ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Очите информират за състоянието на мозъчните съдове

За правилната диагностика на страданието може да помогнат данните на очния лекар – не на­празно наричат органите на зрението периферна част на мозъка. По състоянието на кръвоносните съдове на очните дъна понякога може да се прецени и състоянието на мозъчните съдове. Така, при по­вишено вътречерепно налягане очният лекар може да забележи, че мястото на изхода на зрителния нерв е отекло – това е повод да се обърнете към невролог.

Други методи на изследване – компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс, може също да дадат основание да се заподозре повишаване на вътречерепното налягане, но- не са в състояние да определят точната цифра. В този случай може да помогне само лумбалната пунк­ция – изследване, заобиколено Все още от редица митове, но отдавна напуснало пределите на нещо необикновено и изключително, широко използвано в неврологията и не толкова сложно технически.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА?

Основното нещо, което трябва да се напра­ви, след като лекарите потвърдят диагнозата, е да се намери причината за това състояние. Или се отделя прекалено много гръбначномозъчна течност, или се резорбира слабо, или е нарушена циркулацията й.

Провокиращите фактори не са малко:

  • Претърпяна някога травма на главата. При това давността й не е от значение – понякога така може да се прояви травма, получена още в детството.
  • Инфекции, които засягат мозъка или мозъч­ната обвивка – т.е. които водят до развитието на менингит или енцефалит.
  • Вродени аномалии в структурата на нервната система.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *