ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пратима Райчур: Не мажете кожата си с неща, които не можете да ядете!

Как да запазим красотата и младостта? Следвайте две общи правила: поддържайте дебелото черво чисто и храносмилането активно

Пратима Райчур
Колкото по-естествено, толкова по-полезно!

Вече 40 години аюрведичният лекар Пратима Райчур помага на хиляди мъже и жени да решават кожните си проблеми, възстановявайки младостта и здравословния ѝ блясък. Тя започва да изучава Аюрведа на 13 -годишна възраст в родината си Индия. Днес Пратима ръководи кожна клиника със седалище в Ню Йорк и има своя собствена линия аюрведична козметика.

Нашето настроение е в пряка зависимост от храната

В книгата си „Абсолютна красота“, Пратима Райчур говори за външната и вътрешната красота. Тя обръща голямо внимание на вътрешната хармонизация чрез правилно хранене и спазване на дневен режим, масаж, арома, цветна и звукова терапия, както и чрез пречистване на ума.

Пратима Райчур

Предлагаме ви извадки от книгата на Пратима Райчур и Мариан Кох за красотата, връзката на храненето с нашия ум, настроение и кожа, както и за токсините, „стоманените мускули“ и кой е най-добрият начин за отслабване.

ЗА КРАСОТА

Можем да почувстваме красотата в себе си като дълбоко чувство за собствената си цялост, а в хората срещу нас я разпознаваме по красивата поза, грациозност и енергията, която излъчват.

Красив е онзи човек, който е абсолютно свободен и излъчва навън сиянието на тази свобода.

В продължение на десетки години хората харчат огромни суми годишно с надеждата най-накрая да получат наистина „вълшебен“ продукт за кожата, но той все още не е създаден. Подозирам, пише в книгата си Пратима, че такъв чудотворен еликсир изобщо не съществува. В крайна сметка, тайната на истинската красота се крие не в колбите и красивите кутийки за крем, а в скритите дълбини на нашето тяло и ум.

Физически стрес е всяко претоварване на сетивата, нездравословна диета, неадекватни упражнения, в един или друг смисъл, лоши навици, преумора, физическо натоварване, липса на почивка, твърде често пътуване и движение, неправилно дишане, злоупотреба със стимуланти (алкохол, тютюн, кофеин, люти подправки), както и химическо претоварване, свързано с излагане на замърсители на околната среда, лекарства и консерванти, синтетична козметика и фармацевтични продукти.

Психичните стресори включват емоционални кризи, незадоволителни лични отношения, конфликтни ситуации и негативно поведение.

Сред духовните стресори са съмненията, отчаянието и дезориентацията или липсата на цел в живота, както и липсата на опит за пряко възприемане на съзнанието – тоест преживяването на вътрешна хармония и душевен мир.

ЗА НАШИТЕ РЕАКЦИИ

Никое събитие не е стресиращо само по себе си: става такова поради нашата реакция към него. Един и същи филм може да изглежда страшен за някой, но за друг да е смешен. Някои хора след развод се чувстват празни, докато други усещат прилив на необяснимо щастие и свобода. Някой печели от лотарията, грабва парите и започва да ги харчи с радост. Друг до такава степен се превъзбужда от случилото се, че получава инфаркт и умира.

Ако можем да променим отношението си към събитията, тогава ще се промени и нашата физиологична реакция.

НЕ КОЗМЕТИКА, А ХРАНА

През устата приемаме по-голяма част от храната, която ядем. Кожата също абсорбира хранителни вещества. В този случай обикновената храна се абсорбира в кръвта, след като сме я сдъвкали и погълнали, а стомахът я е усвоил. Кремовете и лосионите, които прилагаме, влизат директно в кръвта в неразредена форма. Подобно на всички вещества, които попадат в тялото, те стават или суровини за изграждане на нови телесни тъкани, или потенциално токсични отпадъци.

Ето защо Пратима непрекъснато повтаря на клиентите си: „Продуктите за грижа за кожата не са козметика, а храна. Не мажете кожата си с нещо, което не можете да ядете.“

ХРАНЕНЕ ➡ УМ ➡ КОЖА

Всички кожни проблеми – от акне до бръчки – се коренят в дълбините на психиката и зависят от физиологията. Няма да можем да постигнем устойчиво подобрение, докато не започнем да ограничаваме външните фактори и да обръщаме дължимото внимание на мислите и храната, която захранва клетките на нашето тяло.

Нездравословното хранене е първият най-важен физически фактор за дисбаланс и за стартирането на заболяване. Правилното, здравословно хранене е предпоставка за предотвратяване и лечение на болести. Това се отнася еднакво за тялото и ума. Храната не само изгражда, подхранва и възстановява клетките на нашето тяло, но и чрез фините енергии на дошите* подхранва и лекува психиката ни. Нашето настроение е в пряка зависимост от храната. Следователно, всичко, с което се храним, се отразява не само на физическото, но и на психическо ни състояние.

Настроението ни започва да трансформира храната още преди да я изядем – тоест по времето, когато я купуваме, приготвяме и сервираме. Дори и най-здравословното ястие се превръща в отрова за тялото, ако в емоциите цари раздор.

Всички кожни заболявания, включително акне, екзема и псориазис, са причинени отчасти от натрупването на ама (токсини). Ако токсините вече са се натрупали в стомашно-чревния тракт, тогава само диетичните промени не са достатъчни за възстановяване на баланса на дошите, тъй като те пречат на усвояването на хранителните вещества. И ако се опитате да коригирате диетата, без първо да изчистите организма от токсини, тогава „здравословната“ храна просто ще се похаби. Все едно да излееш чиста вода в калта.

ЗА СТОМАНЕНИТЕ МУСКУЛИ И НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Съвременната култура ни осъжда на физическа изолация един от друг. Възрастните рядко се радват на привързано докосване извън сексуалния контекст. В нашия свят на високи технологии – светът на скоростите и изкуственото стимулиране, се е развило „безконтактно“ общество. Дори използваме машини, за да изследваме тялото, а ние самите мечтаем да придобием „стоманени мускули“ и „стоманени нерви“. Искаме да станем машини, сякаш това ще ни помогне да се отдалечим и да надхитрим старостта.

Единственият начин да се победи стареенето е да се намалят нивата на стрес и да се разшири съзнанието. Методите за развитие на съзнанието са инструментите на науката за дълголетието! Машините се износват и разрушават, но умът на системата тяло-ум е способен да се самообновява.

Не се увличайте по фитнеса, нито прекалявайте с изпомпването на бицепсите. По-добре е да носите детето на ръце или да масажирате любимия човек, ако търсите натоварване. Ако искате да свалите няколко излишни килограма, не отивайте във фитнеса. Тичайте в някой парк или правете дълги разходки в гората. Плувайте в морето, газете в реката, прескачайте потоци. прегръщайте приятелите си често. По-често почиствайте къщата или помагайте на стари и немощни хора в домакинската работа. Отглеждайте сами храната си и сами си я приготвяйте. И не забравяйте, че непринуденото докосване може да освободи напрежението и стреса, натрупани през дългия ден.

* В основата на холистичната наука Аюрведа са трите вида доша – вата, пита и кафа. Дошите са комбинация от някои от тези елементи.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *