Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво и как да ядете, за да избегнете холестеролни камъни

Говори се много за холестерола и плаката в кръвоносните съдове и не чак толкова за холестеролните камъни в жлъчния мехур

холестеролни камъни
Има храни, които предотвратяват развитието на холестеролни камъни в жлъчката

Но според статистиката всеки пети човек има холестеролни камъни. И храненето играе значителна роля в появата им. Как да организирате диета си, за да се предотврати появата им?

Всеки пети рискува

Милиони хора „носят“ холестеролни камъни в жлъчния мехур. Според статистиката те се срещат при 10-30% от възрастните. Но това са средни цифри, сред жените цифрите са много по-високи: те имат камъни 3–8 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на женските хормони. Както във връзка с наличието им при всяка жена, така и заради хормоналните контрацептиви – има доказателства, че те могат да увеличат риска от образуване на холестеролни камъни в жлъчния мехур.

Основната трудност при идентифицирането на този проблем дори не е в болките, а в това, че поради откриването на камъни се извършват хирургични операции, при които се отстранява жлъчния мехур. Но това е сериозна операция. Доскоро се извършваше по открит начин, чрез голям разрез, имаше много усложнения и дори смъртни случаи. Днес обикновено се прави лапароскопски, но все още не е лесна процедура. В действителност операцията не се изписва на всички пациенти, които имат холестеролни камъни в жлъчката. Но в същото време, разбира се, наличието им изобщо не е полезно за здравето.

Букет от болести

И както показват многобройни проучвания, правилното хранене може да помогне. Ролята на наследствеността в развитието на това заболяване е 25%. Следователно, диетата и начинът на живот могат да играят голяма роля за предотвратяването им. В допълнение, такава диета ще помогне за предпазване от много други заболявания. В крайна сметка такива камъни в жлъчния мехур са свързани с „букет“ от други заболявания – метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, дислипидемия (повишен холестерол и липиди в кръвта).

Какво и как да ядете, за да нямате холестеролни камъни в жлъчката?

Храни, които насърчават образуването на камъни

– Бърза храна, месо (особено мазно); – Захар и други лесно смилаеми въглехидрати (сладки, нишестени храни, газирани напитки);
– Нисък прием на фибри;
– Нискокалорични диети (до 1500 kcal на ден);
– Висок прием на фруктоза (диабетни храни, мед , напитки с фруктоза);
– Боб и други бобови храни;
– Липса на витамин С;
– Преяждане (прекомерен прием на калории);
– Продължително гладуване.

Храни, които предпазват от образуване на камъни

– Мононенаситени и полиненаситени мазнини (растителни масла);
– Ядки, фибри (зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни);
– Калций (млечни продукти);
– Умерена консумация на алкохол, не повече от 20-40 гр. чист алкохол на ден;
– Кафе и кофеин;
– Витамин С и плодове, богати на него;
– Редовен прием на храна;
– Вегетарианска диета;
– Риба и рибено масло;
– При нискокалорични диети е важно да се консумират достатъчно мазнини (7-10 г на ден).

Експертно мнение

Д-р Алексей Буеверов – гастроентеролог, доктор на медицинските науки и професор от Първи московски държавен медицински университет:

Д-р Алексей Буеверов

– Холестероловите камъни представляват 90% от всички камъни, образувани в жлъчния мехур. Това е много често срещано състояние и е по-често при жените. Освен това, ако майката има камъни, тогава е много вероятно и дъщерята да ги има. Те се диагностицират по-често при хора със затлъстяване, отколкото при слаби хора.

Има теория, че образуването на холестеролни камъни е страничен ефект от защитния механизъм, чрез който черният дроб взема излишния холестерол от кръвта и го насочва към жлъчните пътища, а след това към пикочния мехур.

Пациентите обикновено смятат, че наличието на камъни се показва от усещане за тежест или болка в дясното подребрие. Това не е така, камъните не причиняват такива симптоми. И дори да са били идентифицирани на фона на такива болки, това е само съвпадение. Като цяло, най-често камъните се откриват случайно по време на ултразвуково изследване поради някаква друга причина.

Често се случва хирурзите веднага да предложат отстраняване на жлъчния мехур

Погрешно е да се направи такава операция заради наличието на камъни, които не притесняват пациента.

За хирургично лечение трябва да има сериозни индикации, например периодични обостряния на заболяването, жлъчни колики, запушване на камъни в жлъчните пътища (поради това възниква жълтеница и може да има разкъсване на жлъчния мехур). Ако камъните не пречат, операция не е необходима. След отстраняване на жлъчния мехур рискът от развитие на мастна хепатоза (отлагане на големи количества мазнини в черния дроб) се увеличава значително. Освен това, този орган има своя важна функция – участва в обмена на жлъчни киселини.

Ако камъните не са стари и не повече от 3 см в диаметър, можете да опитате да ги разтворите. За това се използват лекарства с урсодезоксихолова киселина. Действието ѝ е свързано с определен природен феномен. В човешката жлъчка съдържанието на тази киселина е 1–4%, а в жлъчката на хималайска мечка – 90%, и поради това тя никога не страда от жлъчнокаменна болест. Киселината предотвратява утаяването на холестерола и спомага за разтварянето на камъните. Лекарството с него трябва да се използва при така наречения синдром на утайката – образуването на холестеролни съсиреци и тяхното утаяване. Този етап предхожда образуването на камъни и не се проявява с никакви симптоми. Обикновено се открива и случайно по време на ултразвук.

Ако камъните са много големи, е по -добре да ги премахнете, тъй като те допринасят за развитието на рак на жлъчния мехур.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *