ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Воден извлек, тинктура или екстракт – кое е по-добро?

На редакционната поща получихме писмо от наша читателка, която пита кое е по-добро – воден извлек, тинктура или сух екстракт

воден извлек

Повод за нейния въпрос е продукт, чиято агресивна реклама тя е забелязала по телевизията – воден извлек на популярна билка.

„Здравейте! Малко съм объркана в момента, тъй като сигурно за десети път видях реклама по телевизията на воден извлек на една билка, която се продава в билковата аптека, и всеки сам може да си я купи тази билка и да си направи чай, да речем. Какво толкова му е специално на водния извлек, че струва толкова много пари и наистина ли е ефективен, както се твърди в рекламата? Да кажа още и че следя статиите във вашия сайт от години. Много ми помагат съветите и коментарите на читателите. Сега ми се ще да разбера дали има разлика и кое е по-добро – воден извлек, извлек който е спиртен, като тинктура например, или хранителна добавка на хапчета.“

Мариана Илиева на 61 години от Пловдив

Първо ще започнем с това, че всеки производител има свой собствен метод за извличане на растителни
екстракти, които след това използва за приготвяне на водни извлеци, мехлеми и тинктури.

Различните методи за извличане се използват по различни начини в съвременното билколечение. Едни казват, че тинктурите са най-добри, други залагат на воден извлек. Има компании, които дори пазят в тайна методите чрез които извличат билковите екстракти за своите продукти.

Какво е екстракт?

Екстракцията се отнася до процес чрез който се извличат лечебните съставки от билката. За целта се използва подходящ разтворител, като вода, алкохол или глицерин. Ако се интересувате от методите на извличане, които използва даден производител, то те са изписани на етикета – воден извлек, тинктура, лечебно масло. Това би трябвало да ви помогне да вземате информирано решение, когато сте готови да закупите хранителна добавка.

И така, какви методи се използват днес?

Процесът на получаване на екстракт се нарича екстракция. За извличане на екстракт от суха смес или разтвор се използва разтворител, наречен екстрагент. Разтворителят е избран така че да не се смесва със суровината. Използват се водни, алкохолни, ефирни или маслени екстрагенти, като понякога могат да се използват и втечнени газове.

Воден извлек (воден екстрактивен разтвор)

Водата е най-популярният разтворител и се използва за извличане на широк спектър от съединения.

Водата е и най-обичайният разтворител във фармацията, и с нейна помощ се получават различни фитофармацевтични продукти.

Във вода се разтварят само водоразтворими активни вещества (киселини, основи, соли). Не се разтварят смоли, алкалоиди, масла, мазнини и хидрокарбиди. Една голяма част от билките обаче съдържат именно смоли и алкалоиди, на които дължат лечебните си свойства.

Предимства на водата: Разтваря широк спектър от вещества; евтина е, не е токсична, не гори.

Недостатъци. Насърчава растежа на бактерии и мухъл; може да причини хидролиза и е необходимо голямо количество топлина за концентриране на екстракта. Това повишава цената на крайния продукт (воден извлек) без да гарантира кой знае каква ефективност.

Спирт (тинктура)

Той също е популярен и леснодостъпен. Спиртът се смесва с вода и може да извлече различни вторични метаболити.

Алкохолът има добър капацитет на разтваряне на органичните и минералните вещества. Има серия от предимства: изпарява се лесно, добър антисептик е, забавя дейността на ензимите, не влияе на хидролизата, утаява белтъчните материи и може да послужи за тяхното отстраняване. Освен това е самоконсервант в концентрация над 20%. Той е нетоксичен при ниска концентрация и е необходимо малко количество топлина за концентриране на екстракта.

Недостатъци. Не разтваря мазнини и восък, запалим и летлив е.

Сух екстракт, който се използва като суровина за хранителните добавки под формата на таблетки и капсули, срещу воден извлек и тинктура

За пример избрахме едни от най-популярните и достъпни медицински растения – женшен и жълт кантарион.

Можете да намерите алкохолна тинктура или воден извлек от женшен във всяка аптека.

Женшенът е естествен адаптоген, който ускорява възстановяването, повишава адаптивността на организма към неблагоприятни влияния на околната среда, укрепва имунната система и помага в борбата с умората и психологическата умора. Въпреки това, всички водни извлеци и тинктури от женшен, произведени до момента, първо имат концентрация 1:10, и второ – в състава им има 67% етанол или вода.

Сухият екстракт от женшен съдържа 25% гинзенозиди. Това е основната активна съставка, която определя свойствата на добавката. Според изследванията на Д. Ока, Х. Уанг и редица други специалисти, само такава концентрация допринася за постигане на целевите ефекти. С 25% гинзенозиди в състава, сухият екстракт от женшен може да се приема в дози от само 0,3-0,5 грама на ден. Тоест, за разлика от водния извлек, тази опция е много по-удобна, икономична и ефективна.

Друг пример е водния извлек от жълт кантарион

Произвежда се в концентрация 1:5, 1:10 и 1:20. Делът на водата обикновено е 40%. Дори при концентрация 1:5, специфичното тегло на хиперицин в тинктурата ще бъде оскъдно, но това е основната активна съставка, благодарение на която кантарионът има успокояващ ефект, премахва тревожността и повишава устойчивостта на стрес.

Сухият екстракт от жълт кантарион съдържа 0,3% хиперицин. Според проучванията на Клаус Линде и трудовете на други учени, именно тази концентрация ви позволява да премахнете депресивното състояние и да се отървете от чувството на страх, причинено от психовегетативни разстройства. Екстрактът от жълт кантарион се приема по 300 мг. 1-3 пъти на ден, като ефективността на такава доза се потвърждава експериментално в горните проучвания.

По този начин сухите екстракти от лечебни растения са по-ефективни от водните извлеци и алкохолните тинктури

Освен това те са по-евтини, когато сравнявате колко опаковки с воден извлек от някоя билка трябва да купите, за да си осигурите дневна доза с необходимото количество активни съставки.

Най-важното е концентрацията на екстракта. Тя е тази, която определя ефективността на хранителната добавка.

В този смисъл покупката на воден извлек трябва да се обмисли добре. Особена полза от подобна инвестиция няма. Хранителните добавки, под формата на таблетки и хапчета предлагат, освен разнообразие и качество, по-мощна концентрация на билков екстракт. Заради това тяхното действие е много по-ефективно, от това на водния извлек.

Източници: motherearthliving.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *