Квадрат със страна 7–9 см. се изрязва от памучна или ленена тъкан, в средата се прави дупка, тъканта се навлажнява във водка (спирт) и се поставя върху ухото. Отгоре се поставя восъчна хартия, а върху нея се поставя памучен тампон. Предната част на компреса може да бъде прикрепена към бузата с лепяща лента. Компресът се фиксира с превръзка, която се увива около главата и се връзва под брадичката. Отгоре се слага топъл шал или широк вълнен шал. Препоръчително е да държите такъв компрес не повече от 4 часа.

При болки в ставите

Поради затоплящия ефект компресите от водка помагат добре при възпаления и болки в ставите. Ако болката е много силна, можете да използвате метода, който спортните лекари често препоръчват:

– намажете болното място с мехлем Вишневски;
– нанесете отгоре компрес от водка.

При натъртвания, навяхвания на връзки и мускули

Компрес от водка може да се постави не по -рано от ден след нараняването: през първия ден се прилагат само студени лосиони.

Ако имате мазоли

За да се отървете от мазолите, вечер преди лягане разтворете 100 грама трапезна или морска сол в 5 литра вода, загрята до 40° C, и задръжте краката в тази вана за 15-20 минути. След това избършете добре краката, прикрепете парче памук, напоен с водка към двете пети или мястото с мазоли, поставете найлонови торбички на краката, памучни чорапи отгоре и вълнени върху тях. На сутринта мазолите могат лесно да бъдат отстранени с пемза. След процедурата краката трябва да се намажат с подхранващ крем.

При тромбофлебит, разширени вени и подагра

Спиртните компреси не само облекчават болката при подкожен тромбофлебит, разширени вени и подагра, но също така допринасят за избледняването на „звездичките“. Препоръчително е да се слагат компреси през нощта, след контрастен душ. Най -добре е да използвате не обикновена водка като течност за компрес, а тинктура от цвят или плодове от див кестен, както и цветове от акация.

При ишиас

Алкохолните компреси са доста ефективни за облекчаване на болката при ишиас. Не се препоръчва да напускате стаята след затоплящ компрес в продължение на 12 часа.

Смес от 150 г водка, 100 г мед и 50 г сок от алое има още по -силен ефект. Компрес с този състав се прилага на гърба и кръста вечер, преди лягане, а сутрин се отмива с топла вода.

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *