Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Последствията от инсулта понякога са страшни

ОТОК НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК. Много тежко усложнение, което се развива обикновено на 3-ия до 5-ия ден. И това е основна причина за смърт на болните, получили инсулт. В резултат на такъв оток се притискат жизненоважни струк­тури в мозъка. За лечение на отока се извършва вливане на специално лекарство.

ЕПИЛЕПТИЧНИ ПРИСТЪПИ. Гърчовете (епилептичните пристъпи) могат да бъдат ло­кални, но могат да бъдат и генерализирани. Те се появяват доста по-късно. Специалистите все още нямат единно мнение за това по какъв начин влияят тези пристъпи на прогнозата на заболяването.

ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА. В периода на рехабилитация след инсулта психичните нарушения обикновено са забележими. Най- често усложнение е депресията. Тя обикновено се съчетава с по-бавно възстановяване на мозъчните функции. В някои обстоятелства при такива болни може да възникне тревожен синд­ром с пристъпи на паника. За много пациенти, прекарали инсулт, е характерна емоционална лабилност – прекалена чувствителност.

БОЛКИ В ТЯЛОТО. Често усложнение след инсулт са пристъпите на пареща, нетърпи­ма болка в тялото, която често е провокирана от най-различни и неочаквани стимули. Това разстройство обикновено се съпровожда с нарушаване чувствителността на кожата към болка.

ПНЕВМОНИЯ. Почти 15-20 на сто от смъртните случаи сред болните от инсулт са пре­дизвикани от тежка пневмония, развиваща се на фона на това заболяване. Най-честата причина за пневмония е аспирация на хранителните и повръщани маси – ако човекът не е в съзнание или се е развило нарушено преглъщане.

ИНФЕКЦИЯ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА. В начални фази на инсулта често усложнение е задържането на урина. Заради това често се налага да вкарат на болния катетър за изпраз­ване на пикочния мехур – но това представлява допълнителен риск от инфекция.

ТРОМБОЗА НА ДЪЛБОКИТЕ ВЕНИ. Това е едно от най-честите усложнения на инсулта. То често води до тромбоемболия на белодробната артерия – такова нарушение е опасно за живота. То е причина за 5-10 процента от смъртните случаи.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *