Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Поза чапла: Как стоенето на един крак може да удължи живота

Колкото по-кратко е времето, през което човек може да поддържа баланс, толкова по-висок е рискът от преждевременна смърт

крак

До този извод са стигнали учени от Каледонския университет в Глазгоу, Шотландия (Glasgow Caledonian University). Проучването установи, че колкото по-кратко време човек над 50 години може да стои на един крак със затворени очи, толкова по-малка е вероятността да оживее през следващите 13 години.

По-рано учени от Кралският университет в Лондон стигнаха до подобни изводи: тези, които поддържат баланс по-добре, живеят средно с 10 години по -дълго.

Живот в баланс

Ръководителят на изследването в Глазгоу, физиологът професор Дон Скелтън, обясни защо с напредването на възрастта става все по -трудно да се поддържа баланс. Тази способност се влошава след като човек стане на 35-40 години. С напредването на възрастта мускулите стават по-слаби и за мозъка е по-трудно да обработва сигнали за позицията на тялото в пространството.

По-малко мобилният начин на живот също играе негативна роля – седим пред екраните много време. А за да може мозъкът да поддържа добър баланс на тялото, е важно постоянно да се упражнява, получавайки информация от движещи се мускули и стави.

А ако има проблеми със зрението, вътрешното ухо, мускулите, балансът се влошава още повече

Но той може да бъде обучен. Това означава не само предотвратяване на наранявания, които могат да доведат до намаляване продължителността на живота, но и помага за предотвратяване на заболявания като деменция.

Владимир Парфьонов

„Като цяло има връзка между чувството за баланс и продължителността на живота“, казва Владимир Парфьонов, ръководител на катедрата по нервни болести в Първи московски държавен медицински университет – Но прогнозата за конкретен човек зависи от това какво се крие зад тази нестабилност. Заболявания на нервната система, вътрешното ухо, сърдечно -съдови заболявания, емоционални разстройства и много други състояния могат да доведат до дисбаланс.

Някои от тези заболявания, които причиняват дисбаланс, имат лоша прогноза, други не. Например, различни дегенеративни заболявания на мозъка водят до нестабилност и за съжаление значително намаляват продължителността на живота. Напротив, много болести на периферния вестибуларен апарат водят до силна замаяност, нестабилност, но те не намаляват значително продължителността на живота. “

Ако нестабилността е притеснителна и значително ви затруднява, най -добре е да се свържете със специалисти, които се занимават с този проблем (обикновено невролози). Комплексът от упражнения се избира индивидуално, в зависимост от заболяването.

Ако няма очевидни заболявания, тогава препоръчително е редовното ходене, чиято интензивност трябва постепенно да се увеличава.

„Ходенето не само подобрява баланса, но и намалява риска от развитие на много сърдечно -съдови заболявания и дегенеративно увреждане на мозъка, което е пряко свързано с продължителността на живота“, казва Владимир Парфьонов.

Как да определите реалната си възраст?

Тестът за определяне на биологичната възраст е популярен в интернет: трябва да застанете на единия крак и да затворите очи. Ако задържите 30 секунди – на 20 години сте, 15 секунди – по -малко от 40. А ако 4-5 секунди – вашата възраст е 60 години или повече.

Александър Кутенев

„Този ​​тест се основава на неврологичния тест на Ромберг“, казва Александър Кутенев, ръководител на катедрата по геронтология, физикална и рехабилитационна медицина – Той включва оценка на поне 4 системи – баланс, вестибуларен, мускулен апарат и проводим апарат на нервната система. Всяка промяна в тях ще доведе до отрицателен тест на Ромберг. В нашите стави (гръбначен стълб, ръце, крака) има рецептори – тe са своеобразни сензори за положението на тялото в пространството.

Физиологичното стареене на гръбначния стълб, мускулите, нервите води до факта, че процесите на усещане на тялото в пространството, обработката на тази информация от мозъка, както и провеждането на импулси от него се нарушават. В резултат на това човек изпитва затруднения да поддържа баланс. Но е трудно да се прецени в коя структура има нарушение, да се постави точна диагноза или да се изготви програма за възстановяване, рехабилитация на възрастните хора въз основа на този тест. Може да се използва за идентифициране на рискови групи.“

Какво можем да очакваме от упражненията?

Ще има ли добър ефект само от тренировките върху подобряването на баланса?

„Не бих ги препоръчал на възрастни хора, поради риска от падане и синини, обяснява геронтологът Александър Кутенев. – За да увеличите продължителността на живота, трябва да работите с всички системи на тялото. И преди всичко с тези, които остаряват по-бързо. Средно човек завършва развитието си на 28-30 години, максимум на 32. След това започва да остарява. В идеалния случай си струва да се подложите на преглед от геронтолог, който да установи вашата биологична възраст, да идентифицирате най -увредената система и да съставите план за рехабилитация със специалист. Спортните танци са най-полезни за възрастните – румба, джайв и валс. Те развиват гъвкавост, координация, не натоварват за ставите спомагат за забавяне на физиологичното стареене.“

Когато само упражненията са достатъчни

Има световъртеж, който може да бъде излекуван само с правилните упражнения.

„Една от най-честите причини за периодично силно замайване е образуването на отолити (така наречените„ камъни в ухото“) в полукръглите канали на лабиринта на вътрешното ухо“, обяснява професор Владимир Парфьонов. – Това е доброкачествен позиционен световъртеж. Епизодите при него са причинени от движение на главата. Например, обръщане в леглото или просто накланяне или завъртане на шията. Това причинява изместване на отолитите. В резултат, изразена нестабилност и понякога загуба на баланс. В такива случаи терапевтичните упражнения, които се извършват с помощта лекар или дори от самия пациент по негова препоръка (вестибуларна гимнастика), водят до преместване на отолитите към онези части от лабиринта, където тяхното присъствие не създава проблеми. В резултат на това пристъпите на замаяност престават и балансът се възстановява.“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *