ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 храни намаляват риска от COVID-19

Изследователите съобщават, че храните във вашата диета могат да увеличат или намалят рисковете, свързани с COVID-19


Храни като кафе и зеле, както и качествената мазна риба, могат да намалят рисковете от COVID-19, тъй като поддържат възпалението в организма под контрол.

Учените добавят, че чаят, червеното месо и плодовете изглежда не оказват влияние по един или друг начин, докато обработените меса, като кренвирши и салами, могат да повишат рисковите фактори.

Какво е общото между кафето, рибата и зелето?

Всички те имат силата да намалят умерено рисковите фактори при COVID-19, според ново проучване за това как храненето влияе върху имунитета.

Изследователи от Северозападния университет в Чикаго използваха данните на UK Biobank, за да изследват връзката между хранителното поведение и случаите на COVID-19. Наблюдението беше извършено от март до ноември 2020 г. при едни и същи хора.

Проучването включва 38 000 участници, които са направили тест за COVID-19. Около 17 % са положително тествани за коронавирус. Показано е, че специфични храни, използвани в изследването, влияят върху имунната система при хора и животни.

Храни, които намаляват риска от COVID-19 с 10 процента, са:

– кафе (1 или повече чаши на ден)
– зеленчуци (2/3 порция, варени или сурови, с изключение на картофи)
– мазна риба (сьомга, скумрия и др.)

Храни, които не са повлияли, включват чай, плодове и червено месо.

Преработените меса, като кренвирши и местни деликатеси, са свързани с по -висок риск. Дори половин порция преработено месо дневно може да увеличи риска от тежко протичане на COVID-19 с 10 %, казват изследователите.

Но как?

Изследването може да не е в състояние да определи причината и следствието, но експертите предполагат, че връзката между храненето и COVID-19 е по-скоро възпалението, отколкото която и да е хранителна съставка.

Какво казват експертите

„Като цяло има смисъл, тъй като кафето и зеленчуците са свързани с намалено възпаление и по този начин с по-добра имунна функция“, казва д-р Пурви Парих, алерголог и имунолог в Ню Йорк, говорител на „Allergy & Asthma Network“.

Д-р Пурви Парих

„Макар механизмът да не е известен, това допълнително потвърждава, че здравословният начин на живот е свързан с по-добра защита при COVID, тъй като хората, които са били със затлъстяване, са имали сърдечни заболявания или диабет и са се справили много по-зле от онези, които не са имали тези състояния“, каза д-р Парих пред Healthline.

Освен това, Кристина Майер-Джакс, здравен съветник за Lifesum и Gympass, заяви че новото изследване за пореден път разкрива, че хората, които са кърмени като бебета, спазват диети с храни на растителна основа и ядат по-малко преработени меса и нездравословни храни имат по -голям шанс срещу остри и хронични заболявания.

Д-р Парих каза още, че докато здравословното хранене може да помогне за предотвратяване на фактори, допринасящи за заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, „само добрата диета не е достатъчна, и ваксината е единственият най-ефективен начин за предотвратяване на COVID-19“.

Ето един поглед към някои ползи на храните, подчертани в проучването:

Кафе

Докато чаят и кафето поддържат имунната система и имат химически съединения за борба с болестите, Майер-Джакс казва, че кафето съдържа повече полифеноли от чая, по-специално хлорогенова киселина, която е уникално съединение в кафето.

„Това съединение може да поддържа имунната функция“, отбеляза тя.

Д-р Майер-Джакс уточни, че трябва да се направят повече изследвания, за да се докаже какво може да повлияе пряко на тези резултати и какво количество прием на кофеин би се считало за безопасно.

Зеленчуци

Зеленчуците съдържат мощни микроелементи и фитонутриенти, които синергично подпомагат поддържането на имунната функция, обясни Майер-Джакс.

„Зеленчуците също така съдържат фибри, което според изследванията е свързано с по-добра смес от полезни чревни бактерии“, каза тя.

„Наличието на повече“ полезни за вас „чревни бактерии може да доведе до по-силна имунна система и по-малко възпаление, което води до по-добро цялостно здраве“, добави тя.

Риба

Мазните риби като сьомга, скумрия, треска и риба тон са добри източници на витамин А, витамини от група В като В2, В6 и В12, които помагат на имунната система да работи правилно, като регулира възпалението. Същевременно, редовната консумация на такива риби насърчава развитието на червени и бели кръвни клетки и поддържане на кислородното ниво, докато организма се бори срещу болестта.

Кърма

И тъй като Делта вариантът е особено опасен за децата, здравните експерти припомнят, че кърмата осигурява антитела, които могат да помогнат на бебета при заболявания като ушни инфекции, настинки, грип и чревни инфекции.

Те също така отбелязват, че кърмените бебета имат допълнителна защита срещу инфекции на дихателните пътища. Коронавирусът попада в тази категория.

Изследванията, направени по-рано тази година, също така заключават, че жените, които са били ваксинирани, могат да предадат защитните ползи от ваксината на бебета чрез кърмата.

Източник: www.healthline.com

Боринал имунитет
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси! -60% НАМАЛЕНИЕ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *