ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тайните на дълголетието на известния хирург Фьодор Углов, доживял до 103 години

До последните си дни д -р Углов е имал ясен ум, отлична памет и се е чувствал сравнително добре

Углов
Фьодор Углов

А в навечерието на новия век руския хирург Фьодор Углов дори влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастният практикуващ хирург. Доживял е до 103 години и е престанал да оперира три години преди смъртта си.

Логично, сред лекарите би трябвало да има най-голям брой столетници – те знаят всичко за това, кое е полезно за тялото и кое не, как да се хранят правилно и как да почиват. Но статистиката не потвърждава този факт… Въпреки това, има изключения. Едно от тях е големият хирург и изключителен учен Фьодор Григориевич Углов.

Фьодор Григориевич е роден през 1904 г., преживял е 2 световни войни, боледувал е от тиф с тежко протичане, в съветско-финландската война е служил като старши хирург в медицински батальон, спасявал е животи в обсадения Ленинград през всичките 900 дни… И в в същото време не му достигат само три месеца и половина, за да доживее до 104 години.

В неговия случай не можем да се позовем на генетиката – бащата на професора е живял 57 години, а майка му – 75. Малко след като навършва 100 години руския хирург е провел последната си операция. Той е направил това не заради славата и не за да влезе в Книгата на рекордите – просто никой друг не е искал да предприеме сравнително сложната операция за отстраняване на тумор, преплетен с кръвоносни съдове, от врата на пациента.

Той е един от първите в Русия, който извършва сложни, уникални операции на сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, коремната кухина, включително и онкологични. Той е изобретил изкуствената сърдечна клапа и метод за нейното производство и монтаж. Оперирал е всичко освен мозъка. Нищо чудно, че известният американски кардиохирург Майкъл ДеБейки, който смяташе Фьодор Григориевич за свой учител, пише: „Професор Углов е вашето национално богатство. Той премести операцията толкова високо, колкото и вие, космическите изследвания. “

Каква е тайната на дългия живот на руския лекар, чиито постижения в областта на хирургията се сравняват от световноизвестните експерти с полет в космоса?

Федор Григориевич е имал своя собствена теория за дълголетието. Ето нейните принципи:

⁙ Постоянно давайте работа на ума и тялото: редовната физическа и интелектуална активност ще ви помогне да поддържате интелигентност и форма в продължение на много години;

⁙ Укрепвайте имунитета чрез закаляване;

⁙ Откажете завинаги алкохола и тютюна;

⁙ Спазвайте умереност в диетата: наднорменото тегло и здравето са несъвместими;

⁙ Спазвайте режима на работа и почивка: нощта е дадена на хората, за да спят;

⁙ Прекарвайте почивката по възможно най-приятния за вас начин;

⁙ Обичайте и защитавайте Родината – хората без корен не живеят дълго;

⁙ Вършете работата си с любов и уважавайте труда на другите;

⁙ Научете се как да се контролирате и никога не се обезсърчавайте;

⁙ Създайте си навик да се грижите за онова, което природата ви е дала;

⁙ Не се страхувайте да посещавате лекари, не пропускайте профилактични прегледи и редовно правете кръвни изследвания;

⁙ Безсмъртието е недостижимо, но продължителността на живота до голяма степен зависи от вас самите.

⁙ Винаги правете добро.

Съветите на столетния хирург

Поддържането на нормално тегло д-р Углов счита за най-важната задача на човек, който иска да живее дълъг, пълноценен живот. Самият той, според съпругата му, винаги е бил с нормално тегло: 70 кг при ръст 170 см. Хапвал си е от всичко, но на малки порции, предпочитал е натурални продукти и е избягвал захарта.

Работа вместо упражнения

Известният руски хирург е предпочитал да сече дърва на вилата си и да рине сняг на улицата, вместо да прави упражнения. Според него фитнесът е загуба на време.

Какво отслабва организма, подкопава силите му и допринася за появата на болести?

На първо място мързел, нежелание за извършване на излишни движения, желание за повече сън, лежане, неподвижен или заседнал начин на живот. Мускулите и функционалните тъкани на човека са обвити с мазнини, които като инертна тъкан не са в състояние да се съпротивляват.

Липсата на чистота, неспазването на хигиенните правила също отслабва организма. Мръсотията и прахът съдържат голям брой микроби, включително такива, които причиняват различни заболявания. Тези микроби обграждат човека и влизат в тялото му. Но организмът се справя с малък брой такива патогени, особено ако има добре развита защита. Ако силите са отслабени и навлизат много микроби и вируси, тялото не може да се справи и човек се разболява.

Да бъдеш здрав е лесно

Бездействащият начин на живот също допринася за появата на болести. Когато човек работи усилено, той е в състояние на напрежение. Мозъкът му, цялата нервна система са мобилизирани, силите на съпротива също са нащрек. Човек се отпуска, става мързелив, и всичките му защитни функции започват да отслабват. По това време неблагоприятните фактори бързо ще причинят заболяване.

Допринасят за болести и всички лоши навици, които тровят организма, отслабват го и дестабилизират неговите защитни функции.

За да бъде здрав, човек трябва да се грижи за себе си

Здравето е най -голямата ценност. Ако няма здраве, няма и щастие. Животът става не само безинтересен, но често и ненужен. Нищо чудно, че има популярна поговорка, според която здравият просяк е по-щастлив от болния крал.

Здравето рядко идва само. Трябва да се борите за него, за да го получите. Трябва да се погрижите за неговото опазване.

Откъс от книгата „Да бъдеш здрав е лесно. Съвети на стогодишния хирург“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *