ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трябва ли ми ваксина срещу грип, ако вече съм ваксиниран срещу COVID-19?

Достатъчно ли е да имаме ваксина срещу COVID-19, за да се чувстваме защитени от атаката на актуалния грипен вирус?

ваксина
Ваксината срещу коронавирус не защитава от грип

Много експерти отбелязват, че тази есен и зима съществуват рискове от няколко епидемии едновременно – грипът и пневмококът могат да се наслагват върху настоящата пандемия от коронавирус. Следователно, ваксинацията се превърна в една от основните препоръки за защита срещу комбинирана инфекция. Освен това, грипът повдига много въпроси днес, тъй като е едно от най-разпространените заболявания.

Много хора смятат, че ако са се ваксинирали срещу коронавирус, не се нуждаят от ваксина срещу грип, тъй като имат необходимата защита. Но дали е така? Трябва ли да се ваксинираме срещу грип, ако вече имаме ваксина срещу COVID-19?

Ана Шуляева

Ето какво отговаря д-р Ана Шуляева, имунолог: „Дали хората да направят и ваксина срещу грип, при положение, че имат такава срещу COVID-19 е излишен въпрос. Никой не отменя ваксината срещу грип. Разбира се, че трябва да се направи. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, както във всички други случаи при другите ваксинации е, че трябва да мине период между двете ваксини от поне 45 дни.

Друг важен въпрос, отново свързан с грипа и коронавируса, е дали трябва да се пият антибиотици, ако човек се разболее

Грипът, подобно на COVID-19, е вирусна инфекция. А антибиотиците действат само върху бактериите и не действат върху вирусите. Съответно, приемането на антибиотици и при грип, и COVID-19, е безсмислено. Или може да бъде потенциално опасно, тъй като антибиотиците не са безобидни лекарства и могат да причинят редица странични ефекти. В допълнение, самият прием на антибиотици допринася за образуването на устойчиви на лекарства микроби в човешкото тяло. Следователно, антибиотиците се използват за вирусни инфекции само когато вирусната инфекция се усложнява от бактериална. Това се случва седмица или десет дни след началото на болестта.

Само лекар може да реши дали са необходими антибиотици. И ако човек сам си назначи такива лекарства и развие бактериална инфекция, тогава може да има проблеми с лечението.

Един такъв проблем е температурата, която тормози болните дълго след като грипа си е отишъл

След грип и тежко прекаран коронавирус някои системи на тялото (включително терморегулаторната) може да не работят правилно, а продуктите на разпадане на клетките и вирусите остават в тялото за дълго време. Следователно, температура от 37–37,5 ° може да се задържи дори при пълно клинично възстановяване. Пиенето на много течности и разходките на чист въздух помагат за ускоряване елиминирането на токсините. Ако температурата се задържи дълго време, е необходимо да се консултирате с лекар, за да изключите прогресирането на инфекциозния процес.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *