Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети и упражнения за отхрачване при КОВИД-19

Приблизително 1/3 от болните от КОВИД-19 имат мокра (продуктивна) кашлица с гъст секрет

мокра кашлица при ковид-19

Температурата, умората и сухата кашлица са най-честите симптоми на коронавирусната инфекция, но при много хора кашлицата не е суха. Около 1/3 от болните отделят жилав секрет при кашляне.

Белите дробове и дихателните пътища обикновено произвеждат този секрет, за да изчистят инфекцията, когато сме болни от вирусни инфекции. А мократа и продуктивна кашлица е начинът на тялото да се изчисти от тази допълнителна слуз, която може да затруднява дишането.

В тази статия ще ви предоставим ичерпателна информация за мократа кашлица по време на инфекция с КОВИД-19. Ще ви запознаем също така и с домашни методи и упражнения за отхрачване, с помощта на които ще се отървете от задръстването на дихателната система много по-бързо и лесно.

 

Какво представлява жилавият секрет?

 

Слузта, която отхрачваме, докато сме болни, обикновено се произвежда от дихателните пътища, за да ги поддържа чисти и влажни. Тя също така служи като защитна бариера за предпазване от микроби. Секрецията играе ключова роля за функционирането на дихателните пътища и предпазва дробовете от разболяване.

Секретът обикновено е прозрачен, но може да промени цвета си в зависимост от инфекцията. Той може да бъде много гъст или втеченен, като също такa може да променя консистенцията си според прогресирането на възпалението.

Когато дробовете и дихателните пътища са засегнати от бактериална или вирусна инфекция, като КОВИД-19, организмът започва да произвежда повече секрет с цел да се предпази от разрастване на възпалението. Това често води до задръстване на дихателната система и затруднено дишане. Именно за това е добре да отхрачваме повече слуз, когато сме болни, за да може да освобождаваме място в дробовете и бронхите за въздуха, който преминава.

 

Как засяга КОВИД-19 белите дробове?

 

Инфекцията възпалява белодробните тъкани, включително тъканите, през които кислородът и въгледордният диоксид преминават от въздуха в кръвта. Когато тези тъкани (алвеолите) набъбнат и се напълнят с течност, която затруднява дишането, белите дробове не могат да извършват функцията си – да доставят кислород на организма.

Сухата кашлица е сред най-отличителните симптоми на заболяването. Между 50 и 70% от пациентите с КОВИД имат суха кашлица.

Мократа, продуктивна кашлица е по-рядка, но около една трета от пациентите имат такава. Възможно е също и сухата кашлица да премине в мокра с течение на времето. При пациенти с дълготрайни симптоми кашлицата може да продължи месеци след инфекцията.

 

Съвети и упражнения за отхрачване при коронавирус:

 

Съвети:

  1. Пийте много течности. Секретът, които отхрачвате е 90% вода и може да стане по-гъст, когато сте дехидратирани.
  2. Използвайте увлажнител за въздуха в помещението.
  3. Правете си инхалации с гореща вода или билков чай за кашлица.
  4. Когато спите, слагайте горната част на тялото си в по-повдигнато положние

 

Упражнения:

Ако имате проблеми с изчистването на белите дробове, след респираторна инфекция, тези упражнения могат да помогнат.

Първите две са дихателни упражнения, които използват дишането за изхвърляне на жилавите секрети. Вторите две са постурални упражнения, които използват силата на гравитацията, за да помогнат в изкарването на слузта от дробовете.

 

  1. Упражнение за дълбоко дишане

Това упражнение ще разшири белите дробове и ще подпомогне изхвърлянето на ненужния секрет. Може да лежите или да сте седнали, за да го направите. Важно е да държите гърдите и раменете си в отпусната и удобна позиция.

  • Поставете едната си ръка върху горната част на корема, а другата върху гърдите си, за да усетите дихателните си движения.
  • Вдишайте дълбоко през носа, докато почувствате как коремът ви се издува.
  • Издишайте бавно през стиснати устни, изпразвайки дробовете и гълтайки корема си.
  • Повторете бавно три до пет пъти. Повтаряйте упражнението по няколко пъи дневно.

 

  1. Упражнение с поемане на малки глътки въздух

То ще разшири белите дробове и ще помогне за подсилване на кашлицата, чрез която ще изхвърлите секретите по-лесно. Може да повтаряте упражнението по няколко пъти на ден, но се уверете, че сте изчакали поне час след хранене или пиене на течности и сперете, ако почувствате болка.

  • Издишвайте всичкия си въздух
  • Поемето малка глътка въздух и задържте, докато почувствате нужда за вдишване.
  • Поемете още един малък дъх, без да издишвате
  • Повтаряйте малките вдишвания, без да издишвате, докато не можете да поемете повече.
  • Задръжте този дъх до 5 секунди.
  • Издишайте силно целия въздух от дробовете си.

 

  1. Постурално упражнение по гръб

Преди да правите постурални упражнения, изчакайте да мине поне час, след като сте яли. Спрете, ако започне да ви се гади или получите киселини. Може да повтаряте процедурата по няколко пъти на ден.

  • Легнете по гръб без възглавница под глава
  • Дръжте главата си хоризонтално на леглото
  • Сгънете колене и сложете възглавници под бедрата си, така че долната част на тялото да е по-високо от гърдите ви.
  • Задръжте тази позиция поне 5 минути.
  • Ако можете, дишайте дълбоко, докато сте в тази поза.

 

  1. Постурално упражнение в легнало положение настрани

И при това упражнение е нужно да изчакате поне час, след като сте се нахранили. Спрете, ако започне да ви се гади или се почувствате зле. Може да повтаряте упражнението по няколко пъти на ден.

  • Легнете на една страна и дръжте главата си в хоризонтално положение, поддържайте я с ръце, ако е нужно.
  • Подпрете бедрата си с възглавница, която да е по-висока от гръдния ви кош.
  • Задръжте се в тази позиция поне 5 минути и отново дишайте дълбоко, ако можете.
  • Повторете упражнението на другата страна.

 

Ако продължавате да имате кашлица и след преболедуван КОВИД-19:

 

Кашлицата е един от симптомите, които може да се задържат дълго след инфекцията. При някои пациенти това може да продължи с месеци. Статистиката показва, че около 10% от заразените със SARS-CoV-2 страдат от дългосрочни симптоми след излекуване.

Може да използвате тези упражнения и по време на болестта и след нея, ако все още имате секрет за изхвърляне от дробовете си.

Източник: https://www.verywellhealth.com/

кашлица при ковид-19
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси СЕГА С 60% НАМАЛЕНИЕ!

мокра кашлица при ковид-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *