Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е смесена инфекция?

Смесена инфекция лекарите наричат сложна инфекция, която заплашва с непредсказуеми резултати

смесена инфекция
С какво е опасна и какво всъщност е смесена инфекция, отговаря специалиста.

„Инфекциозните заболявания се делят на моноинфекции и смесени (смесени инфекции). Последните се причиняват от няколко патогена едновременно. Това могат да бъдат групи вируси, бактерии или комбинации от вируси с бактерии и гъбички, например. При инфекциозни заболявания смесената инфекция се среща в повече от 50% от случаите. Повече от три патогена се наблюдават в около 30% от случаите “, казва Михаил Худовеков, инфекционист.

смесена инфекция
Михаил Худовеков

Наличието на смесената инфекция се характеризира с по-тежко протичане, и в някои случаи с резистентност към традиционните методи на терапия, отбелязва специалистът. Например, конвенционалните антибиотици може да не работят, тъй като патогените, като част от смесена инфекция, ще взаимодействат помежду си, и в резултат на това взаимодействие техните свойства ще се променят. Следователно, смесената инфекция може да бъде много по-малко отзивчива към лечението. Възможно е заради това лечението да отнеме по-дълго време и да премине по-тежко.

„Не винаги е лесно да се диагностицират смесени инфекции. За това се използват сложни методи, които включват: PCR диагностика, ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ), анализ на бактериологична култура и т.н.“, казва Михаил Худовеков.

Най-често срещаните комбинации са:

– микоплазма, уреаплазма, хламидия;
– микоплазма, уреаплазма, гонококи;
– комбинация от херпесни инфекции, причинени от вируси на Epstein-Barr и цитомегаловирус или херпес симплекс;
– пневмококи и менингококи.

„Стафилококите и гъбичните инфекции често се присъединяват към вирусите. Възможена е и все по-често се среща комбинация от грипен вирус и коронавирус. Това, разбира се, ще усложни хода на заболяването и може да увеличи броя на тежките случаи “, отбелязва лекарят.

Каква е опасността?

Опасността от смесена инфекция е, че тя може да няма характерните симптоми, присъщи на един или друг монопатоген, предупреждава лекарят. Като цяло е възможно да бъде безсимптомна до определен момент. Ако симптомите се появят, като правило, те са неясни и не характеризират категорично едно или друго заболяване.

Михаил Худовеков подчертава, че рисковите фактори за развитието на смесена инфекция са:

– намален имунитет;
– наличието на автоимунни заболявания;
– бременност, тъй като в организма настъпват хормонални промени;
– продължително лечение с антибиотици;
– курс на химиотерапия или лъчева терапия;
– генитални инфекции.

По правило смесените инфекции имат по -дълъг инкубационен период, което допълнително обърква лекарите.

„Лечението на смесена инфекция винаги се нуждае и трябва да има индивидуален подход. Понякога може да бъде доста трудно да го вземете. Например, гонококите могат да се „скрият“ вътре в трихомонадите и лекарството срещу тях ще бъде неефективно „, предупреждава лекарят.

Независимо от това, смесените инфекции сега се лекуват успешно, казва Михаил Худовеков. За да протече лечението правилно и да има смисъл и ефект от терапията, е необходимо правилно да се идентифицират патогените.

Много често при смесени инфекции се наблюдава дисбиоза, която може да се влоши при прием на антибиотици. Ето защо, като правило, на пациентите със смесени инфекции се предписват лекарства за възстановяване на микрофлората, независимо от хода на терапията, обобщава Худовеков.

Хит на сезона – смесена инфекция грип и коронавирус

Необходимостта от сезонна ваксинация срещу грип на фона на пандемията COVID-19 е свързана със страховете от смесена инфекция и на двете заболявания. Такава инфекция може да създаде силно натоварване на човешкото тяло, лекар по инфекциозни болести

Смесената инфекция може да се превърне в проблем, тъй като грипният вирус и SARS-CoV-2 се размножават в клетките на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове и я увреждат, разпространявайки се по кръвообращението до всички органи и засягайки техните клетки.

„Съответно, инфекцията с двата вируса може да бъде по-„злокачествена“ за пациента, отколкото ако той се е заразил само с една от тези инфекции. Трудно е да си представим какво ще се случи с организъм, заразен с два вируса едновременно, колко тежко ще бъде увреждането на основните системи и какви ще бъдат последствията. Във всеки случай съдовата система ще страда много”, подчерта Михаил Худовеков.

Той обърна внимание на факта, че всяка ваксина предпазва само от микроорганизмите, срещу които е разработена, така че коронавирусната ваксина няма да предпази от грип и обратно.

„Грипът е заболяване с разбираема зимно-пролетна сезонност, така че трябва да се ваксинирате поне месец преди очаквания ръст на заболеваемостта, тоест през септември, октомври. А между ваксинациите срещу коронавирусна инфекция и грип трябва да се направи интервал от един месец“, каза лекарят.

Той подчерта, че на първо място се препоръчва да се ваксинират срещу грип деца, възрастни хора, пациенти с хронични заболявания на белите дробове, сърдечно -съдовата, ендокринната или нервната система. Той също така добави, че такава ваксинация може да се направи по -специално на фона на онкопатологични или имунодефицитни състояния.

Хората, които по някаква причина, например работа, имат повишен риск от заразяване с остра респираторна инфекция, също се съветват да си поставят ваксина срещу грип.

„Всъщност това са същите групи хора, които са изложени на риск от COVID-19, включително и децата“, каза Михаил Худовеков.

Той добави, че все още няма ясни данни дали новите щамове на коронавирус и грип могат да повлияят един на друг и по -нататъшни мутации.

„Във всеки случай такава мутация няма да бъде клинично значима и фатална за хората“, заключи лекарят.

Източник: ria.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *