ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Убийствена хиподинамия: Как липсата на движение се отразява на тялото?

Липсата на движение е смъртоносна. Повече от това едва ли е нужно да се каже за обездвижването

липсата на движение
Липсата на движение е видима отвън, но е по-опасна отвътре

При липса на движение тялото бавно се разболява, а болестите, които се появяват заради това, в повечето случаи са хронични и животозастрашаващи.

Нека разберем какво е мнението на специалиста за липсата на движение и вредите от обездвижването.

Вера Ларина

Физическото бездействие е вредно за здравето – води до обостряне на хронични заболявания, става причина за развитието на нови патологии и в крайна сметка „убива“ човекa.

Защо и как липсата на движение нарушава баланса на тялото?

Доста често се чува фразата, че физическото бездействие е опасно за човешкото здраве. Не всеки обаче разбира механиката на процеса.

„Връзката между физическото бездействие и развитието на много заболявания е многофакторна. Дисбалансът между консумацията на енергия (хранене) и ниско ниво на физическа активност допринася за образуването на наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, захарен диабет, неалкохолно омазняване на черния дроб, нарушения на липидния обмен и други “, казва Вера Ларина, професор, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по поликлинична терапия към Руския национален научноизследователски медицински университет „Н. И. Пирогов“.

При недостатъчна физическа активност се нарушава функцията на ендотела, невроендокринен орган, така наречената „вътрешна обвивка“ на съдовата стена, в която се произвежда огромно количество биологично активни вещества. При хиподинамия се нарушава „разширяването“ на съдовото легло, кръвоснабдяването на органите и развитието на допълнителни кръвоносни съдове, обяснява Вера Ларина.

В резултат на хиподинамията, отбелязва специалистката, използването на глюкоза намалява, след това нейната концентрация в кръвта се увеличава, телесното тегло, кръвното налягане и нивата на триглицеридите в кръвта се увеличават.

Развиват се инсулинова резистентност и захарен диабет

„При заседнал начин на живот вероятността от тромбоза се увеличава в резултат на дисбаланс в производството на коагулационни фактори, и фактори които гарантират нейната„ течливост “. Недостатъчната физическа активност провокира синтеза на маркери на системно възпаление и насърчава развитието на провъзпалителни състояния с възрастта на тялото”, казва професор Ларина.

Също така, при ниска физическа активност, броят на остеобластите (клетки, участващи в образуването на кости) намалява, подреденото им разположение се нарушава и масата на костната тъкан намалява. Заради това рискът от остеопороза и свързаните с нея фрактури се увеличава. Освен това, при физическо бездействие, мускулна маса и сила, функционалната активност, координацията на движенията се нарушава и се развива склонност към падане, особено при възрастните хора, отбелязва специалистката.

Норми и стойности

За да се разбере дали движението е достатъчно в живота на човек, си струва да се обърне внимание на определени „стандарти“.

„Ниска физическа активност се счита, ако човек ходи с умерено или бързо темпо по-малко от 30 минути на ден: през свободното време или на работа, включително и при извършването на нормални ежедневни дейности“, казва Вера Ларина.

Специалистката отбелязва, че абсолютно всеки вид физическа активност е полезен за здравето. Затова всички възрастни се съветват да избягват заседналия начин на живот. Важно е да се знае, че повечето хора не се нуждаят от интензивни упражнения, а от редовно умерено натоварване.

„Минималното ниво на физическа активност, което има благоприятен ефект върху здравето, съответства на аеробна умерена физическа активност от най -малко 150 минути седмично (30 минути на ден, 5 дни в седмицата) или интензивна физическа активност най-малко 75 минути на седмица (15 минути на ден, 5 дни в седмицата) или комбинация от двете “, казва професор Ларина.

За физически неактивни здрави възрастни първоначалната минимална продължителност на физическата активност трябва да бъде 10 минути на ден, с постепенно увеличаване.

„Например, възможно е да се разшири дейността чрез промяна на начина на ежедневие (в някои ситуации отказвайте транспорт и ходете пеша част от пътя, не използвайте асансьора, ако е възможно и т.н.)“, отбелязва Вера Ларина.

Видове занимания

За здрави индивиди на възраст между 18 и 64 години, здравословната физическа активност може да включва туризъм, скандинавско ходене, колоездене, свободно плуване, професионални дейности, домакински задължения, всякакви ежедневни дейности, казва експертката.

За хора на възраст 65 и повече години здравословните упражнения, редовното ходене, професионалните дейности, ако има такива, домакинските задължения, активните занимания през свободното време, като се вземат предвид възможностите на тялото и здравословното състояние, са полезни за здравето.

„За хората от тази възрастова група също се препоръчва невромоторна физическа активност, чиято цел е да предотврати падането чрез упражнения, насочени към подобряване баланса, координацията на движенията и походката“, отбелязва Вера Ларина.

Специални условия

Много хора се интересуват от това как да се изгради активност за хора със сериозни заболявания, например сърдечно-съдови.

„На първо място, независимо от вида на заболяването, пациентите трябва стриктно да спазват препоръките на лекуващия лекар за физическа активност. Второ, ако на пациента е предписана програма за физическа рехабилитация, тогава преди нейното изпълнение се извършва оценка на клиничното състояние и тест с физическа активност, за да се определи праговата сърдечна честота, при която има признаци на недостатъчно кръвоснабдяване на миокарда“, предупреждава Вера Ларина.

Началото на часовете в рамките на всяка физическа рехабилитация трябва да бъде постепенно, съобразено с клиничното състояние на човека и възможностите на опорно -двигателния апарат.

„Разбира се, ако има обостряне на някое заболяване, тогава упражненията са противопоказани“, казва професор Ларина.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *