ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 начина, по които магазините за хранителни стоки ви разболяват

Избягвайте тези популярни здравословни капани, пазарувайте информирани и не се притеснявайте

 хранителни стоки
Всеки голям магазин за хранителни стоки изглежда като рог на изобилието, от който може да се снабдите с храна за вас и вашето семейство. Има, обаче някои явни и тайни капани, които са заложени още на самия му вход. Освен необходимите продукти, там дебнат и немалко сериозни заплахи за здравето – от нездравословни храни до маркетингови трикове, които ви карат да купувате още и още ненужни и скъпи неща.

1. Мръсни врати и дръжки на фризерите

Нездравословните храни не са единствената заплаха, която се крие във фризерната секция: дръжките на вратите на фризера могат да бъдат място за размножаване на бактерии. Едно проучване установи, че дръжките на хладилниците в супермаркетите са имали 33 340 колонии бактерии на площ от 6-7 сантиметра – повече с 1 235 пъти от бактериите, открити върху екрана на мобилен телефон.

Съвет: Това е добър аргумент за носенето на антибактериални кърпички или гел, когато пазарувате, и старателно измиване на продуктите, които вероятно сте докоснали след посещението на фризерната пътека.

2. Пакети с месо и с бонус бактерии

„Опакованото месо и домашни птици често могат да съдържат бактерии като E.coli отвън, на самата опаковка“, казва Митра Шир, холистичен диетолог от Ванкувър. „Като ги докоснете и поставите в количката, можете да предадете бактериите на ръцете и на другите продукти.“

Съвет: „Вземете чиста торба с продукти, обърнете я навътре, пъхнете ръка и вземете пакетираното месо или пиле с нея“, казва Шир. „Поставете го в торбата и здраво завържете, за да затворите и да избегнете кръстосаното замърсяване.“

3. Мръсни колички за пазаруване

 хранителни стоки-количка

„Над 50% от количките за пазаруване във вашия магазин за хранителни стоки приютяват болестотворни бактерии като Е. coli, които могат да причинят диария, коремна болка, гадене, умора и треска“, казва Митра Шир. „Микробите, идващи от други купувачи, които вече имат бактерията или са докоснали замърсени продукти, могат да живеят на повърхността с часове.“

Съвет: „Добрата новина е, че можете да намерите антибактериални кърпички в повечето магазини за хранителни стоки и да избършете дръжките“, казва Митра Шир. „Оставете да изсъхне напълно за около 20 секунди, преди да я хванете.“

4. Добавена захар

Добавената захар дебне в повече продукти от магазините за хранителни стоки, включително и в така наречените здравословни храни като нискомаслени кисели млека и продукти, за които никога не бихте подозирали, като сос и рибни консерви. Приема на твърде много добавена захар е основен рисков фактор за затлъстяване и диабет тип 2.

Съвет: Винаги проверявайте етикетите за хранителните стойности и се стремете да купувате продукти с малко или без добавена захар. „Знаейки, че една чаена лъжичка захар е равна на четири грама добавена захар, ви позволява лесно да разберете по-добре, че в кофичка с кисело мляко с 10 грама добавена захар има 2,5 чаени лъжички захар“, казва д -р Минди Хаар, диетолог и помощник-декан на Нюйоркския здравен технологичен институт.

Минди Хаар, диетолог

Американската сърдечна асоциация препоръчва жените да консумират не повече от 25 грама (или 6 чаени лъжички) добавена захар на ден, а мъжете не повече от 38 грама (или 9 чаени лъжички).

5. Етикети с „Намалено“ спрямо „Ниско“

Храни, маркирани с „намалено“ или „ниско“ съдържание на определени съставки или микроелементи може да са по-здравословни от стандартните версии. Може, но не са. Това, в повечето случаи, са просто думи, изписани на етикета.

„Някои потребители са заблудени не толкова от маркетинга в магазините за хранителни стоки, а от техните собствени предположения“, казва Хаар. „Някои хора, например, не осъзнават разликата между продуктите с маркировка нискокалорично, ниско холестеролно или ниско натриево и продукти с надпис редуцирана калория, нискомаслено или с намален натрий. За да може продуктът да отговаря на обозначението „с ниско съдържание на… „, той трябва да съдържа споменатото хранително вещество под определено ниво за порция: не повече от 40 калории, не повече от 20 милиграма холестерол или не повече от 140 милиграма натрий.

„От друга страна, продуктите с надпис „намалено съдържание на…“ трябва да имат поне 25% по-малко от стандартния продукт. Една обикновена зеленчукова супа може да съдържа 1200 милиграма натрий, така че ако производителят иска да направи версия с намален натрий, той може да я пусне на пазара ако има 800 милиграма натрий на порция. Ако трябва да се приема по-малко сол, една чаша от тази готова зеленукова супа с намалено съдържание на натрий не е добра идея.“

Съвет: Не приемайте думата на производителя за „чиста монета“ – вижте дали техният „намален“ или „нисък“ продукт се приближава до препоръчаните за вас дневни стойности на съставки като мазнини, натрий и добавена захар.

6. Замърсени продукти

„Плодовете и зеленчуците се обработват допълнително с химикали и се докосват от много хора, преди да се появят на масата ви“, казва диетологът Митра Шир. „Затова не забравяйте да ги измиете старателно, преди да ги консумирате, дори ако не ядете кората им. Бактериите могат да се пренесат отвън към вътрешността с ножа или с докато ги пипате с ръце.“

Съвет: „Повечето плодове и зеленчуци могат да се почистват, като се пускат под студена вода за минута“, казва Шир. „Други, като зеле и маруля, е по-добре да се накиснат в студена вода и оцетен разтвор за около 20 минути преди изплакване и подсушаване.“

7. Нарязани деликатесни меса

 хранителни стоки-месо

 

Проучване, проведено от Purdue University установи, че 10 процента от пробите, взети от резачките, използвани за рязане на месо, колбаси и сирене, са дали положителен тест за листерия. Листерията е бактерия, която може да причини грипоподобни симптоми и дори спонтанен аборт и менингит.

Съвет: Придържайте се към опаковани деликатеси, или към такива, които са цели. Не купувайте предварително нарязани колбаси, както и избягвайте да ви ги режат в магазина.

8. Продукти, лишени от хранителни и полезни вещества

За да спазят сроковете за доставка в хранителните магазини, производителите често берат плодове и зеленчуци, преди да са напълно узрели. Например: земеделците берат зелени домати, а дистрибуторите ги превръщат в червени с помощта на газ етилен, докато седят в склада.
Освен това, всички плодове и зеленчуци започват да губят хранителни вещества веднага щом бъдат набрани. Има много кратък период от време след прибиране на реколтата, когато всеки плод или зеленчук е идеален за консумация.

Съвет: Ако можете, по-добре идете до някое близко село и пазарувайте необходимото директно от хора, които го отглеждат в двора си. Избягвайте преработените и небиологичните храни в магазините за хранителни стоки, отглеждайте собствена продукция или купувайте от местните фермерски пазари.

9. „Изцяло естествени“ храни и продукти

Етикетите, като „изцяло естествен“ често са подвеждащи, като купувачът приема, че това е здравословна покупка, а всъщност не купува нищо по-различно. Няма ясен смисъл и не се посочва хранителното съдържание, съставките, въздействието върху безопасността или здравето на храната. Всъщност, нещо, което е „напълно естествено“ може да съдържа ГМО, консерванти, добавена захар, пестициди и др.

Съвет: Не добавяйте продукти с надпис „напълно естествени“ в кошницата си, без да проверявате етикета, за да сте сигурни, че съдържат (или липсват) неща, които ги има и в другите, „неестествени продукти“. Например, когато вземете „изцяло натурален“ хляб, ако приемем, че е с високо съдържание на фибри, вярно ли е това? Много е вероятно да дадете повече пари за нищо.

 хранителни стоки-каса

10. Бактерии на касата

Друг източник на бактерии в магазина за хранителни стоки: конвейерните ленти на касата. Проучване на държавния университет в Мичиган откри бактерии върху 100 процента от „коланите“, които изследователите са тествали. Монетниците за плащане са изработени от PVC, вид пластмаса, която е много пореста. Като такава, тя е място за размножаване на много микроби, дрожди и плесени.

Съвет: Когато се приберете, не забравяйте да измиете добре всичко, което е минало през касата, и което по-късно ще влезе в устата ви.

Източник: www.dailyadvent.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *