ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Флатуленция: Какво може да каже за здравето отделянето на газове

Според Уикипедия, флатуленция (разговорно „пърдене“), е процес чрез който се изхвърля смес от газове, през ануса, придружен с характерна миризма и звук

флатуленция
Миризливото газоотделяне може да е симптом на заболяване

Храните, предизвикващи флатуленция, обичайно съдържат полизахариди, като инулин.

Повечето случаи на излишък на газове са причинени от онова, с което човек се храни. Чревният газ се произвежда по време на храносмилането в стомашно-чревния тракт.

Освен от ануса, газовете излизат и през устата (оригване). В този случай газът в червата всъщност няма мирис. Острата миризма идва от бактерии, които обитават стомашно-чревния тракт.

Стомашно-чревният тракт е дом на милиарди живи бактерии. Той е като бойно поле, където добрите и лошите бактерии се борят помежду си, за да продължат да съществуват.

Средностатистическият човек изпуска газове чрез флатуленция или оригване около 14 пъти на ден. Счита се за прекомерно, ако човек се оригне или пръдне повече от 15 пъти на ден.

Ако чувствате, че попадате в тази категория, тогава трябва да разгледате отблизо диетата и начина на живот и да се опитате да разберете какво причинява допълнителните газове.

След като установите източника на метеоризъм, можете да предприемете стъпки, за да промените начина на живот и да отстраните проблема. И се да не му позволите да се върне.

Трябва да има газ в червата. Ако, да речем, сте изяли 200 мл. храна, тогава за 10 минути червата ви трябва да отделят 200 мл. газ. Това е правило, което трябва да знаете и да не нарушавате, за да не проваляте здравето си.

Ами ако процесът на флатуленция ви изненада?

Изпускането на газ е нещо нормално! Това е естествена човешка нужда и се смята от някои за признак на здрав храносмилателен тракт.

Задържането на газове е вредно. Състав на чревните газове

Средно една флатуленция от червата съдържа:

– 59% азот;
– 21% водород;
– 9% въглероден диоксид;
– 7% метан;
– 4% кислород.

Съставките на неприятната миризма представляват по -малко от 1 % от чревните газове.

Температурата на газовете в момента на „обстрелване“ е + 37℃.

Скоростта на отделяне на газообразните отпадъчни продукти от червата е повече от три метра в секунда.

Човек произвежда от 500 мл. до 1500 мл. газообразни чревни отпадъчни продукти на ден.

Жените пърдят колкото мъжете, но това е спорен въпрос.

Добре ли е да изпускате газове? Това, което е естествено, не е грозно!

Необходимо е да се стигне до флатуленция, защото тялото се освобождава от газовете, от които не се нуждае. Разбира се, не бива да правите това в претъпкан автобус или асансьор. Но ако в радиуса на вашето пространство има свободни вентилирани зони, оставете газовете ви да заемат тази територия, заради комфорта на тялото.

Ако имате много газове, това е сигнал, че червата не работят правилно и няма да навреди да се консултирате с лекар

Повтаряме още веднъж, че обикновено стомашно-чревният тракт съдържа средно около 200 мл. газ. Здравият човек ежедневно отделя 0,5-1,5 литра газове на 10-20 „изстрела“.

Неприятна миризма при флатуленция

Газът, който създава зловонна миризма, е сероводород. Колкото повече храни ядете, които произвеждат газове или предизвикват подуване, толкова повече газ изпускате. Често при някои хора флатуленцията миризлива, защото произвеждат неприятно миришещи газове. Този проблем е в състояние да съсипе живота им.

Те се притесняват много повече за неприятната миризма, отколкото за количеството, тъй като зловонието причинява много неудобства и дразнени други хора. Всеки иска да се отърве от този проблем и да разбере причината за образуването на миризливи газове.

Хората мислят много за този проблем и не могат да се съсредоточат върху онова, което правят. Такива хора се опитват да избягват публичните места и да се изолират, което води до стрес.

Газоотделянето с мирис може да бъде основен източник на смущение, не само за онзи на който му се случва, но и за хората около него. Пърденето с миризма може да доведе до ниско самочувствие и социална дистанция. Те не знаят какво да правят и са емоционално депресирани, защото смятат, че проблемът им е по-лош от увреждането, тъй като засягат и другите с неприятната миризма.

Миризливата флатуленция показва, че нещо не е наред от медицинска гледна точка

флатуленция

Най-често това са храносмилателни проблеми.

Случва се по две причини. Първо, ако газът остане в червата за дълъг период от време, бактериите започват да добавят към него неприятно миришещи сулфати.

Второто нещо, което причинява газоотделяне, е консумацията на храни с високо съдържание на сяра.

Храносмилателният процес произвежда газ, така че изпускането му е от съществено значение.

За какви други симптоми сигнализира миризливата флатуленция?

Инфекции на стомашно -чревния тракт

Има много бактерии и вируси, които могат да причинят инфекции в лигавицата на стомашно-чревния тракт. Някои от тях може да са свързани с пътувания до различни части на света и консумация на местни храни.

Дали експлозивният метеоризъм е лош знак?

В повечето случаи експлозивният метеоризъм не е признак на колоректално заболяване. Това просто е свързано с количеството газ, което се е натрупало в ректума. Причината за това може да се основава на всичко – от физиологията (колко газ човек може да задържи) до силата на мускулите на аналния сфинктер.

От друга страна, ако усетите постоянен натиск и забележима пълнота в ректума, дори когато сте били на лекар, запишете си час при гастроентеролог. Това може да е признак на рак на ректума.

Докато експлозивното газоотделяне наистина не е проблем, експлозивната диария е. Тя може да бъде симптом на възпалително заболяване на червата, което включва болестта на Крон и улцерозен колит.

Лош знак ли е болезнената флатуленция?

Разбираемо е болезненото образуване на газове, ако е придружено от други симптоми на колоректален рак. Въпреки това, в повечето случаи болката ще бъде свързана с локализирано дразнене.

Често нещо толкова безобидно като газовете може да причини болка, ако има анална цепнатина , хемороиди или дори дразнене, причинено от продължителна диария.

Прекомерното образуване на газ вредно ли е за здравето?

Често флатуленцията ще премине през аналния сфинктер без никакъв звук или дори усещане, особено по време на сън. Така че, ако мислите, че образувате много газ, вероятно това е така, защото просто го чувате или усещате повече.

От друга страна, може да не е добре за здравето да задържате газ в себе си. Това може да доведе до подуване на корема, ректална болка и в крайни случаи раздуване на дебелото черво .

Ако се притеснявате за звука или миризмата на газа, не го задържайте. Просто се извинете и отидете до тоалетната.

Източници: bg.wikipedia.org, www.healthline.com, www.everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *