Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изобщо не е безобидна: Обикновената варицела може да доведе до сериозни последици

Варицела обикновено е леко, но неудобно заболяване

Заразяването с варицела може да доведе до сериозни усложнения, хоспитализация и дори смърт. Някои усложнения включват:

– бактериални инфекции на кожата, меките тъкани и/или костите;
– сепсис или бактериална инфекция на кръвния поток;
– проблеми с кървенето;
– дехидратация;
– енцефалит или възпаление на мозъка;
– пневмония;
– Синдром на Reye , особено ако детето приема аспирин, докато е заразено с варицела;
– синдром на токсичен шок.

Напоследък поради пандемията интересът към вирусни заболявания се е увеличил значително. Но всички вируси заслужават ли предпазливо отношение? Например, самата дума „варицела“ звучи толкова често и безобидно, че много родители са убедени: по -добре е детето да се разболее по -рано. Това е опасна заблуда!

Ирина Фридман

Според специалиста по детски инфекциозни заболявания д-р Ирина Фридман вредата от т. нар. стари детски инфекции, които включват варицела, е силно подценена, тъй като те могат да причинят сериозни увреждания на здравето.

Варицела: колко е заразна

Вероятно малко хора са се сблъсквали с такива неприятни изненади, като дълга карантина, заради която групите в детските градини бяха неочаквано разпуснати, а училищните стаи – празни. В края на краищата дори разговорното наименование на болестта „варицела“ не възникна случайно. Това се дължи именно на факта, че вирусът Varicella Zoster е силно заразен, тоест изключително заразен. Той се разпространява много бързо по въздуха. Инфекцията буквално може да бъде „пренесена от вятъра“. Затова, ако едно дете се разболее и прекара известно време на закрито с останалите, чакайте епидемия!

Какво общо има едрата шарка с варицелата?

През Средновековието се е смятало, че варицелата е лека форма на едрата шарка – смъртоносна болест, която е отнела милиони животи. По -късно обаче се оказа, че тези заболявания имат различни патогени. Варицелата се причинява от вируса Varicella Zoster, който принадлежи към семейството на херпесния вирус.

Името „варицела“ е дадено през 1772 г. от германския лекар Фогел. Тази дума е умалителна форма на латинската variola (едра шарка), грубо преведена като „едра шарка“. Но не позволявайте на наставката да ви заблуди. Това заболяване изобщо не е толкова безобидно, колкото изглежда.

Варицела се предава по въздушно -капков път

Нейните типични симптоми са масивни сърбящи обриви по кожата и повишаване на температурата до 40 ° С. Въпреки това болестта може да протече изобщо без треска, което често подвежда родителите и дори лекарите. Нещо повече, опасността от заболяването не зависи от това колко тежко е, защото не самата болест е ужасната, а нейните дългосрочни последици.

С какво заплашва „детската“ инфекция варицела?

Нека започнем с факта, че тя не е детска. Варицелата, подобно на други „детски инфекции“ като морбили, рубеола и паротит, засяга хора от всички възрасти. Освен това възрастните по правило понасят болестта по -тежко от децата и боледуват много по -дълго. И ако в къщата има неваксинирани членове на семейството, след като се заразят от детето, те могат да бъдат много сериозно засегнати.

Варицелата е особено опасна за бременните жени. Заболяването на бъдещата майка през първия триместър заплашва със спонтанен аборт. В допълнение, вътрематочното увреждане на плода може да доведе до вродена или неонатална варицела, което в 30% от случаите е причина за смърт на детето.

От началото на заболяването до появата на обрив при възрастните средно са необходими 5 дни. През цялото това време човек ще страда от висока температура, тежко общо състояние. Времето на обрива също се разтяга – сърбящи мехури се появяват в рамките на около 10 дни и обривът може да се разпространи в лигавиците на носа, гърлото и гениталиите. Освен това, при по -възрастните хора мехурите заздравяват по -слабо и могат да се инфектират.

Много по -лошо е, че често това вирусно заболяване не остава незабелязано.

Опасни усложнения

Професор, доктор на медицинските науки, Сузана Харит казва: „Варицелата далеч не е безобидна болест! Дори след много години тези, които са претърпели болестта, могат да развият церебеларна атаксия, енцефалит, постхерпетична невралгия, миелит и други патологии.“

Сузана Харит

Всички тези заболявания са много опасни. Енцефалит – възпаление на мозъка – се среща при деца или възрастни хора, които са имали варицела с честота 0,5-1,5 на 1000 случая на заболяването. Предвид масивността на болестта, това са доста високи цифри. Някои изследователи смятат, че именно варицелата става втората най -честа причина за енцефалит. По -често след период на обриви се появява отново повишаване на температурата, оплаквания от слабост, главоболие и след това се развива нестабилност на походката и нарушение на говора.

Друго усложнение е миелит или възпаление на гръбначния мозък, което може да попречи на нормалното предаване на сигнал от мозъка към останалата част от тялото и обратно. Миелит може да доведе до сензорни смущения и дори парализа. Такива тежки лезии на централната нервна система са по -чести при възрастни с варицела, отколкото при деца.

Как се лекува?

Както при всяко вирусно заболяване, няма специфична терапия за варицела. Лечението е само симптоматично. Жизненият цикъл на самия вирус е 5-8 дни. През това време детето развива различни симптоми, характерни за настинка: треска, болки в тялото, болки в гърлото и главоболие. След преглед на пациента, лекарят ще предпише определени лекарства, които облекчават състоянието и намаляват проявите на заболяването.

Обривът е специфичен симптом на варицелата. Първо, кожата се покрива с малки червени петна, които бързо приемат формата на пъпки, запълват се с прозрачна течност, пукат се и покриват се с коричка – след известно време тя пада, разкривайки чиста кожа. Средно целият процес отнема до две седмици.

Обичайно е да се намазват нови мехурчета с мазила на алкохолна основа. Понякога родителите следват примера на деца, които не харесват тази процедура и се съгласяват да не мажат обрива. Но това е грешен подход! Първо, намазването на обрива намалява сърбежа (и никога не трябва да разчесвате пъпките от варицела – грозните следи могат да останат за цял живот!), И второ, по -лесно е да се контролира процеса.

Днес педиатрите все по -често предписват други средства за смазване на обриви вместо алкохолни лосиони

Например бял лосион на основата на каламин и цинков оксид, който не съдържа алкохол, което означава, че не изсушава кожата.

Да се разболея или да не се разболея – това е въпросът!

Въпреки изключителната заразност на тази инфекция, не бива да се мисли, че варицелата е неизбежна. За да се предпазят децата от болести, има специална имунизационна програма. Обикновено ваксината се поставя два пъти и намалява риска от тежко заболяване при 99,5% от децата, а имунитетът срещу варицела се развива средно за седем години.

Ваксинацията ще помогне да се избегнат много проблеми, в допълнение към действителната защита срещу болестта и нейните възможни последици. Така например родителите ще се предпазят от перспективата за триседмично отсъствие от работа (което няма да се хареса на нито един работодател), а детето от дълги отсъствия и изоставане в учебната програма. Сега, в началото на учебната година, е време да помислите за това и да се консултирате с вашия педиатър за поставяне на ваксина.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *