ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасно за шията: Какво представлява травмата „камшичен удар“?

Неочаквано и коварно – това е нараняването, което повечето хора знаят като „камшичен удар“

камшичен удар

Марко Иванов

Както отбелязват лекарите, „камшичен удар“ преживяват по-голяма част от жителите на града и често се случва напълно неочаквано. „Увреждането „камшичен удар“ се случва, когато шийният отдел на гръбначния стълб е насилствено ранен. Причината може да е рязко сгъване на шията, най-често заради злополука “, казва Марко Иванов, травматолог-ортопед. Повечето негови колеги наричат „камшичния удар“ и „шофьорска травма“.

Как да разпознаем „шофьорската травма“?

Има редица симптоми, които съпътстват този вид нараняване. Д-р Иванов отбелязва, че с нея идва:

– болка при всяко движение на шията, което може да премине и към областта на рамото;
– виене на свят;
– нарушение на съня;
– болка в очите.

Освен това, отбелязва травматологът, могат да се появят мимически нарушения на лицето и изтръпване на ръцете.

Коварството на нараняването „камшичен удар“ е, че последствията може да не се появят веднага – понякога се усещат след няколко седмици, когато човек вече е забравил за инцидента. Затова той не разбира веднага причината за болката, предупреждава докторът.

Колко тежка е травмата?

Лекарите идентифицират 4 степени на тежест на камшичния удар, казва Марко Иванов:

Първата е белязана от следните характеристики

При леко сътресение жертвата може да не почувства нищо. Симптомите се увеличават бавно. След няколко дни (понякога седмици) може да се появи лека болка в шията. Човек изпитва гадене, оплаква се от пристъпи на замаяност, загуба на чувствителност в пръстите. Всички тези симптоми могат да изчезнат без медицинска помощ, така че при леки травми и прояви, травмираните хора може да не отидат при специалист. Тази степен на увреждане се среща най-често.

Втора степен на „камшичен удар“

В този случай симптоматиката се проявява незабавно, веднага след инцидента. Болката е изразена, шията е ограничена и трудно се движи (невъзможно е да завъртите главата). Втората степен се наблюдава при една трета от пострадалите.

Трета степен

Тук вече има фокални неврологични признаци. Пациентът се оплаква от силно замаяност, нарушена координация на движенията, повръщане. Сухожилните рефлекси могат да бъдат отслабени (до отсъствието им). Има парези и се отбелязва нарушение на чувствителността.

Четвърта степен на „камшичен удар“

Симптомите се появяват веднага. Може да има дислокации и фрактури на гръбначния стълб, а неврологичните признаци са изразени. Болката засяга всички части на гръбначния стълб.

„За да идентифицира нараняване с „камшичен удар“, лекарят изследва и оценява обстоятелствата, при които е възможно да се получи нараняването. След това той назначава на пациента рентгенова снимка. Така може да се провери състоянието на гръбначния стълб. Ако се подозира херния на дисковете или компресия на гръбначния мозък, вашият лекар ще назначи ЯМР. Компютърната томография е допълнителен метод за изследване ”, казва Марко Иванов.

шофьорска травма

Как да се лекува такава травма?

На първо място се предполага обездвижване с помощта на ортопедична яка, казва Марко Иванов. Лекарят определено ще предпише лекарства. Също така в списъка с назначения ще има и физиотерапия, ЛФК.

„По време на периода на възстановяване можете да се консултирате с хиропрактик. Това ще помогне за излекуване на много от дисфункциите, свързани с нараняване на шията. Ако болката не спре, тогава се използва блокада ”, обяснява ортопедичният травматолог.

При нарушаване целостта на структурата на шийните прешлени и наличие на заплаха от компресия на гръбначния мозък се използват хирургични методи на лечение, отбелязва специалистът.

„По време на възстановителния период лекарите препоръчват да не въртите рязко главата си назад, да не вдигате тежести, и така поне през следващите два-три месеца“, съветва Марко Иванов.

Потенциални усложнения

Ако не се лекува, нараняването с може да доведе до сериозни усложнения като:

– нараняване след камшичен удар;
– развитие на междупрешленна херния;
– нарушение на зрителната функция;
разкъсване на мускулите и кръвоносните съдове;
– повишено чувство на тревожност;
– неврологични нарушения;
– дисфагия (затруднено преглъщане);
– синдром на постоянна болка в – тилната част на главата и гърба;
– посттравматичен остеоартрит.

„Ако пациентът не отиде на лекар, леките наранявания без своевременно лечение провокират фиброза, патологични промени в меките тъкани, които могат да засегнат близките органи и образуване на междупрешленни хернии, както и посттравматична остеохондроза“, казва травматологът Иванов.

Предотвратяване на инцидент

Повечето от пациентите получават такова нараняване при пътнотранспортни произшествия, казва Марко Иванов. Ето защо, за да си спестите такива щети за здравето, трябва да се придържате към прости правила на пътя:

– да управлявате автомобил в трезво състояние;
– да не превишавате допустимата скорост;
– колата да е изправна;
– да има фиксирана облегалка за глава;
– гърбът трябва да докосва максимално облегалката на седалката;
– трябва да фокусирате тежестта на ръцете върху волана, ако сте на шофьорското място;
– да закопчавате предпазния колан правилно.

„Когато активно спортувате, се препоръчва да спазвате правилата за безопасност. В увеселителен парк е препоръчително да не се ползват най-екстремните атракции. Бързите и резки изкачвания и спускания често завършват с контузии ”, уточнява Марко Иванов.

Също така е забранено гмуркането и плуването на неизвестни места, предупреждава лекарят. Скачането във водата е неуместно, а плуването в плитка вода може да доведе до ново нараняване на шията. В 70% от случаите такова гмуркане води до пълна парализа и дори до смърт.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *