Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е респираторен етикет и защо не трябва да кихате в дланта си?

Респираторен етикет се отнася до правила и препоръки, които хората трябва да спазват

респираторен етикет
Кихането в сгънат лакът предпазва околните

Респираторен етикет, или наричан понякога и дихателен, се прилага за да се предотврати или намали разпространението на респираторни заболявания. Към тях спадат настинки, грип и COVID-19. Това е най -добрият начин да предотвратите заболяването на другите.

За да се разболее от COVID-19 или други остри респираторни заболявания, човек е достатъчно да вдиша миниатюрни капчици, които се появяват, когато болен пациент кашля и киха. Можете да защитите себе си и околните от инфекция, ако следвате елементарен, но задължителен етикет, сигурни са експерти от Световната здравна организация.

Какво е респираторен етикет?

Респираторен етикет (или дихателна хигиена) е набор от правила или мерки за лична хигиена на човек, които са насочени към предотвратяване разпространението на инфекция посредством кашляне или кихане.

Поддържането на правилна дихателна хигиена е от решаващо значение за поддържане на здравословна среда.

Какви са правилата на дихателната хигиена?

Правилата включват само няколко точки, които могат да бъдат прочетени с различна формулировка на уебсайта на СЗО. Те изглеждат така:

– При кашляне и кихане трябва да се използва носна кърпичка. По-добре е да имате винаги под ръка кърпички за еднократна употреба, които могат да бъдат изхвърлени веднага след употреба;

– Важно е да миете добре ръцете със сапун и топла вода след посещение на обществени места, когато се връщате вкъщи, след като сте били в санитарни помещения и преди хранене. Опитайте се да не докосвате устните, носа и очите с ръце;

– Препоръчва се редовно да се изплаква носа, например с воден разтвор на сол;

– Комуникацията с кашлящи и кихащи хора трябва да се избягва и да се стои на поне един метър от тях;

– На места с много хора, и в близък контакт, използвайте медицинска маска заедно с други методи за превенция (носене на медицински ръкавици, третиране на ръцете с дезинфектанти и др.).

Освен това, според лекарите, не забравяйте за редовното мокро почистване и дезинфекция в къщата, проветряване на помещенията и ежедневни разходки на чист въздух.

Здравословният начин на живот, добрият и продължителен сън и консумацията на храни, богати на протеини, витамини и минерали, според лекарите, също повишават устойчивостта на организма към инфекции.

Защо не трябва да кихате в дланта си?

Ако трябва да се избере подходящо време да се практикува добра хигиена на ръцете и етикет при кашляне и кихане, това е сега. Пандемията продължава повече от година, и всички сме по-наясно от всякога колко лесно е разпространението на микроби.

Преди коронавируса беше нормално да се ходи на работа или в училище с лека кашлица или хрема. Но днес, дори и най-лекото подсмърчане може да предизвика тревога у околните.

Според правилата на дихателния етикет, ако нямате кърпичка, кихайте и кашляйте като свиете лакътя, а не в дланта. Това е важно, защото покриването на устата с длан по време на кихане и кашляне ще направи ръцете ви заразни. Със заразени ръце човек с настинка може да се ръкува с някого, да натисне бутона на асансьора или да се хване за дръжките в автобуса, като по този начин позволява на инфекцията да се разпространи по-нататък.

Респираторният етикет при кашлица без маска за лице включва указанията по-долу

Te трябва да се практикуват у дома (дори от хора, които са напълно ваксинирани ):

– Използвайте кърпа, за да покриете устата и носа си всеки път, когато кашляте или кихате. Кашляйте в лакътя, ако нямате кърпа.

– Никога не кашляйте в шепи или без да прикриете устата.

– Винаги обръщайте лицето си от хората около вас, когато кашляте или кихате.

– Поставете използваната кърпа веднага в коша за боклук.

– Измийте ръцете със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, който съдържа най-малко 60 до 95% алкохол след кашляне или кихане.

Франк Еспер

Когато кашляте, във въздуха, всъщност можете да изпращате микроби до 2-3 метра пред вас“, обяснява специалистът по инфекциозни заболявания Франк Еспер, доктор по медицина . „И ако кашляте в ръцете си, можете да прехвърляте микробите от едно място на друго място, когато докосвате нещо друго.“

Сериозните респираторни вируси обикновено се разпространяват от нечисти ръце и докосване на лицето след като сте пипали замърсени повърхности. Затова е изключително важно да си миете ръцете и винаги да прикривате кашлицата или кихането си, за предпочитане с маска за лице.

Източници: health.clevelandclinic.org, chartwell.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *