ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тялото помни всичко: Как ни разболяват страховете и преживяванията

„Тялото помни всичко“ – това е един от законите на телесно ориентираната психотерапия

тялото

Тялото запазва всички спомени и емоции, които сме преживели. Чувствата и страховете, които човек пренебрегва, водят до здравословни проблеми. Ако продължаваме да ги игнорираме, такива проблеми ще се увеличават все повече и повече.

Всяка част от тялото е отговорна за определени страхове, и в зависимост от това къде възникват неприятните усещания, е възможно да се определи от какво се страхува човек.

Нашето съзнание не иска да разпознава някои чувства, затова те се разпръскват по цялото тяло и се установяват на определени места. Този механизъм е наречен „репресия“ в психологията.

В подсъзнанието болезнените преживявания, мисли и спомени са потиснати, включително и страховете. За да напомнят за себе си, те се трансформират в болести, като по този начин скритите чувства се опитват да привлекат вниманието към себе си.

Как да нарисуваме персонализирана телесна карта на страховете?

Ще ви трябва празен лист хартия и молив. Нарисувайте тялото си.

1. Със затворени очи се опитайте да го усетите. Чувствате ли напрежението? Комфортно ли ви е? Топло ли ви е?

2. Докато продължавате да го усещате, се запитайте: „Къде е страхът в тялото ми?“

3. Маркирайте на картината местата, където живее страхът. Може да има няколко такива области – някъде страхът на човек е по-изразен, а на друго място е по-малко (можете да изразите това с помощта на цветове – червено и синьо).

Карта на тялото на човешките страхове: къде са скрити преживяванията

тялото
Болестите бягат от човек, който дава израз на емоциите

Крака. Болката в краката може да показва страх от загуба на стабилност и подкрепа. Човек не се чувства уверен в бъдещето.

Таз. Проблемите в тазовата област говорят за страховете на човек в сексуалната сфера. Този страх провокира развитието на различни заболявания, а също така пречи на жените да получат оргазъм.

Стомах. Дискомфортът в тази област се дължи на страха на човека за живота. Може би ситуацията със заплаха за живота не е реална, но дори когато опасността премине, тя остава актуална. В тази връзка не е възможно да се постигне пълно отпускане и да се чувствате в безопасност.

Областта на диафрагмата, включително стомаха и слънчевия сплит

Социалните страхове са се заселили в тази зона. Страхът на човека е, че може да бъде отхвърлен от обществото.

Гръден кош. В тази зона се крие страхът от самотата – човек се страхува да не бъде отхвърлен като личност.

Ръце. Чрез тази част от тялото се изразява страхът от контакт със света. Често хората, които крият този страх, избират професия, в която няма нужда да общуват с другите. Проблемите с ръцете (болки, изтръпване, често мравучкане) показват проблеми с комуникацията. Дясната ръка показва страх от мъжете, а лявата – страх от жените.

Гръб. Дискомфортът в тази област показва, че човек се страхува да изглежда несъвършен, че не отговаря на очакванията на другите. Това е често срещан проблем, с който се сблъскват перфекционистите. Що се отнася до раменете, те символизират отговорност и сила. Болката в тази област е свързана със страха на човек да бъде слаб или да не се справи с отговорността.

Врат. Честите болки в гърлото, усещането за свиване и изпотяване преследват хора, които трудно изразяват чувствата си. Постоянното напрежение във врата възниква от факта, че всеки път, когато чувствата искат да излязат, врата се свива и ги държи вътре.

Лице. Върху телесната диаграма на страховете лицето символизира страха от обезличаване. Такива хора се нуждаят от непрекъсната любов и одобрение, така че за да угодят на всички, те трябва постоянно да носят маски.

Очи. Страхът от реалността засяга един от основните канали на възприятие. Човек отказва да види истината, което се превръща в проблеми със зрението.

Емоциите не могат да бъдат задържани вътре в нас

Именно тайните страхове са причина за повечето заболявания. Справяйки се с вътрешните преживявания, можете да се отървете от немалко здравословни проблеми.

Симптомът има причина

Опитите, провокирани от травматична ситуация, да се замрази и унищожи страха и чувствата, за да се елиминира болката в резултат на травмата, водят до блокиране на нервните връзки, нарушаване на хормоналните процеси, провал на цялата имунна система и метаболитни нарушения. Тялото се превръща в хранилище на необработен житейски опит. Всичко, което крием в него, живее там, развива се и се превръща в болест.

С други думи, поведението и преживяванията винаги са свързани

Преживявания, уловени в тялото, потиснат страх, гняв, тъга и болка, могат да повлияят на здравето. Например: загуба на чувствителност, органна недостатъчност, повърхностна болка и т.н.

Незарастваща и почти постоянно отворена или упорита рана показва замразен страх и ограничение. Когато е забранено да се говори и е невъзможно да се споделя, оплакванията и упреците избухват през отворената или постоянно отваряща се рана.

Същата тази рана става ненужна ако човек получи възможност да говори. Често нараняването е много трудно за установяване, тъй като има забрана за неразкриване.

Веднага щом получим възможност да говорим, да реагираме, да изразим чувствата си, тялото ни започва да е благодарно, а симптомите и болестите прекратяват вътрешното си съществуване.

Източник: www.psychologytoday.com

ти лайф щитовидна жлеза
ТИ ЛАЙФ помага при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *