Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съпругът ми не работи. Какво да правя?

Най-вероятно, ако сте решили да прочетете тази статия, сте притеснени от ситуация в семейството с безработен съпруг

съпругът
Действайте навреме и бъдете взискателни, ако съпругът не работи от дълго време

Психологът Андрей Колосовцев дава ценни напътствия и начини, по които да се справите с всичко, което произтича от това вашият партньор да е от дълго време без работа.

Андрей Колосовцев

Може би ви тежи, че трябва да работите за двама и силите ви се изчерпват. Или сте ужасно ядосани на съпруга си и вече сте се опитвали да разрешите тази ситуация повече от веднъж, но нищо не помага. Навярно вече сте на прага на физическо и емоционално изтощение и просто нямате достатъчно време да се отпуснете и да правите любимите си неща. Не се отчайвайте. Нека помислим заедно какво може да се направи.

1. Опитайте се да видите ситуацията такава, каквато е

Например, ако не е минало толкова много време от загубата на работата и виждате, че съпругът ви се опитва и прави всичко възможно, за да си намери ново работно място, тогава може би просто трябва да сте търпеливи. Но ако той непрекъснато намира все повече и повече нови извинения, че не може да си намери работа, и в същото време не прави нищо дни наред, или от време на време прави нещо „между другото“, то може би не иска работата да го намери?

В този случай е добре да говорите с него за чувствата, които възникват, когато сте използвани като родител или „впрегатен добитък“. Също така може би е добре да обсъдите преразпределение на отговорностите в семейството.

2. Споделете чувствата с мъжа си без да му вменявате вина

Обвиненията са една от най-честите грешки при разрешаване на конфликтна ситуация у дома. Разбираемо е, че когато чувствата се изливат, за нас е трудно да се въздържим от това да не обвиняваме. В този случай може да се надигне много гняв (безсилие, разочарование, умора, несигурност и т.н.), което се превръща в яростно и не добре обмислено обвинение.

Обвиненията обаче водят до разединение и опити на отсрещната страна да се защити. Двамата започват да си крещят един срещу друг и да си припомнят стари истории. Това създава проблем, тъй като следващия път съпругът ви няма да иска да ви чуе изобщо. Може би той ще бъде само обиден или ядосан в отговор. За да бъдете чути, трябва да говорите от първо лице и за чувствата си. Например: „Толкова съм изтощена и уморена от работа. На практика се сривам. Имам нужда от твоята подкрепа и помощ. Когато не ми помагаш, съм ти много ядосана. Искам да си тръгна и да не ти говоря повече. Страхувам се че това може да доведе до край на брака ни, а аз не искам това да се случи. Нека заедно помислим как да излезем от тази ситуация. “ Когато споделяте чувствата си, имате шанс да бъдете чути. Ако вашият партньор продължава да ви игнорира, тогава можете да помислите имате ли нужда от тази връзка и какво получавате от нея?

3. Не изисквайте от съпруга си и не го „осиновявайте“

Колкото повече изисквате, толкова по-голяма съпротива може да срещнете. Инфантилизирате съпруга си, когато започнете да му търсите работа. В този случай той може да се почувства свободен да не прави нищо. Освен това вие ставате човек, който е отговорен за намирането на неговата нова работа, и това се повтаря пак, и пак, и пак.

4. Подкрепете и разберете съпруга си през периода на загуба и търсене на работа

Загубата на работа често се възприема като криза. В такъв момент самочувствието при мъжете може да намалее и за тях е важно да има някой наблизо, който да вярва в тях и да може да споделят страхове, несигурност и мъката, която ги е обзела. За мъжете, които са уверени, че съпругата им няма да ги съди и ще бъдат подкрепени в трудни ситуации, е по-лесно да постигнат целите си.

5. Не сравнявайте съпруга си с другите, ако не искате да засилите у него чувството на безполезност и изоставеност

По -добре е да декларирате вярата си, че той ще успее. Например: „Знам, че ще се справим с всичко. Да, сега живеем не в най -добрите времена. Но аз те обичам и вярвам в теб. Нека помислим как можем бързо да ти намерим работа. Кажи ми как да ти помогна?“

6. Декларирайте претенциите си

Това е много важно, тъй като води до открит диалог и премахване на част от тежестта от работещата жена. Например, можете да обсъдите със съпруга си, че имате нужда от почивка вечер. За това бихте били благодарни, ако той поеме домакинската работа, прането и заниманията с децата. Или може би той би могъл да работи, и тогава семейството ще има достатъчно пари за чистачка и бавачка. Преговаряйте и преразпределяйте отговорностите у дома. Така всеки ще е наясно какво трябва да се направи. А и домакинските задължения не са по вкуса на всички мъже, и това може да го амбицира по-бързо да си намери нова работа.

7. Споделете своите знания и опит при намиране на работа

Можете да попитате съпруга си от каква помощ се нуждае. Например, можете да му помогнете да напише компетентна автобиография или да научите повече за това как работят службите по заетостта (курсове за преквалификация, помощ при намирането на работа и др.).

8. Подчертайте силните страни на съпруга си

Веднъж вече сте се влюбили в него и знаете кое е било нещото, което ви е привлякло. Може би тези качества биха могли да бъдат основа за намирането на подходяща работа. Също така е много мотивиращо, когато знаем, че някой вярва в нас.

9. Ако процесът на търсене на работа се случва бавно, тогава трябва да се свържете с психолог

Психологът може да ви помогне да се справите с блокажите, които пречат на намирането на нова работа. Така ще имате и различна гледна точка за случващото се в семейството. Специалистът може да ви помогне и да се измъкнете от състоянието на отговорност за всичко и всички. Или може би семейната терапия е подходяща за вашето семейство, при което вие, в присъствието на трети човек, бихте могли спокойно да изясните връзката и ситуацията с липсата на работа?

10. Обсъдете със съпруга си причините за неуспеха и новите начин на действие

В тази рамка можете да организирате „мозъчна атака“, да обсъдите какво би искал да направи съпругът ви, какви други нестандартни опции и канали за търсене на работа има, да си припомните с него епизоди на успешен изход от такива ситуации.

По-горе станаха ясни възможните варианти за поведение, ако съпругът не работи. Възможно е обаче той да е удобен, че носите всичко върху себе си и не е готов да поеме част от отговорността за семейството и взаимоотношенията ви. Вероятно това го устройва. В този случай винаги имате избор: да приемете такава комбинация от обстоятелства или да заявите, че не сте готови за такава връзка. Това може да предизвика други вътрешни въпроси: Каква връзка искам? Какви са моите сили да установя такава връзка и къде съм безсилна? Как да разбера, че съм ценена, важна и обичана от мъжа? Какво ми липсва и кое ми е в повече в една връзка?

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *