ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спането през уикенда няма да помогне

Работим усилено през цялата работна седмица, ставаме рано, лягаме си късно, надявайки се да спим през уикенда

уикенда
Колкото и да спите през уикенда, няма да е достатъчно да наваксате пропуснатия сън през седмицата

Но правилно ли е да постъпваме така? Ще помогне ли това да се навакса пропуснатия сън? Човек трябва да спи поне 7 часа всяка вечер. В противен случай съществува риск от развитие на някои неприятни заболявания и състояния.

Адекватният сън е от съществено значение за здравето. Когато спим през нощта, тялото се възстановява самостоятелно и мозъкът обработва получената информация през изминалия ден. Какви са рисковете от нарушенията на съня?

Не се опитвайте да си доспите през уикенда

Отдавна е известно, че възрастен човек се нуждае от поне седем-осем часа сън на ден. Тази цифра е индивидуална. За някои е достатъчно да спят по -малко от шест часа всяка вечер, и въпреки това да се чувстват енергични и активни през деня. Други се нуждаят от поне осем часа сън.

Прекомерният сън, например повече от 10 часа, причинява сърдечно -съдови усложнения

Какъв е рискът от лошото качество на съня? Това е опасно, защото може да засегне здравето в няколко посоки едновременно.

В допълнение към напълно естествената умора, концентрацията на вниманието се влошава, а краткосрочната и дългосрочната памет отслабва . Човек има затруднения при изпълнението на нормални задачи, както на, така и извън работата. И какво можем да кажем за креативността, когато умората блокира мисленето и реакциите?

Опасна последица от стабилната липса на сън е неизправност на имунната система. Известно е, че тези, които страдат от безсъние, настиват по -често от онези, които спят достатъчно.

Вероятността от психични разстройства се увеличава – депресия, тревожност, фобии и панически атаки съпътстват хроничната липса на сън.

Лошият сън се превръща в основна причина за наднормено тегло и затлъстяване – рисков фактор за развитието на диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечно -съдови заболявания.

Постоянното недоспиване увеличава риска от инсулт 4 пъти

Разбирането, според което трябва да се насърчавате да спите достатъчно през уикенда, е малко вероятно да помогне за корекция на ситуацията и да ви спаси от развитието на неприятни и хронични състояния и заболявания.

Нереалистично е да възстановите всички часове сън, загубени през работните дни само за една събота и неделя. Спането до късно в неделя вероятно ще наруши ежедневието ви. Вечерта няма да можете да заспите дълго време. Лягате късно, а в понеделник сутринта ще бъде изключително трудно да станете от леглото.

Сънят през деня също не е панацея

Краткият сън с продължителност 15 минути е полезен – тялото ще има време да се рестартира и енергичността ще се върне. И ако спите дълго през деня, ежедневната ви производителност ще намалее още повече.

Хигиената на съня е от съществено значение, тъй като поддържането на разумен баланс между сън, работа и почивка ще ви помогне да запазите здравето си .

Някои изследвания и тестове ще помогнат да се определи дали тялото е започнало да функционира неправилно поради липсата на сън. Например, хроничната липса на сън причинява функционални неизправности на щитовидната жлеза и нарушен метаболизъм на въглехидратите.

Нарушената цикличност на съня причинява тревожност

Тревожните мисли внасят раздор в живота ни. Разиграваме до безкрайност в главата си възможни негативни сценарии, като по този начин привличаме проблемите. В резултат на това ставаме напрегнати, нервни, тревожни. Това състояние може дори сериозно да повлияе на здравето. За да избегнете тревожните размисли в малките часове на нощта, постарайте се да имате едно и също здравословно количество сън през цялата седмица.

уикенда
Системното недоспиване през седмицата не може да бъде наваксано през уикенда

Тревожността е реакция на болка и тъга

Неконструктивните мисли, генерирани от ума, се въртят в главата и водят до безпокойство. Такъв човек изглежда нервен и тревожен. Да го убеждавате да се успокои е безполезно.

Колкото повече се фокусирате върху неприятностите, толкова по -вероятно е те да се случат. Безполезно е да се успокоява тревожен човек. Може да изглежда, че е съгласен с вас, но безпокойството не води до никъде. Все пак психиката е в напрегнато състояние. И заради това се появява безсънието.

Тревожността е процес, „видео поредица“ от мисли, чувства. И човекът вече не принадлежи на себе си, тревогата е придобила власт над него. Тревожността става постоянна и се усеща като товар, от който е трудно да се отърве човек.

Освен това, такова състояние се трансформира:

– при соматични нарушения (внезапно „пробождане“ на сърцето и главоболие);
– психологически дискомфорт (тревожност, несигурност, страх);
– неадекватно възприемане на определени аспекти на реалността (визия за заплахи там, където те не са действителност);
– подмяна на житейската позиция (пасивност).

Как да се справите с безпокойството, което причинява безсъние?

Отрицателните емоции не могат да бъдат потиснати. В противен случай тревожността ще премине в подсъзнанието и заради това ще има разрушителен ефект върху тялото.

Полезно е да изберете от упражненията по -долу онова, което ще работи най -добре за вас

– Помислете какво точно кара вашият ум „да забива“. Опитайте се да гледате като страничен наблюдател, казвайки си, че това не е ваша грижа, а временно състояние.

– Ако безпокойството е непоносимо, кажете си: „Да, готов съм! Мога да бъда първият човек, който ще умре от безпокойство.“ Наблюдавайте внимателно какво ще се случи след тези думи.

– При мъчителна тревожност, опитайте се да преброите от 1 до 10 докато не дишате. Издишайте всичкия въздух, който сте събрали, и след това бройте от 10 до 1 (пак без да дишате), докато умът възстанови баланса.

– Преразглеждането на отношението си към ситуацията, която предизвиква безпокойство, намалява значението ѝ. Така премествате вниманието си от мислене за това, което може да се случи, към мислене за онова което може да се направи, за да се избегнат последствията.

– В продължение на месец записвайте всичко, което ви притеснява. Веднага щом възникне безпокойство, дори по незначителна причина – запишете го. Ако някоя тревожна мисъл ви идва на ум отново и отново, запишете я толкова пъти, колкото се появява. Ако положителните резултати вече са забележими, не спирайте да правите упражнението. След месец е полезно да прочетете всичко, което сме записали.

Освобождавайки ума си по този начин и коригирайки нивата на безпокойство и стрес, ще можете да спите добре през всичките седем дни от седмицата, без да е необходимо да наваксвате пропуснатия сън през уикенда. Което, както вече стана ясно, няма да ви помогне, а даже ще навреди.

смайлин депресия

 

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *